Édes otthon

2022.03.20. 17:02

Műalkotások otthon: így lesz tökéletes a faldekoráció

A bútorok mellett az enteriőr meghatározó elemei a falon függő képek, az egyéb dekorációs elemek, a kisebb szobrok, műtárgyak. Ahhoz, hogy ezeket a saját személyiségünknek megfelelően válasszuk ki, a következő szempontokat érdemes megfontolni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Lakberendezési áruházakban kapható képek

A nagyobb áruházakban számtalan kép közül választhatunk – műalkotások, grafikák, fotók sorakoznak egymás mellett különböző méretben, így biztosan megtaláljuk a leginkább hozzánk és a lakásunk méretéhez illő darabot. Igaz, ezek annyira népszerűek, hogy több otthonban is találkozni velük. Ha egyediségre törekszünk, akkor ezeket fontolóra se vegyük. Magánszállás, albérlet berendezésénél viszont jó szolgálatot tehetnek. Az elrendezésre is ügyeljünk, ha nem túl  nagy a helyiség, egyetlen csoportba rendezzük a képeket.

 

Műalkotások

Legyen kortárs vagy klasszikus, nem kapjuk meg őket fillérekért, az igazán értékes műalkotások ára igen borsos. Érdemes a neten kezdeni a kutakodást, így a galériák, alkotók oldalán biztosan megtaláljuk az igazit. Antik műtárgyakat is kereshetünk online, de akár a közösségi média piacterén is belefuthatunk egy-egy értékes darabba – igaz, ez a ritkább eset. Szánjuk rá az időt, járjuk a galériákat, figyeljük az aukciókat, kérjük szakember segítségét a választáshoz.

 

Poszterek

A poszterek is lehetnek egyediek, különlegessé tehetik az unalmas falfelületeket. Ma már számos webshop foglalkozik különféle nyomatok értékesítésével, de még itt, a Lakáskultúra oldalán sokféle ingyenesen letölthető posztert. Ez esetben is fontos, hogy olyat válasszunk, ami hozzánk szól és nem a világ minden második emberéhez. Ha pedig posztert teszünk a falra, azt kereteztessük be a lakás stílusához illően – ez nagyon sokat emel az összhatáson.

 

Egyéb dekortárgyak

A sakktáblától a modellhajón keresztül a Zsolnay figurákig bármivel díszíthetjük a lakásunkat. A lényeg, hogy ezek ne hassanak véletlenszerűen. Egy modern enteriőrbe például nem illenek a kis porcelánfigurák, akármennyire is szeretjük őket. Ugyanez igaz például a sok helyen látható afrikai maszkokra, Buddha szobrokra, és egyéb obskúrus műtárgyakra. A dekortárgyakat is érdemes inkább a jelentésük, mint például a színük alapján kiválasztani. Egy-egy jellegzetes szobor, műtárgy különleges hangulata az egész helyiséget meghatározza.

 

Saját vagy családi művek

Szinte minden családban volt, vagy van egy-egy ember, aki fest. Ezek a képek igazán egyedivé teszik az otthonunkat, ha stílusban passzolnak hozzánk, bátran díszítsük velük a falakat. Ha örökségből maradnak ránk ezek a képek, érdemes lehet újrakereteztetni őket, hiszen egy másik korban, egy másik lakásba, másnak készültek: így sajátunkká tehetjük a műalkotást.
Kitehetjük természetesen nemcsak a művészi vénával rendelkező távoli nagynéni képeit, hanem saját alkotásainkat és a gyerekek rajzait is.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva