Tuti tippek
2022.03.20. 08:31
Mutatjuk, mitől lesz igazán krémes a rántotta
Aki azt hiszi, hogy a rántotta elronthatatlan, nagyot téved – állítja a Mindmegette.
Forrás: Shutterstock
Fotó: komokvm
A neves hazai portál számba vette, milyen hibákat nem szabad elkövetni a készítéskor, és mi a tökéletes rántotta titka.
- Ne adjunk hozzá tejet!
Lehetőleg tanyasi tojást használjunk: ennek a legszebb a sárgája! Ne adjunk hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad ahelyett, hogy laza lenne! Egy pici tejföllel dúsíthatjuk, ettől krémes állagú marad. - Teljesen fel kell verni a tojást
A tálba ütött tojásokat egészen addig verjük villával vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik! - Ne hagyjuk állni a felvert tojást!
Tegyük fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdjük el verni a tojást, hogy rögtön ráönthessük a már kellően felhevült zsiradékra, máskülönben állás közben elszállnak a felveréskor a tojásba juttatott légbuborékok, és a rántotta elveszíti a lazaságát. - Ne siessük el a fűszerezést!
A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsük a fűszerekkel!
- Válasszunk megfelelő méretű serpenyőt!
Vegyük figyelembe, hogy hány tojásból készül a rántotta, ugyanis kis adag esetén a nagy serpenyőbe öntött keverék túl vékonyan terül el és gyorsan kiszárad. - Állítsuk be a sütési hőmérsékletet!
Miután a meleg serpenyőbe öntöttük a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyjuk megszilárdulni, hogy szaftos maradjon! - Kívülről befelé keverjünk!
Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozzunk egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul! Nagyobb darabos rántottához előbb hagyjuk kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket! - Tálaljuk meleg tányéron
A rántotta gyorsan kihűl, és hidegen kevésbé élvezetes, így érdemes meleg tányéron szervírozni, amelyet a mikróban egyszerűen fel tudunk melegíteni úgy 90 másodperc alatt.
Borítókép: illusztráció
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre