Lezuhant utasszállító

2022.03.22. 08:09

Nincs jele túlélőknek a dél-kínai repülőszerencsétlenség helyszínén

Nincs jele túlélőknek a hétfőn, a dél-kínai Kuanghszi tartományban lezuhant utasszállító becsapódásának helyszínén - jelentette több kínai sajtóforrás a helyszínen dolgozó mentőcsapatok jelentéseire hivatkozva.

(220322) -- TENGXIAN, March 22, 2022 (Xinhua) -- Photo taken with a mobile phone shows staff members installing electrical equipment at the plane crash site in Tengxian County, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, March 22, 2022. A passenger plane with 132 people aboard crashed in south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region on Monday afternoon, the regional emergency management department said. The China Eastern Airlines Boeing 737 aircraft, which departed from Kunming and was bound for Guangzhou, crashed into a mountainous area near the Molang village in Tengxian County in the city of Wuzhou at 2:38 p.m., causing a mountain fire, according to the department. The airline said the cause of the accident will be fully investigated. (Xinhua/Zhou Hua) (Photo by Zhou Hua / XINHUA / Xinhua via AFP)

Fotó: Xinhua via AFP

A járatot üzemeltető China Eastern kínai légitársaság részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé. A légitársaság hivatalos weboldalának színeit fekete-fehérre változtatta a szerencsétlenséget követően. A baleset áldozatainak számát ugyanakkor még nem közölték hivatalosan, a mentési munkálatok folyamatban vannak.
   

Az egyelőre ismeretlen okból lezuhant Boeing 737-800-as típusú utasszállító fedélzetén 132 ember tartózkodott, közülük 123 utas és 9 főből álló személyzet. Egyes hétfői beszámolók szerint a fedélzeten 133 ember tartózkodott, ám később kiderült, hogy egy, a járatra jegyet váltott utas végül nem szállt fel a gépre.
 

Rendőrök egy ellenőrzőponton Langnan faluban, Wuzhou-ban, ahol a China Eastern MU5375-ös járata 2022. március 23-án lezuhant
Forrás: AFP

A kevesebb mint kétórás útidejű járaton közlekedő gép a VariFlight repülési információkat nyújtó platform adatai szerint 8800 métert meghaladó magasságon repült, amikor a felszállás után egy órával hirtelen a repülési magasság alá ereszkedett és a sebessége is csökkent. Percekkel később kapcsolata megszűnt a földi irányítóközponttal. A kínai médiában a becsapódásról közzétett felvételen az látszik, hogy a repülőgép csaknem függőleges szögben zuhant le.

Ezt a képernyőképet március 21-én készítette a Kínai Központi Televízió (CCTV) állami műsorszolgáltatója az AFPTV-n keresztül. Mentőcsapatok azt a helyet kutatják, ahol a repülőgép a hegyoldalba zuhant 
Forrás: AFP


   

A China Eastern a balesetet követően felfüggesztette az összes Boeing 737-800-as típusú gépének közlekedését. Az ország három legnagyobb légitársasága közé tartozó China Eastern több mint hatszáz gépből álló flottájának ezzel közel húsz százalékát vonták ki ideiglenesen a forgalomból.
   

A Boeing 737 MAX típusú utasszállítóinak közlekedését három éve állították le világszerte, két halálos balesetet követően. A hétfőn szerencsétlenül járt gép típusát azonban általánosan biztonságosnak tartják.

A MU5735-ös China Eastern járat utasainak hozzátartozói
Forrás: AFP


   

A hétfői balesettel a kínai polgári légiközlekedés 4227 napja tartó biztonságos repülési ideje szakadt meg. Kínában utoljára 2010-ben történt halálos kimenetelű légi baleset: akkor az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban zuhant le gép, 44 ember halálát okozva.

Borítókép: A mobiltelefonnal készített fotón az látható, ahogy elektromos berendezéseket szerelnek fel a repülőgép lezuhanásának helyszínén, a dél-kínai Guangxi Zhuang autonóm régióban, Tengxian megyében, 2022. március 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva