Rendszeresek a lopások

2022.03.21. 19:03

Ősi vallási és kulturális műkincseket adott vissza Ausztrália Indiának

A régiségek közül a legöregebbek a 9. századra nyúlnak vissza, és köztük van például Siva hindu isten ötmillió dollárt érő bronzszobra, amelyet egy dél-indiai templomból loptak el.

This handout photograph taken on March 21, 2022 and released by the Indian Press Information Bureau (PIB) shows India's Prime Minister Narendra Modi inspecting the antiquities repatriated from Australia, in New Delhi. (Photo by PIB / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Indian Press Information Bureau (PIB)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

Ausztrália visszaadott 29 vallási és kulturális műkincset Indiának, köztük olyanokat, amelyeket elloptak vagy engedély nélkül vittek a határon túlra Indiából.

A műkincsek visszaszolgáltatását Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn köszönte meg ausztrál kollégájának, Scott Morrisonnak kettejük virtuális találkozóján. A régiségek - szobrok, festmények, pergamentekercsek - közül a legöregebbek a 9. századra nyúlnak vissza és a canberrai Ausztrál Nemzeti Galériából kerültek vissza. Köztük van Siva hindu isten ötmillió dollárt érő bronzszobra, amelyet egy dél-indiai templomból loptak el.

India évek óta noszogatja a nyugati kormányokat és múzeumokat, hogy azonosítsák és adják vissza India "ellopott örökségének" tárgyait, és több száz műkincs már vissza is került a dél-ázsiai országba.

Az Ausztrália által visszaadott műkincsek közül 13 egy csempészéssel is gyanúsított volt manhattani műkereskedőhöz, Subhash Kapoorhoz köthető, aki nagyszabású amerikai szövetségi nyomozás célpontja volt a Hidden Idol-műveletben.

A hírhedt műkereskedőt 2011-ben vették őrizetbe, jelenleg is börtönben várja perének tárgyalását. Kapoor tagad minden vádat.

Szakértők becslése szerint évente műalkotások ezreit lopják el az indiai templomokból, és dobják piacra azokat a nemzetközi műkereskedelemben. A régiségeket hamis iratokkal, rendszerint bútordarabokra vagy ruhaszállítmányokba rejtve csempészik ki az országból, amely az egyik leggazdagabb kulturális javakban a világon.

Az indiai miniszterelnök legutóbbi amerikai látogatása alkalmával 157, illegálisan eladott műkincset szerzett vissza az Egyesült Államokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva