Többszörös meglepetés

2022.04.07. 13:20

Ősi repülő hüllők ritka temetőjét fedezték fel az Atacama-sivatagban

A ritka temetőnek a felfedezése lehetővé teszi a tudósoknak, hogy a repülő hüllőknek ne csak az anatómiáját, hanem a szokásait is tanulmányozzák.

This handout picture released by the University of Birmingham on October 28, 2020, shows an artist's impression of a scene from southern Germany 150 million years ago, depicting the varied diets of pterosaurs, as inferred by dental microwear texture analysis. In the middle foreground can be seen a Pterodactylus consuming a crayfish-like crustacean; in the right foreground, a Rhamphorhynchus consuming a fish, and in the middle background, a Germanodactylus consuming a dragonfly-like insect. - By the time they were wiped out alongside their dinosaur cousins, most winged pterosaurs had evolved from awkwardly airborne to lords of the primeval skies, according to new research published October 28, 2020. Pterosaurs, the first creatures with a backbone to fly under their own power, emerged during the late Triassic period more than 200 million years ago and include some of the largest animals ever to take to the air. (Photo by Mark WITTON / UNIVERSITY OF BIRMINGHAM / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNIVERSITY OF BIRMINGHAM / MARK WITTON" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

A jó állapotban fennmaradt csontokról a kutatók megállapították, hogy pteroszauruszok maradványai, amelyek a dinoszauruszokkal együtt éltek több mint 100 millió éve a mai észak-chilei sivatag területén - írja az Origo. A pteroszauruszoknak nagy fesztávolságú szárnyaik voltak és úgy táplálkoztak, hogy hosszú, vékony fogaikon keresztül átszűrték a vizet, hasonlóan, ahogy a flamingók teszik.

A Chilei Egyetem kutatója, Jhonatan Alarcon vezette tudóscsapat évek óta kutatott pteroszauruszok után, a felfedezés azonban felülmúlta reményeiket. Alarcon szerint a leletnek globális jelentősége van, mert mindenütt másutt a világon csak egy-egy pteroszaurusz maradványait találják meg.

Ennek a ritka "temetőnek" a felfedezése lehetővé teszi a tudósoknak, hogy a repülő hüllőknek ne csak az anatómiáját, hanem a szokásait is tanulmányozzák, például azt, hogyan álltak össze az állatok csoportjai, nevelték-e az utódaikat vagy sem - mondta a Chilei Egyetem tudósa.

A másik meglepetést az okozta, hogy a csontok szokatlanul jó állapotban maradtak fenn. "A talált pteroszaurusz csontok többsége kilapult, széttöredezett. Ezen a lelőhelyen azonban sikerült kiásnunk háromdimenziós csontokat is, ami lehetővé teszi a repülő hüllők anatómiájának jobb megértését" - mondta David Rubilar, a chilei Nemzeti Természettudományi Múzeum főpaleontológusa.

A repülő hüllők újonnan felfedezett temetője 65 kilométerre fekszik egy másik lelőhelytől, ahol ugyancsak találtak pteroszaurusz maradványokat. Ez alátámasztja a tudósok azon feltevését, hogy hajdan szerte Észak-Chilében elterjedtek voltak a repülő hüllők.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva