Rendkívüli időjárás

2022.04.12. 08:30

Sok áldozatot követeltek a trópusi vihar okozta árvizek és földcsuszamlások a Fülöp-szigeteken

A Megi - helyi nevén Agaton - nevű trópusi vihar Virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább.

This handout photo taken on April 11, 2022 and received from the Philippine Coast Guard on April 12 shows rescue workers evacuating a resident after a landslide triggered by Tropical Storm Megi hit the village of Cantagnos in the town of Baybay, Leyte province. - Rescuers hampered by mud and rain searched on April 12 for survivors of landslides that smashed into villages in the central Philippines, as the death toll from tropical storm Megi rose to 28. (Photo by Handout / Philippine Coast Guard (PCG) / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Philippine Coast Guard" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

A legfrissebb adatok szerint legalább huszonöt ember meghalt a trópusi vihart kísérő esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt a Fülöp-szigetek középső és déli részén, de az áldozatok száma még növekedhet - közölték hétfő este a helyi hatóságok.

A Megi - helyi nevén Agaton - nevű trópusi vihar Virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább. Hétfő estére trópusi depresszióvá szelidült, óránként 45 kilométeres sebességgel halad előre, a széllökések legnagyobb sebessége óránként 60 kilométer - közölte a meteorológiai szolgálat.

Hétfő estig tizenhét tartományban közel tizennyolcezren kényszerültek otthonunk elhagyására, amikor az ár elöntötte a házukat, földjeiket, eltorlaszolta az utakat és megszakadt az áramszolgáltatás - közölte az országos katasztrófa-elhárítási hivatal. A húsvéti ünnepek közeledtével szokásos utazási szezonban közel hatezren rekedtek a katasztrófa sújtotta térségek kikötőiben.

A Manilától 600 kilométerre délkeletre fekvő, Leyte tartománybeli Baybay városban, ahol házak tucatjai dőltek össze a földcsuszamlások miatt, húsz holttestet találtak, többet elsodort az árvíz - közölte Joemen Collado ezredes, a város rendőrfőnöke. A mentők folytatják a kutatást az iszapban és a romok között az eltűntek után. A rendőrfőnök szerint hat eltűntről tudnak, de ez a szám ennél magasabb lehet.

A jelentések szerint három további lakos a Mindanao szigetén található Kelet-Davao és Davao de Oro déli tartományokban veszítette életét - közölte a katasztrófavédelem.

Az ország nyugati részén fekvő Cebu városban hétfőn zárva voltak az iskolák és a munkahelyek, Michael Rama, Cebu polgármestere válsághelyzetet hirdetett, amely lehetővé teszi a gyors segélyezést.

A meteorológusok szerint hogy a trópusi vihar kelet felé halad tovább, ahol valószínűleg összeolvad a Malakas nevű, súlyos trópusi viharral. A Malakas tájfun magja óránként 15 kilométeres sebességgel halad, széllökései elérik az óránkénti 100-125 kilométeres sebességet is.
A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz trópusi vihar halad át, többségük a júniusban kezdődő esős évszakban. A szigeteken pusztító legsúlyosabb vihar, a Haiyan szupertájfun volt, amely 2013 novemberében 6300 ember halálát okozta és négymillió ember kényszerül elhagyni az otthonát.

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.   
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva