Védjük meg a gyermekeket!

2022.04.01. 06:38

Veszélyes az álcázott LMBTQ-propaganda

– Nyugati országokban mintha buzdítanák a tranzíciót (nemváltást), és a lobbicsoportok szempontjából érthető, miért nem akarják, hogy a gyermekek ebbe bevonják a szüleiket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hal Melinda pszichológus. A bajai kórház pszichiátriáján és a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetőjeként is dolgozó klinikai szakpszichológust a vasárnapi gyermekvédelmi népszavazás jelentőségéről beszélt.

Drag queens Athena Kills (C) and Scalene Onixxx arrive to awaiting adults and children for Drag Queen Story Hour at Cellar Door Books in Riverside, California on June 22, 2019. - Athena and Scalene, their long blonde hair flowing down to their sequined leotards and rainbow dresses, are reading to around 15 children at a bookstore in Riverside. The scene would be unremarkable -- except that they are both drag queens. The reading workshop is part of "Drag Queen Story Hour," an initiative launched in 2015 by a handful of libraries and schools across the United States. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

Fotó: AFP

A gyermekvédelmi népszavazáson feltett első kérdés arról szól, hogy szülői beleegyezés nélkül ne lehessen szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartani. Hal Melinda pszichológus ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta: rendszeresen találkoznak olyan esetekkel, hogy bizonytalan nemi identitású vagy szexuális orientációjú fiatalok felkeresnek civil szervezeteket, civil segítőket, és segítséget kérnek. – Ezzel alapvetően semmilyen gond nincs, amikor a szervezet valóban a személyekért dolgozik. Irányukból azonban több esetben az a sugalmazás érkezik, hogy a szülő nem is lehet valódi partner a probléma megértésében. Ha viszont ez az eset nem áll fenn, az ilyen jellegű segítségnek a szülő és a család is fontos része, a bizalmat építeni érdemes, semmiképpen sem aláásni – fogalmazott a bajai kórház pszichiátriáján és a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetőjeként is dolgozó klinikai szakpszichológus. 

Hal Melinda szerint a problémás helyzetekben kialakult helyzet pszichológiája hasonlatos a zaklatáséhoz. – A zaklatás esetén az agresszornak kedvez az, ha négyszemközt marad az ügy, a legjobb ellenszer pedig ez ellen, ha kikerül a két ember relációjából – magyarázta a pszichológus. Mint mondta, egy homoszexuális fiatalnak a családban, a szeretteinek természetesen nehéz elmondania azt is, hogy tőle nem várható utód. – Ez súlyos bűntudati köröket eredményez, ezért a szülőknek mindig nyitottan kell hozzáállni a problémához, segítve a fiatalt, nem megtorolva – hívta fel a figyelmet a szakember.

 

Veszélyes az álcázott propaganda 

– Egy 16 éves gyerek a programjait már sok esetben amúgy sem beszéli meg a szüleivel, és Magyarországon is beszámoltak már olyan esetekről, hogy a szexuális felvilágosítás esetén nem pont arról tájékoztatták a szülőket, ami történt. 

Németországból kaptunk már olyan szülői beleegyező nyilatkozatot is, általános iskolás korúak részére, amelyben nem volt feltüntetve az a lehetőség, hogy a gyerek ne vegyen részt a foglalkozáson – tájékoztatta lapunkat a pszichológus. Mint elmondta, ez egy konkrét érzékenyítő program volt LMBTQ-témában, transznemű és homoszexuális előadók mellett egy filmet vetítettek le általános iskolásoknak, amelyben homoszexuális viszonyt ábrázoltak. 

– Az ilyen edukáció komoly pszichológiai, pedagógia, filozófiai vagy etikai kérdéseket vet fel, azonban messze nem egyedi eset. Az érzékenyítő programnak álcázott propaganda veszélyes, a szülők és a gyerekek számára is kontrollálhatatlan, ha az iskola falai közé engedjük – magyarázta a szakember. 

A tranzícióról vagy nemváltásról tudni érdemes, hogy jogi, szociális és orvosi formája is ismeretes (például a név és nemi identitás megváltoztatása a hivatalos adatokban, illetve a gyermek születési nemétől eltérő öltöztetése), bár hazánkban a legtöbben egyenlővé teszik a műtéti beavatkozásokkal. 

A tranzíció főként szociális formái itthon is megjelentek a fiatalok körében

 – fogalmazott. – Úgy gondolom, a szülők fontos szerepe a védelem, hiszen ők ismerik legjobban gyermeküket, akár a fiatal érzelmi vagy kognitív érettségét. A figyelmen kívül hagyásuk a szülői kompetenciák megkérdőjelezése és teret ad a visszaéléseknek – tette hozzá Hal Melinda.

A pszichológus szerint eddig meg volt arra a lehetőség, hogy az iskolaigazgató, pedagógus jóváhagyásával olyan civilek tartsanak foglalkozásokat, akiknek nincs akkreditációjuk, nem képzettek. – Az egy dolog, hogy valakinek van tudása egy témáról, de az már nem magától értetődő, hogy ezt miképp adja át az adott korosztálynak – jelentette ki a szakember, aki szerint legtöbbször nem is a tartalommal van a gond, hanem annak közlésmódjával, a pedagógiai eszközök ismeretének hiányával, vagy hogy nem az adott fiatal érettségéhez illeszkedik. 

 

Súlyosbítja a problémákat az érzékenyítés 

– Ha adott egy szorongó, rosszabb hangulatú, esetleg traumatizált gyermek, nála a rosszul megválasztott eszköz mélyítheti a problémákat. Vannak rizikócsoportok, amelyekre nem terjed ki ezen szervezetek figyelme – mondta Hal Melinda. 

– Azoknak a fiataloknak egy kisebb csoportja, akik bizonytalanok serdülőkorban nemi identitásukban vagy szexuális orientációjukban, elkezd ugyan érdeklődni a homoszexuális kapcsolatok iránt, de a nyolcvan százalékuk felnőtt korára visszatér a heteroszexuális életmódhoz. Lehet úgy fogalmazni, hogy kipróbálták, és a nagy többség úgy döntött, nem kér belőle – magyarázta a pszichológus. 

Kiemelte: ha ebbe a folyamatba beleavatkoznak, elkezdődik az érzékenyítés, és azt sulykolják, hogy homoszexuálisnak vagy transzszexuálisnak lenni sokkal jobb, szabadabb. Ez viszont egy hamis valóságkép és később pszichológiai problémákat is okozhat.

Fontosnak tartom, hogy a népszerűsítés szó szerepel a gyermekvédelmi törvényben is. Ez azt jelenti, hogy ne állítsák be úgy, hogy a homoszexualitás jobb, mint a heteroszexualitás, vagy hogy ilyen modellben jobb élni, mint hagyományos családban, hiszen mindezt semmi nem támasztja alá tudományosan 

– hangsúlyozta a pszichológus. 

 

Eredményes a homoszexuális lobbi 

– Amerikában ez történik; megérkezik a jópofa bácsi (vagyis néni), aki tud gitározni, vicces, csillámpóni van nála. Olyan kép alakulhat ki a gyerekeknél, hogy az összes transznemű személy ilyen, vagyis hamis valóságot építenek: egy olyan világot, ahol bárki lehetsz, bármit megtehetsz a saját testeddel. Kis korban azonban szükség van a határozott keretrendszerre, elkülöníteni, mi a helyes és mi a helytelen. A szimbolikus gondolkodás jó esetben is csak serdülőkorban válik olyanná, mint a felnőtteké – magyarázta Hal Melinda. 

Az az LMBTQ-propaganda ma már a mesékben, a reklámokban is megjelenik, a streamingszolgáltatókról nem is beszélve, ahol ömlesztik ezt az embereknek, egyszerűen azt állítva, hogy homoszexuálisnak, transzneműnek lenni jobb 

– mutatott rá Hal Melinda. Ismert, a népszavazás két kérdése éppen a médiatartalmakról szól. – A valóság a média által sugárzottal szemben azonban az, hogy náluk a párkapcsolat sokkal kevésbé tartós, gyakrabban váltogatják a partnereiket, a nemi betegségek is gyakoribbak a köreikben. Ahogyan a pszichiátriai betegségek is, például a hangulat- és szorongásos zavarok. Mindez azonban nem magyarázható kizárólag a stigmatizációval – hívta fel a figyelmet a visszásságra a pszichológus. 

– Nem biztos, hogy az összezavarás eredménye az lesz, hogy a gyermek homoszexuálissá válik, vannak azonban tanulmányok arról is, hogy az egynemű szülők gyermekei között magasabb a melegek aránya. Arra is van bizonyíték, hogy az ilyen szülők gyermeke szorongóbbá válik vagy egyéb pszichológiai nehézségek miatt tér el az átlagtól. A következmények kérdésében tehát a tudományos térben vita van, amely még nem zárult le 

– magyarázta. 

– Sem a nemi identitásnak, sem a szexuális orientációnak nincs meg a biológiai háttere. A tudomány egyelőre nem igazolta azt, hogy lehetséges homoszexuálisnak születni, a propaganda mégis ezt hangoztatja. Ami mellesleg ellentmond a „társadalmi nem” elméleti keretének is – fejtette ki a szakember, aki szerint hamarosan az LMBTQ-propaganda hatásai is megjelennek majd a gyermekek viselkedését, érzelmi világát vizsgáló tanulmányokban. 

– Vajon mi okozza, hogy 15 év alatt négyezer százalékkal nőtt a nemiszerep-diszfória az Egyesült Államokban, 1500 százalékkal Svédországban? – tette fel a kérdést a pszichológus. Mint mondta, hasonló a tendencia Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Ausztráliában és Hollandiában is. Mindez pedig annak ellenére jött létre, hogy a kutatások kiemelik, a gyermekkori nemiszerep-diszfóriát az emberek kilencven százaléka egyszerűen kinövi. – Új-Zélandon ötszörösére emelkedett a nemi átalakító-hormonális terápiát kérők száma. Tendenciaszinten nem emelkednek, hanem négyzetre emelkednek a számok – sorolta a további tényeket Hal Melinda. 

Szerinte ez is bizonyítja, hogy az érzékenyítésnek álcázott propagandának van hatása.

 – Egyértelmű a logikai sor. A biológiai hátteret egyelőre csak feltételezhetjük és a pszichológia tudománya bio-pszicho-szociális és spirituális emberképpel dolgozik – magyarázta. – Arról kérdezik a véleményünket április 3-án, hogy a gyerekeinket kitesszük-e lehetséges káros hatásoknak? Valamint arról is, akarunk-e genderpolitikát a fentebb taglalt folyamatok árán, ahogyan ez Németországban már a döntéshozatali gyakorlatban nyilvánul meg – mutatott rá a vasárnapi népszavazással kapcsolatban Hal Melinda.

Borítókép: Drag queen aktivista érkezik egy gyerekeknek szóló felolvasásra egy kaliforniai könyvesboltba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva