Érdekesség

2022.05.06. 15:00

A hétvégén nyitják meg ünnepélyesen az oklahomai Bob Dylan-múzeumot

Címkék#Bob Dylan

Elvis Costello, Patti Smith és Mavis Staples zenészek is részt vesznek a hétvégén az oklahomai Tulsában a Bob Dylan Központ, az irodalmi Nobel-díjas költő és zeneszerző munkásságát bemutató múzeum és archívum megnyitóján.

Legendary American singer, songwriter, poet, artist and actor, Bob Dylan (C) acknowledges the applause with his band after performing from his repertoire of over 400 songs and 50 albums at the 22nd annual Bluesfest music festival near Byron Bay on April 25, 2011. Dylan will conclude his tour of Australia with two shows in Sydney on April 27 and 28. AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD (Photo by TORSTEN BLACKWOOD / AFP)

Fotó: AFP

Dylan, aki koncertkörútján néhány hete éppen Tulsában is járt, várhatóan személyesen nem jelenik meg a ceremónián, bár természetesen meghívták - mondta el Steven Jenkins, a központ igazgatója. Jenkins szerint Dylant, aki május 24-én lesz 81 éves, valószínűleg feszélyezné a tény, hogy még életében múzeumot szenteltek neki. A költő-zenész még mindig dolgozik, most éppen új műsorával lép fel Amerika-szerte.

When Bob was Bobby: memoir offers insider's look at enigmatic Dylan
Bob Dylan egy 1978-ban készült fotón
Forrás: AFP


    

A múzeumban egy stúdiót is felállítottak, ahol a látogatók producert játszhatnak, és "keverhetik" Dylan dalait, a kurátori túrán pedig bejárhatják Dylan karrierjének állomásait. Az archívumban több mint százezer anyag található, amelyek közül sokhoz csak kutatók férhetnek hozzá előzetes bejelentkezés alapján.
   

A múzeumban azoknak a látogatóknak is élményt akarnak nyújtani, akik nem sokat tudnak Dylan munkásságáról, de a fanatikus rajongókat is szeretnék meglepni. A megnyitóra Jerry Schatzberg fotós munkáiból rendeznek kiállítást, akinek 1965-ös Dylan-képe az épület háromemeletes homlokzatán látható.
   

Mivel Dylan még folytatja alkotói pályáját, a múzeum igazgatója bízik benne, hogy a gyűjtemény is tovább bővül majd.
   

Dylan 2016-ban adta el archívumát a tulsai székhelyű George Kaiser családi alapítványnak, amely az új Dylan-központtól csak pár lépésnyire lévő Woody Guthrie Center múzeumot is működteti.
   

Dylan az új múzeum kialakításába semmilyen módon nem szólt bele, de azt az öt méter magas fémszobrot, amelyet ő tervezett és készített, kiállítják az intézmény bejáratánál.
   

A Bob Dylan Központ május 10-én nyílik meg a látogatók előtt.

Borítókép: Bob Dylan

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva