Egyre jobban fenyeget

2022.05.02. 12:30

A vártnál kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint

Egy online térkép segítségével az érintett lakosok két kilométeres bontásban megtudhatják, mekkora tengerszint-emelkedés várható.

New Zealand sea lions in Allans Beach in Portobello, Otago Peninsula near Dunedin, New Zealand on March 11, 2022. Dunedin's Otago Peninsula is one of the most popular destinations in New Zealand featuring yellow eyed penguins, sea lions, fur seals and other wildlife. New Zealand sea lions are one of the rarest sea lion species in the world and are only found in New Zealand. (Photo by Sanka Vidanagama/NurPhoto) (Photo by SANKA VIDANAGAMA / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Sanka Vidanagama

Az eddig véltnél kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint Új-Zéland egyes vidékein egy hétfőn publikált kutatás szerint, a vízszintemelkedés egyebek közt a szigetország két legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti.

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje

– derül ki az adatokból, amelyeket hazai és külföldi tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt 5 évben az NZ SeaRise című nagyszabású kutatási program keretében a kormány megbízásából.

A hatóságoknak a véltnél kevesebb idejük van a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásra, így a part mentén élők áttelepítéséhez

– hívták fel a figyelmet a kutatók.

Amíg globálisan a tengerszint félméteres emelkedése várható 2100-ig, a csendes-óceáni szigetország jelentős részein közel egy méterrel is emelkedhet a vízszint a szárazföld süllyedése miatt

– közölte Tim Naish, a wellingtoni Viktória Egyetem professzora.

Egy ilyen emelkedés különösen katasztrofális hatással lenne a fővárosra, Wellingtonra, ahol a 2060-ig várt 30 centiméteres vízszintemelkedés már 2040-re bekövetkezhet. Ilyen mértékű szintemelkedés egyik következményeként évente várható károkat okozó áradás a városban. A legveszélyeztetettebb régió az Északi-sziget délkeleti partvidéke, Új-Zéland legsűrűbben lakott övezete. Különösen sérülékeny az 1,7 millió lakosú Auckland, amelynek városközpontját és egyes elővárosait fenyegethetik az áradások. Az NZ SeaRise program keretében készült egy online térkép, amelyről a lakosok két kilométeres bontásban megtudhatják, hogy mekkora tengerszint-emelkedés várható a lakhelyükön vagy akár bárhol egy lakatlan szakaszon.

Borítókép: AFP / NurPhoto / Sanka Vidanagama

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva