Szomorú befejezés

2022.05.30. 11:54

Nem sikerült megmenteni a Szajnába tévedt kardszárnyú delfint

A szakértők megállapították, hogy az állat dezorientáltságát egy gombafertőzés okozta, ami annyira előrehaladott állapotban volt, hogy kénytelenek voltak elaltatni a szenvedő állatot.

A baby orca named Toa is cared for by Department of Conservation staff and volunteers in Plimmerton on July 14, 2021, as wildlife rescuers in New Zealand were scrambling to keep the orca alive with volunteers scouring waters off Wellington to find the infant's mother. (Photo by Marty MELVILLE / AFP)

Fotó: AFP

Nem sikerült visszaterelni a tengerbe a Szajnába tévedt kardszárnyú delfint, ezért a francia hatóságok úgy döntöttek vasárnap, hogy elaltatják a szemlátomást beteg és szenvedő állatot.

Egy szombati mentőakció kudarcba fulladt, szakértők pedig megállapították, hogy a gyilkos bálnaként is ismert tengeri emlős folyóba tévedt példánya előrehaladott stádiumú mukormikózisban, más néven feketegomba-fertőzésben szenved, amely ismert az észak-amerikai cetfélék körében, de még nem fordult elő Európában.

A négyméteres hím orkát május 16-án látták először a Szajna torkolatánál Le Havre kikötő és a normandiai Honfleur város között, majd 60 kilométert felfelé úszott a folyón, elérve Yainville városát, és megközelítve Rouent.

Hazai és külföldi tudósokkal, köztük tengeriemlős-szakértőkkel konzultálva a helyi hatóságok szombaton még kísérletet tettek arra, hogy delfinhangot kibocsátó eszközök, köztük egy drón segítségével visszacsalogassák az állatot a tengerbe.

A kardszárnyú delfin azonban zavartan reagált a hangokra, nem a tenger irányába úszott, hanem csak a két part között vergődött, és olyan hangokat bocsátott ki, amelyek a tudósok szerint a faj vészjelzéseihez hasonlók. Hogy megkíméljék az állatot a további stressztől, vasárnap délután felhagytak mentési kísérlettel.

A mentőakció kudarca és a delfin reménytelen egészségi állapota miatt, az állat további szenvedéstől való megkímélése céljából a francia hatóságok végül úgy döndöttek, hogy még vasárnap este véglegesen elaltatják az agonizáló orkát egy hajóról végrehajtott művelettel. Az akcióval egyúttal annak is elejét akarták venni, hogy a menthetetlen állat megfertőzzön más legyengült emlősöket is.

A legyengült állat bőrét megfertőzve a gomba behatol a belső szervekbe, a szívbe, a tüdőbe és az agyba, ez utóbbi magyarázhatja a Szajnában bolyongó delfin dezorientált magatartását is. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy a betegség már nagyon előrehaladott stádiumban volt az állatnál, és vélhetően elviselhetetlen kínokat okozott neki.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva