Tragédia

2022.05.23. 08:26

Többen meghaltak, amikor kigyulladt egy komp a Fülöp-szigeteken

A tájékoztatás szerint a hajón 134-en utaztak, de a legtöbb utast és a legénység tagjait sikerült kimenteni.

This handout photo taken and released on May 23, 2022 from the Philippine Coastguard shows rescued ferry passengers sitting onboard another ferry off Real town, Quezon province. - At least seven people were killed and scores plucked to safety in the Philippines on May 23 after a fire ripped through a ferry and forced passengers to jump overboard, coast guard and witnesses said. (Photo by Handout / Philippine Coastguard / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PHILIPPINE COASTGUARD" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

Kigyulladt egy komp a Fülöp-szigetek északkeleti részén, legalább hét ember meghalt – közölte a helyi parti őrség hétfőn.   

A tájékoztatás szerint a hajón 134-en utaztak, de a legtöbb utast és a legénység tagjait sikerült kimenteni. Heten eltűntek, huszonhárman megsérültek, köztük van a komp kapitánya is. 

Az M/V Mercraft 2 nevű hajó a Quezón tartománybeli Real város kikötőjéhez közeledett Polillo szigetéről.   

Az utasok és a legénység tagjai közül sokan a vízbe ugrottak, másokat pedig a környéken lévő hajók mentettek ki 

– közölték a parti őrség tisztviselői, hozzátéve, hogy egy helikopter is segít az eltűntek keresésében.   

A Fülöp-szigeteki parti őrség által 2022. május 23-án készített képen emberek vödörből vizet öntenek a füstölgő kompra, amely kigyulladt Real város közelében
Forrás: AFP

A tűz nyilvánvalóan a gépházból indult ki – mondták a tisztviselők. A lángokat megfékezték, és a roncsot Realban partra vontatták.   

A parti őrség által közzétett képeken látható, hogy a lángok kiterjedtek a komp egész felületére, felette sötét füst gomolygott. A sérülteket hordágyon vitték a várakozó mentőautókhoz.   

A Fülöp-szigeteken gyakoriak a tengeri balesetek a viharok, a rossz műszaki állapotban lévő, illetve gyakran túlzsúfolt hajók, valamint a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt. Mintegy 35 éve, 1987 decemberében ott történt világ legsúlyosabb tengeri katasztrófája: a Dona Paz komphajó elsüllyedt, miután összeütközött egy üzemanyagot szállító tartályhajóval, és több mint 4300 ember életét vesztette.

Borítókép: Utasok a kigyulladt kompon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva