Vandalizmus

2022.05.30. 13:10

Tortát kent szét a Mona Lisán egy idős hölgynek álcázott támadó Párizsban

Címkék#mona lisa

Kerekesszékes idős hölgynek álcázta magát az a fiatal férfi, aki tortát kent szét a híres Mona Lisa festményt védő üvegen a párizsi Louvre Múzeumban, hogy „megmentse a bolygót”.

A visitor walk past the painting "La Joconde" The Mona Lisa by Italian artist Leonardo Da Vinci on display in a gallery at The Louvre Museum in Paris on May 19, 2021, as museums re-open in France as part of an easing of the nationwide lockdown due to the Covid-19 pandemic with Cafes and restaurants terraces reopening at 50-percent capacity for groups of up to six while the curfew will be pushed back from 7 to 9:00 pm. - A second phase of a lockdown-lifting plan should culminate in a full reopening of the economy on June 30. Cinemas and theatres are also reopening after being closed for more than six months, during which they relied chiefly on state aid to remain afloat. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)

Fotó: AFP

A zavarba ejtő incidens vasárnap történt, az esetről számos felvétel kezdett keringeni az interneten. Egy szemtanú a Twitteren azt írta, hogy 

a női parókát viselő támadó hirtelen felpattant a kerekesszékéből, és megpróbálta betörni a festményt védő golyóálló üveget, majd amikor ez nem sikerült neki, fehér színű tortakrémet kent szét rajta. Mielőtt a biztonsági emberek elvezették a helyszínről, még vörös rózsákat is szétszórt a teremben. 

Egy ugyancsak a Twitteren megjelent videófelvételen a férfi azt kiabálja franciául, hogy „vannak, akik épp lerombolják a Földet. Művészek, gondoljatok a Földre! Ezért tettem, amit tettem. Gondoljatok a bolygóra!”   

Az akció során a festményben nem keletkezett kár.   

Leonardo da Vinci (1452–1519) festménye a Louvre leglátogatottabb műkincse, 2005 óta egy különteremben van kiállítva, védőüveg alatt. A múzeum adatai szerint a Mona Lisát a múzeum látogatóinak 90 százaléka megtekinti.   

2009-ben egy orosz nő egy bögrét hajított a Mona Lisára. A festménynek akkor sem esett baja, a bögre összetört a védőüvegen. Az orosz nő azzal indokolta tettét, hogy elkeseredett volt amiatt, hogy nem kapta meg a francia állampolgárságot. 

1956-ban egy bolíviai férfi követ hajított a képre, megrongálva az alak bal könyökét, ezt követően megerősítették a védelmét.

Borítókép: A Mona Lisa a Louvre-ban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva