Nem először

2022.06.27. 12:33

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

A nőstény egy Kr. u. 62-ben, földrengés következtében összeomlott ház romjai között keresett menedéket.

This undated photo handout on June 24, 2022 by the press office of the Archaeological Park of Pompeii shows an archaeologist unearthing the remains of a land tortoise, found in a shop near Pompeii's Stabian Bath complex at the Archaeological Park of Pompeii. - Archaeologists at Pompeii have discovered the remains of a small, pregnant tortoise, who died ahead of the 79 AD eruption of Mount Vesuvius that destroyed the city. The 14-cm long (5.5 inch) reptile provides more clues to the final stage of the city, which was in a rebuilding phase following a strong earthquake in 62 AD. The pregnant "Testudo hermanni" appears to have buried into a ruined, unused shop as a safe space to lay her egg, but died with her egg still inside her. (Photo by Handout / PRESS OFFICE OF THE POMPEII ARCHAEOLOGICAL PARK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ARCHAEOLOGICAL PARK OF POMPEII / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.

A nőstény egy Kr. u. 62-ben, földrengés következtében összeomlott ház romjai között keresett menedéket, majd a Vezúv kitörésének hamuja és törmeléke alatt lelte halálát.

A 14 centiméter hosszú görög teknőst és tojását az ókori város egy olyan részén fedezték fel, amelyet földrengés tett a földdel egyenlővé, majd a területen közfürdőket kezdtek építeni - idézte az olasz hatóság közleményét a The Guardian.

Pompejit nem sokkal a földrengés után, Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése pusztította el. A régészek úgy vélik, a Dél-Európában elterjedt teknős egy lakóház helyén maradt törmelékben keresett menedéket magának.

A Pompeji Régészeti Park igazgatója, Gabriel Zuchtriegel szerint mivel a tojása még nála volt, a teknős elpusztult, mielőtt biztonságos helyet talált, ahol lerakhatta volna.

A maradványok arra vetnek fényt, mi történhetett a városban a földrengés és a tűzhányó kitörése között: sok otthont újjáépítettek, az egész város építési területté vált, és néhány területet nyilván annyira elhanyagoltak, hogy vadak kezdtek beköltözni a romok közé, és volt, amelyik tojást is próbált rakni - magyarázta.

Nem ez az első teknős, amelynek a maradványai előkerültek Pompejiben. Zuchtriegel elmondta, hogy a jelenlegi ásatások és kutatások egyik fontos iránya a városközponton kívüli területek szerves és mezőgazdasági anyagainak vizsgálata.

A Stabiane-fürdők területének feltárását a Berlini Szabadegyetem, a Nápolyi L'Orientale Egyetem és az Oxfordi Egyetem tudósai végzik a Pompeji Régészeti Park kutatóival együtt.

Borítókép: A Pompejiben talált teknős maradványai 2022. június 24-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva