Ezeréves kegytárgy

2022.07.12. 17:10

Megkerült a Krisztus vérét tartalmazó, ellopott ereklye a fécampi apátságba

Az ereklye egy műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően lett meg.

Dutch Art detective Arthur Brand poses with the relic of the "Precious Blood of Christ" in Amsterdam, on July 6, 2022. - A mysterious late-night ring of a doorbell has led to the recovery of what is believed to be one of the most sacred artefacts recently stolen from the Catholic Church, Dutch art detective Arthur Brand said on July 12, 2022. (Photo by Jeremy AUDOUARD / AFP)

Fotó: AFP

Megkerült a normandiai fécampi apátságból hat hete ellopott, a legenda szerint Krisztus vércseppjeit tartalmazó ereklye. Az ezeréves kegytárgy egy műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően lett meg.

Az ereklyét június 1-jén késő este lopták el a Le Havre kikötőjétől északkeletre fekvő fécampi apátság sekrestyéjéből. A tolvaj éjszakára bezárkózhatott az épületbe, amelyet nem védett megfelelő biztonsági berendezés.

„Az ellopott műkincsek hét-nyolc százaléka kerül vissza, nagy részük viszont megsemmisül. Ebben az esetben szerintem a tolvajnak fogalma sem volt arról, hogy mi került a birtokába” – mondta el a műkincset visszaszerző holland nyomozó, Arthur Brand a BBC-nek.

Az ereklye két fiolát tartalmazott, a legenda szerint Krisztus vércseppjeivel, amelyeket a legenda szerint egy ládában a tengerbe dobtak, és Fécampban sodródott partra. A fiolák mellett több liturgikus edényt és egyéb tárgyat is elloptak a sekrestyéből.

Brand elbeszélése szerint egy ismeretlen lépett vele kapcsolatba e-mailben, és ő vezette nyomra a lopott tárgyakkal kapcsolatban. Mint kiderült, a tolvaj a barátjánál tárolta a lopott dolgokat. Amikor a barát rájött, hogy mi került hozzá, átadta annak a személynek, aki végül értesítette a nyomozót.

Brand azt ajánlotta, hogy vigyék el neki, hagyják az ajtajánál, és csengessenek be hozzá. Ugyanis ha az apátságba vitték volna vissza, letartóztathatták volna őket.

A kalandos úton hozzákerült ereklyét Brand kedden adta át a holland rendőrségnek, amely visszaviszi a fécampi apátságba.

Az apátság híres ereklyéjét több mint ezer éve látogatják a zarándokok.

Borítóképünkön Arthur Brand holland nyomozó a legenda szerint Krisztus vércseppjeit tartalmazó ereklyével. Fotó: AFP/Jeremy Audouard

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva