Szerencsétlenség

2022.07.01. 08:08

Többen meghaltak és eltűntek egy sárlavinában Északkelet-Indiában

A katasztrófavédelem és a rendőrség több mint kétszáz munkatársa dolgozik a helyszínen, hogy kiszabadítsa a beszakadt domboldal által betemetett embereket.

SRINAGAR,KASHMIR,INDIA-JUNE 22 : An employee of power deparyment walks through the flood waters after incessant rainfall in Bemina area of Srinagar,Kashmir on June 22, 2022.Incessant rain has triggered landslides and flash floods in several districts of Jammu and Kashmir,all educational institutions have been closed in six districts due to heavy rainfall.Authorities have urged people to remian vigilant as the water level has reached the flood danger mark in River Jhelum at many places. Faisal Khan / Anadolu Agency (Photo by Faisal Khan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Legalább tizenhatan meghaltak és közel hetvenen eltűntek India északkeleti részén egy vasúti építkezésen, miután a hetek óta tartó esőzések sárlavinához vezettek - közölték helyi tisztségviselők pénteken.

A katasztrófavédelem és a rendőrség több mint kétszáz munkatársa dolgozik a helyszínen, hogy kiszabadítsa a beszakadt domboldal által betemetett embereket a Manipur államban található Noneyban. A mentési munkákat nehezíti a terep és az időjárás - mondta el egy helyi tisztségviselő.

Az illetékes hozzátette: a törmelék gáthoz hasonlóan eltorlaszolta egy folyó útját. A közelben élőket arra kérték, hogy húzódjanak biztonságos területekre.

Egy manipuri vezető úgy tudja, hogy hét katona van a halottak között. A szerencsétlenségben az indiai vasúttársaság öt tisztségviselője is eltűnt.

Az építkezést a hadsereg biztosította, mert a térségben évtizedek óta lázadók tevékenykednek.

A sárlavina csütörtök hajnalban zúdult a területre, amikor az áldozatok többsége aludt.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a szövetségi kormány támogatásáról biztosította a helyi hatóságokat.

Az elmúlt három hétben pusztító esőzések zúdultak India északkeleti részére és a szomszédos Bangladesre. Az ítéletidő becslések szerint eddig legalább kétszáz ember halálát okozta Asszam, Manipur, Tripura és Szikkim államban.

Bangladesben május 17-e óta 42-en vesztették életüket. Eközben százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Szakértők szerint egyebek között az éghajlatváltozás áll a korai esőzések mögött. A monszunesők rendszerint júniusban kezdődnek Dél-Ázsiában, de idén már márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott Indiára és Bangladesre.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva