Életmód

2009.02.28. 16:36

Ételek rák ellen

A rákos megbetegedések gyakorisága hazánkban kiemelkedően magas. Ami részben betudható az életmódnak és a táplálkozásbeli szokásoknak is. Pedig a megfelelő ételekkel időben megelőzhető a baj.

BAMA

Hiszen a daganatok egy részének (egyes források szerint közel egyharmadának) megjelenése egészséges életmóddal és megfelelő táplálkozási szokások kialakításával megelőzhető.

Életmód és étrend

Hogy min kell változtatni? Szinte mindenen, ami egészségtelen. Könnyűnek és egyszerűnek hangzik, de igazából kitartás, türelem és akarat kell hozzá: az életmódbeli tényezők közül kiemelkedően fontos a dohányzás mellőzése, a rendszeres testmozgás, valamint a stressz kerülése. A lényeg, hogy sikerüljön állandósítani az egészséges táplálkozást, hiszen szakértők szerint a megbetegedések 35 százalékáért a helytelen étrend okolható.

Mi szem-szájnak ingere

A rákmegelőző étrendbe tartozó ételek többsége nem csak ízletes, hanem színes, étvágygerjesztő és könnyű is. Vagyis elő a zöldségekkel és a gyümölcsökkel!

- Általánosságban elmondható, hogy a zöldségek és gyümölcsök– a bennük lévő vitaminoknak és flavonoidoknak köszönhetően –, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek egyfajta védőhatással bírnak a szájüregi, a gyomor- és a bélrák ellen. Érdemes ezeket naponta legalább három alkalommal, lehetőleg nyersen fogyasztani, de a belőlük préselt ivólevek is hatékonyak lehetnek.
- A C-vitaminban gazdag citrusfélék, a flavonoidokban és likopénban bővelkedő paradicsom, valamint a hagymafélék segítik a gyomorrák megelőzését, és valószínűleg számos egyéb daganatos megbetegedés ellen is védelmet nyújtanak.
- Hasonlóan jótékony hatásúak a sötétzöld levelű zöldség- és főzelékfélék, mint például a spenót vagy a sóska. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a tüdő- és gyomorrák kialakulásának a kockázata.
- A karotinoidok szintén gátolhatják a daganatos sejtek burjánzását, így az ezekben bővelkedő növények (sárgarépa, spenót, őszibarack, kelkáposzta, sütőtök, narancs, mandarin, papaya, zeller) fogyasztása is rendszeresen ajánlott.
- A húsimádók részesítsék előnyben a csirkéből, pulykából, illetve halból készült ételeket, mert a bélrák egyik legfőbb kiváltó oka lehet a vörös húsok - marha, sertés, bárány - túlzott mértékű fogyasztása. Ezen felül jelentősen próbálják csökkenteni a feldolgozott, előkészített húskészítmények, így a sonka, a szalámi, a sózott húskonzervek és a kolbászfélék arányát is. Szakértők szerint a hús elkészítés módja is kockázatot jelenthet, hiszen grillezés, és nyárson valamint zsiradékban sütés során rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

Sótlanul, ám fűszeresen

Bár a népmese szerint só nélkül nem tudunk élni, a túlzott sófogyasztás sem hasznos. Igyekezzünk elkerülni a sózott készítményeket, és főzés során is kevesebb sót használjunk. Jó megoldást jelentenek az aromás fűszernövények (bazsalikom, tárkony, fokhagyma, majoránna, zeller), mivel így kevesebb só alkalmazása mellett is ízletesek lesznek a fogások. A rendkívül sós és a sóval tartósított élelmiszerek gyomorrákot okozhatnak, ezért érdemes helyettük fűszer- és gyógynövényeket használni az ételek ízesítésére.

Borban az igazág

Naponta 1,5-2 liter folyadékot kötelező - lenne - meginni. Méghozzá elsősorban szűrt- vagy ásványvizet, esetleg frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket is. Napi egy bögre zöld tea fogyasztása szintén ajánlott, hiszen ez nem csak zsírégető, de rákmegelőző tulajdonsággal is bír.
És nem kell lemondani az alkoholról sem. Kis mennyiségben, mértékletesen fogyasztva napi 1 pohár vörösbor vagy sör jótékony hatást fejthet ki az emésztésre és az agyműködésre is. Ennél nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása azonban növelheti a máj-, a szájüreg-, a garat- és a gégerák, valamint a mell-, illetve a bélrák kockázatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva