Életmód

2009.03.29. 21:43

Magas női nemi hormon = félrelépés?

A magas ösztradiol nemi hormon hatására vonzóbbnak tűnnek a nők a férfiak szánmára, és ugyanennek a hormonnak a hatására is lépnek félre. A nagyvilág hírei.

BAMA

A texasi egyetem kutatásai szerint a magas ösztradiol-szint nem az egyéjszakás kalandokra, hanem a párkapcsolaton belüli félrelépésre „hajlamosítja a nőket”. Az ösztradiol „felelős” a nagyobb mellért, a telt arcvonásért, a kis derék-csípő arány kialakulásáért – ezek azok a vonások, melyek igaz vonzóak a férfiak számára. Korábbi tanulmányokban már rámutattak arra, hogy a hormon magas szintje szoros összefüggésben áll a nők fokozott termékenységével, és jelenléte nagyobb „választ” vált ki a férfiakból. A vizsgálat során 17-30 év közötti nőket kértek arra, írják le, vonzóbbnak tartják-e magukat más nőhöz képest, mennyire elégedettek jelenlegi és volt partnereikkel, illetve mennyire lennének készek a párkapcsolatuk mellett egy másik viszonyra. A magas ösztradiol szintű nők nagyobb valószínűséggel folytattak párhuzamos viszonyt. Sokuknak több hosszú távú kapcsolata is volt már. A magas ösztradiol szintű nőknek nem céljuk, hogy elkötelezzék magukat, hiszen könnyen találnak vonzó férfit.

Szemfáradtság elleni algakivonat

A számítógépek elterjedésével óhatatlanul együtt járt a szemfáradtság szindróma elterjedése is: fájó, égő, szem, homályos látás, fejfájás és merev váll. Egy japán fejlesztés folytán azonban olyan természetes antioxidáns alapú szert állítottak elő, mely megoldást jelent ezekre a porblémákra. Az astaxanthin névre hallgató, rendkívül erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező szert egy Haematococcus pluvialis nevű mikroalgából állítja elő a gyártó cég, mely az utóbbi öt évben kilenc tudományos kísérlettel tesztelte és igazolta a hatékonyságát. Az astaxanthin serkenti a véráramlást és javítja a ciliáris izomfunkciók teherbíró képességét. Utóbbi felelős a szemlencse irányításáért, amely fáradtság esetén ugyanúgy fáj, mint a többi izom: ez okozza a szemfáradtság kellemetlen tüneteit.

Agyvérzést gyógyít a zeneterápia

Finn kutatók szerint napi néhány órás zenehallgatás felgyorsítja az agyvérzésen átesett betegek gyógyulási folyamatát. A kutatásban hatvan olyan embert figyeltek meg, akiknél a jobb vagy bal agyfélteke középső agyi artériájában agyvérzés következett be. Azok, akik naponta néhány órát zenehallgatással töltöttek, gyorsabban gyógyultak – jelentős javulás következett be a verbális memóriában a fókuszált figyelemben. Három hónap után a kezdeti állapothoz képest a zenét hallgatóknál 60 %-kal javult a verbális memória, míg zene nélküli társaiknál csak 30 %-kal. Emellett a muzikális csoportnak a kedve is jobb volt. Az eredmények alapján a zenehallgatás mindenképpen javasolják a korai terápiás szakaszban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva