Életmód

2009.03.13. 13:29

Programajánló március 13-16-ig

Országos programok péntek délutántól vasárnap estig egyedülállóknak, pároknak, családoknak és baráti társaságoknak…

BAMA

Egyedül

MOZI: Marley meg én
bemutató: február 12.
A kutya az ember legjobb barátja – állítják azok, akiknek legfeljebb kitömött kutyájuk van otthon. Marley viszont az élő, életteli, négy lábon járó ellenpélda. Jenny (Jennifer Aniston) és John (Owen Wilson) úgy dönt, hogy mielőtt családot alapítanak, először egy kutyán próbálják ki, milyen az, ha korán kell kelni, sokat kell sétálni járni, és nem szabad megfeledkezni valakinek az etetéséről. Hazavisznek egy édes kis kölyköt, és nem is sejtik, hogy a csöpp eb teljesen felforgatja az életüket. Hamar kiderül, hogy a blöki szelídíthetetlen, mint egy oroszlán, makacs, mint egy öszvér és vad, mint egy szibériai tigris, nyomában káosz, dili és pusztítás jár. Elviselni szinte lehetetlen. Nem szeretni pedig egyenesen képtelenség.

Kettesben

Kiállítás: Aranyos, ezüstös magyar reneszánsz (Szentendrei Tavaszi Napok)
Szentendre, Ferenczy Múzeum - Czóbel Múzeum – a kiállítás április 12-ig minden nap látható
A kiállítás a pénztörténet, a numizmatika felől mutatja be a Hunyadi Mátyástól I. Ferdinándig terjedő korszakot. Az értékálló pénz megteremtése folyamatos kihívás elé állította a késő középkori Magyarország gazdasági szakembereit: a színes tablók képei és a tárlókban elhelyezett arany- és ezüstpénzek képet adnak a reneszánsz kori magyar pénzverésről, tájékoztatnak a kor gazdasági változásairól, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtetnek.
Megfigyelhető, hogy Mátyás 1467-es reformja után megjelenik pénzeinken Magyarország védasszonya, Szűz Mária ábrázolása, de a Hunyadiak címerállata, a holló is sokukon szerepel. Szent László alakja például a magyar aranypénzek meghatározó képi eleme volt évszázadokon keresztül, míg a Madonna csaknem fél évezreden át szerepelt a magyar pénzek éremképében.

Koncert: Harcsa Veronika Quartet
Budapest, A38 Hajó – március 13. 20 óra
A bűbájos, és nem mellékesen elképesztően érett hangú Harcsa Veronika zongorán és szaxofonon kezdte, majd hét évvel ezelőtt vágott bele az éneklésbe. A jelenleg dzsesszéneket tanuló ifjú hölgy könnyedén mozog a különböző műfajok között, így lehetséges, hogy klasszikus sztenderdeket éppoly elegánsan és nagyvonalúan énekel, mint mondjuk az Erik Sumo Band elektrocountry-kacatpopjait, alternatív színházi előadásokban éppúgy részt vesz, mint a Korai Öröm koncertjein.
A kvartett első lemeze Speak Low címmel 2005-ben jelent meg és 2007 júliusában került kiadásra Japánban, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott. És most itt az új album, rajta a megszokott, finom, füstös, elegáns vokális jazz, Harcsa Veronika egyedülálló hangjával.

Barátokkal

Koncert: Zagar, vendég: Moliendo Café
Székesfehérvár, Fezen Klub – március 13. 20 óra
Zságer Balázs és zenekara külföldön is egyre sikeresebb az elektronikus zene műfajában. Kreatív, modern, tele érzelmekkel, értékekkel, hangzásilag összetéveszthetetlen – nem véletlen, hogy már külföldi sorozat betétzenéjének is választották egy-egy számukat. A csapat Európa-szerte elismert, a kontinens nagyon sok országában léptek már fel nagy sikerrel.
(A Zagar lesz az előzenekar a Depeche Mode 2009. június 23-i magyarországi koncertjén.)
Az elbűvölő hangú miskolci énekesnővel büszkélkedhető népszerű budapesti klubzenekar, a Moliendo Café is az elektronikus jazz jeles képviselője. Hangzásvilágukat elektronikus effektek színezik.

Buli: Republic
Debrecen, Főnix Csarnok – március 14. szombat 20 óra
Az 1990-ben alakult zenekar a könnyűzenei élet meghatározó alakja. A 67-es úton című daluk egy csapásra sikeressé tette őket. Ezt a dal további sikeres és kedvelt számok követték, mint a Repül a bálna, vagy a Szállj el kis madár, amelyek nélkül nem is létezhet koncert. Lassan már 20 éve, hogy ugyanazon a kiéghetetlen, fáradhatatlan, önnön művészetéből, üzenetéből, őszinteségéből semmit sem vesztő módon írják dalokba újra, meg újra az életet, barátságot, szerelmet, politikát.

Családdal

Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár
Budapest, Millenáris – március 12-14-ig 9-20 óráig
Március közepén a Millenáris ad újból otthont a Gyermekirodalmi Fesztiválnak és Vásárnak, amelyet a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete a Csodaceruza folyóirattal közösen szervez. A gyerekek találkozhatnak kedvenc íróikkal, illusztrációt készíthetnek Benedek Elek meséihez, páratlan külföldi mesekönyv-kiállítást tekinthetnek meg, így képet alkothatnak arról, hogy a világ más tájain milyen mesekönyveket olvasnak kortársaik. Lesz gyermeklap-bemutató, internetes játék a mesekönyvekkel, Kolompos koncert, bábszínház, csillagászati mesekönyvek és az ehhez kapcsolódó programok, valamint még sok meglepetés az olvasni szerető gyermekeknek és felnőtteknek.

MOZI: Coraline és a titkos ajtó
bemutató: március 12.
Coraline egy kislány, aki egy titkos ajtót fedez fel új otthonában, mely mögött saját életének egy másik változatát találja. A felszínen ez a párhuzamos valóság hátborzongatóan emlékeztet valós életére csak éppen sokkal jobb. Ám ez a hihetetlenül eredeti, fantasztikus kaland egyre veszélyesebbé válik, és amikor a másik, az álanya örökre ott akarja fogni, Coraline latba veti minden makacs elszántságát, bátorságát: segítségül hívja szomszédjait és egy beszélő fekete macskát, hogy megmentse igazi szüleit, néhány szellemgyermeket, és hazatérjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva