Életmód

2009.05.29. 12:00

A legjobb pünkösdi programok

Idén egybe esik Pünkösd hétvégéje és a gyermeknap, ezért akár gyerekkel, akár gyerek nélkül tervezgetjük a közelgő napokat, biztosan találunk megfelelő programokat.

BAMA

A plusz egy nap lehetőséget adhat arra, hogy végre jobban kipihenjük magunkat és élményekkel töltődjünk fel. Összeállításunkkal szeretnénk megkönnyíteni a hétvége megtervezését.

Komédiások és vurstli a főváros körül

A Vajdahunyadvártól a Királydombig idén is színes programokkal és gyerekkacajjal telik meg a Városliget. Az Olof Palme sétánynál különféle sportokat, például minigolfot és íjászatot lehet kipróbálni, a Vajdahunyadvár mögött arcfestés, ugrálóvár, kézműves sátrak és mászófal várják a kisebbeket, vasárnap pedig koncertekkel és futóversennyel várják az érdeklődőket. A napozóréten idén is megrendezik a Nemzetek Utcáját, ahol külföldi nagykövetségek mutatják be saját országukat az érdeklődőknek. Az indiai sátornál hennafestés, a Dél-Afrikai Köztársaság pavilonjánál pedig természetesen a 2010-es foci vb lesz a főszereplő.

Utcaszínház és komédiások hada várja a látogatókat a szentendrei Skanzenban. A csűrökben és az udvarokon csepűrágók, bábszínházasok és vásári mókázók mutatják be, milyen volt régen a vándorszínészek élete. De megrendezik hétvégén a 9. Nemzetközi Kovácstalálkozót is, amely mellett számtalan kézműves mutatja be szebbnél szebb portékáit.

A zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából 13 órás Haydn-maratont szerveznek vasárnap a Millenárisban. Az ingyenes programba bárki bekapcsolódhat, aki több-kevesebb komolyzenét hallgatna a hétvégén. S hogy az előadás még véletlenül se legyen unalmas, a darabokat a különböző előadők a saját képükre formálva adják elő. Fellép többek között a Budapest Bár, Halász Judit, Szakcsi Lakatos Béla és a Nemzeti Filharmonikusok is.

Barangolás az országban

Pákozdon vasárnap délelőtt ismét megrendezik az évek óta közkedvelt Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozót. Aki csak ott a helyszínen kap kedvet a röptetéshez, annak segítenek gyorsan eszkábálni egy repülőt, de érdemesebb a szombati napot egy saját díjnyertes sárkány elkészítésére szánni.
Ebben az évben a középkori mesevilághoz kapcsolódó programsorozattal várják a kikapcsolódni vágyó családokat Miskolcon a Mesés Várjátékokon. A sherwoodi erdő íjászai, udvari zászlóforgatók és vásári gólyalábasok mellett még Süsü is ott lesz, aki a vár őrzése mellett mesékkel szórakoztatja a kicsiket és a nagyokat.
A Duna bajai mellékágán, a Sugovicán köt ki vasárnap Lankóci Kapitány kalózhajója, aki a gyerekek közül toborozza legújabb kalóz bandáját. Az újdonsült hajósinasok megtanulhatnak kártyázni és kockát vetni és rumos főzetet készíteni.

A jó bornak nem kell cégér

Aki kicsit komolyabb programokra vágyik, és szereti a jó borokat, ezen a hétvégén szintén talál kedvére valót. Erre a három napra hirdették meg a Nyitott Pincék elnevezésű akciót, melybe mind a 22 borvidékről csatlakoztak jobbnál jobb borászok. Az akcióban résztvevő pincészetek vállalják, hogy a háromból legalább két napon 9 és 19 óra között nyitva tartanak. A vendégeket mindenhol a borhoz értő személyzet fogadja, aki a borkészítés érdekességeit is megmutatja az érdeklődőknek. Ezen felül a vendégek 3 féle bort ingyen, vagy kedvezményes áron kóstolhatnak meg. Kell ennél több egy kellemes borozgatáshoz? 

Most hétvégén nem ég a kopár szik sarja

A Hortobágy is számos programmal vár mindenkit ezen a hétvégén. Minden év Pünkösd szombatján rendezik meg ugyanis az a Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót, ahol a gulyások és bojtárok állathajtásban, állatkifogásban, karikás és gulyásbot használatban, és egyéb számunkra szokatlan tevékenységben mérik össze tudásukat. Természetesen ezen programok elmaradhatatlan része a főzőverseny is, ahol a pusztai ételeket – a slambucot, a gulyást, a pörköltet, a mangalica sültet – a vendégek is megkóstolhatják. A kézműves vásárból pedig igazi vásárfiákkal lehet kedveskedni az otthon maradottaknak.
Aki indulni szeretne egy igazi Pünkösdi Királyválasztáson, látogasson el Debrecenbe. A Közösségi Ház előtt idén is egy évre választanak Pünkösdi Királyt, azt a legényt, aki a legügyesebb és legbátrabb lesz a különböző próbatételeken. Akinek nem sikerül így elhódítania választottja szívét, még mindig vehet neki valami apróságot a kirakodó vásárban…

Vár a víz, kalandra fel!

Ha a nevezésről már le is késtetek, mindenképpen érdemes megnéznetek a három napos hétvégén a Pünkösdi Regattát. A Balatonföldvár-Keszthely-Szigliget-Fonyód-Ábrahámhegy településeket érintő vitorlás verseny kisebb sajtóvisszhangot kap, mint a Kék Szalag, de így is évről évre kedveltebb. A napi futamok végén mindenhol vidám mulatozással záródik az este, napközben pedig nyugodtan drukkolhattok a vitorlásoknak valamelyik strand békés árnyékában…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva