Életmód

2009.05.30. 08:05

A vörös nők szexisebbek, a focistafeleségek pedig buták?

A nőkkel kapcsolatosan számos sztereotípia él: nem tudnak parkolni, fejfájásra panaszkodnak, ha nincs kedvük a szexhez, folyton vásárolnának. Mi ebből az igazság?

BAMA

Minden focistafeleség buta? NEM!

A focistákat nem az eszükért szeretjük, feleségeiken és barátnőiken mégis előszeretettel köszörüljük a nyelvünket. Sokan sütik rájuk a bélyeget, mondván, butácskák, csak a vásárláson jár az eszük, ráadásul nem is a saját keresetüket, hanem kedvesük pénzét szórják el mindenféle dizájner holmira, plasztikai sebészre és szórakozásra. De vajon mi ebből az igazság?

Akárhogy is nézzük, a focisták többsége nem tartozik a legműveltebb emberek közé (érdemes meghallgatni néhány meccs után készült interjút). Logikusan adódik a kérdés: miért választanának náluk jóval okosabb barátnőt? Hogy örökké megszégyenüljenek? Mégis kár lenne csinos oldalbordáikat leszólni.

Több focistafeleség jó eredménnyel végezte el iskoláit – Wayne Rooney (a Manchester United sztárcsatára) felesége, Coleen például kitűnővel végezte a középiskolát, Michael Garrick (szintén MU-játékos) neje, Lisa pedig egyetemet végzett. És ne feledkezzünk el arról a tényről sem, hogy Victoria Beckham és Cheryl Cole már rég befutott énekesnők voltak, amikor megismerték híres focistapárjukat, Davidet, illetve Ashleyt – más kérdés, hogy azóta Victoria popkarrierjének leáldozott.

Minden kislány imádja a rózsaszínt? IGEN!

Ha hiszed, ha nem, a rózsaszín valaha a kisfiúk színe volt, a kék pedig a lányoké. Egy amerikai női lap 1918-ban még úgy érvelt, a rózsaszín határozottabb szín lévén inkább fiús, míg a finom kék jobban illik a lányokhoz. Az 1930-as években a rózsaszínt a piros egyik árnyalatának tartották, amely máig a hatalom és erő színe, így akkoriban inkább férfias árnyalatként emlegették. A 60-as 70-es évek környékén fordult a kocka: ezidőtájt lett elfogadott sztereotípia a kék-fiú, lány-rózsaszín párosítás.

Minden könyvtáros slampos vénlány? NEM!

Hogyan képzel el a legtöbb ember egy könyvtárost? Nő, szemüveges,  rosszul öltözött, befelé forduló, vénlány és pedáns – vagyis akinek a könyvtáron kívül nincs élete.
Egy ausztrál felmérés megdöbbentő eredményre jutott. E szerint az átlag könyvtáros valóban nő (82%), valóban szemüveges (84%), de itt aztán vége is a sztereotípiának. A vizsgálatban részt vett hölgyek 84 százaléka házasságban vagy tartós kapcsolatban él, átlagéletkoruk 48 év, és csupán 21 százalékuknak ősz a haja. A könyvtárosok egyébként  magukat vidám, életszerető, optimista, barátságos, melegszívű, energikus, barátkozó embereknek írták le. Meglepő módon 11 százalékuk még tetkót is viselt.

Tényleg fáj a nő feje, ha nem akar szexelni? IGEN!

Az egyik szakállas sztereotípia szerint a feleség fejfájásra hivatkozva utasítja el férje testi közeledését. Bizony az asszony ilyenkor nagy valószínűséggel igazat is mond. A nőknek ugyanis háromszor gyakrabban fáj a fejük, mint a férfiaknak. A nőket ráadásul erősebb fájdalom is kínozza, mely tovább  is tart. Hogy lehet ez? Az egészért a gyengébbik nem ingadozó hormonszintje a ludas: általában a menstruáció közeledtével fáj a fejük.

Jó hír viszont, hogy az orgazmus képes enyhíteni a migrénes fejfájást.

Ugyanakkor arra nincs garancia, hogy mindenkinek lesz orgazmusa, a színlelt orgazmus pedig csak a színlelt fejfájásra jó.

Igaz, hogy a nők ügyetlenül parkolnak? IGEN!

Gyakran mondják, hogy sok nő azért képtelen párhuzamosan parkolni, mert nem megfelelő a térlátása. Az ősembernek – a férfinak természetesen – ezzel szemben a vadászathoz erre nagy szüksége volt.

Az agyat vizsgálva kiderült, hogy a nők 80-85 százalékának valóban fejletlen az agy térérzékelésért felelős része, míg a férfiaké szinte mindig jól fejlett. Ez meg is magyarázza, miért okoz a nőknek gondot a távolság, a tér, a sebesség becslése.

A karcsú nők szexisebbek? NEM!

A kifutókon lejtő modellek jó, ha 36-os ruhát viselnek. Mivel a plakátokról, reklámokban ők mosolygnak, minden nő rájuk akar hasonlítani. De mit szeretne az átlagos férfi? Kiderült, a vonzerőt a derék és csípőbőség ideális aránya jelenti.

Egy kísérletben az alanyoknak 12 kontúrvonalas női alak közül kellett kiválasztani a legvonzóbbat. A háromféle testsúlyt (sovány, normális, kövér) négy-négy derék-csípőbőség aránnyal ábrázoló sziluettből mindenki a normál súlyú, 0,7 hányadosú rajzot választotta, azaz a homokóra alkatút.

Valóban a nők a gyengébb nem? NEM!

Ha csak a fizikai erőt nézzük, kétségtelenül a férfiak nyernék a versenyt.
De mi a helyzet egyéb területeken?
Becslések szerint 100 megfogant nőnemű magzatra 115 hímnemű esik. Ám a fiúk „gyengébbek”, ugyanis már az anyaméhben halandóbbak, így aztán 100 lány születésére már csak 105 fiú esik. A bölcsőhalál szintén gyakoribb a fiúk körében. Mivel a fiúk kisgyerekként elkezdik a versenyzést társaikkal, gyakrabban kerülnek balesetveszélyes helyzetbe, mint a lányok. Az eredmény: a tinifiúk közül kétszer annyian halnak meg, mint a tinilányok közül. 35 éves kor körül pedig már több nő van, mint férfi, és ha figyelembe vesszük, hogy a pasik hajlamosabbak a rákra, a diabéteszre, és a szívbetegségre, nem csoda, hogy az idősek otthonában már szinte csak nőket látni.

A vörös hajúak mindig tüzesek? IGEN!

Gyakori sztereotípia, hogy a vörös nők az ágyban telhetetlenek. Az igaz, hogy a vörös színt szexinek, érzékinek tartják, elég csak a Valentin-napi vörösbe borult kirakatokra gondolni. Ráadásul a vörös a harag, a  hevesség, az izgalom színe is.

A szexuális túlfűtöttségre eddig csak egy hamburgi kutató, bizonyos Werner Habermehl talált bizonyítékot. Több száz német nő szexuális szokásait vizsgálva arra az eredményre jutott, a vörösök aktívabbak és több partnerük van, mint az átlagnak. Ugyanakkor a vörös hajúak kevésbé bírják a napot és egyes állítások szerint a fájdalomküszöbük is alacsonyabb. Egy kutatás kiderítette, nekik 20 százalékkal több érzéstelenítőt kell beadni fájdalmas beavatkozásnál. Egy másik tanulmány szerint a vörös hajú nők jobban reagálnak bizonyos fájdalomcsillapítókra.

fejfájásra panaszkodnak, ha nincs kedvük a szexhez, folyton vásárolnának. Mi ebből az igazság? Akárhogy is nézzük, a focisták többsége nem tartozik a legműveltebb emberek közé (érdemes meghallgatni néhány meccs után készült interjút). Logikusan adódik a kérdés: miért választanának náluk jóval okosabb barátnőt? Hogy örökké megszégyenüljenek? Mégis kár lenne csinos oldalbordáikat leszólni.

Több focistafeleség jó eredménnyel végezte el iskoláit – Wayne Rooney (a Manchester United sztárcsatára) felesége, Coleen például kitűnővel végezte a középiskolát, Michael Garrick (szintén MU-játékos) neje, Lisa pedig egyetemet végzett. És ne feledkezzünk el arról a tényről sem, hogy Victoria Beckham és Cheryl Cole már rég befutott énekesnők voltak, amikor megismerték híres focistapárjukat, Davidet, illetve Ashleyt – más kérdés, hogy azóta Victoria popkarrierjének leáldozott. Jó hír viszont, hogy az orgazmus képes enyhíteni a migrénes fejfájást.

Ugyanakkor arra nincs garancia, hogy mindenkinek lesz orgazmusa, a színlelt orgazmus pedig csak a színlelt fejfájásra jó. Az agyat vizsgálva kiderült, hogy a nők 80-85 százalékának valóban fejletlen az agy térérzékelésért felelős része, míg a férfiaké szinte mindig jól fejlett. Ez meg is magyarázza, miért okoz a nőknek gondot a távolság, a tér, a sebesség becslése. Egy kísérletben az alanyoknak 12 kontúrvonalas női alak közül kellett kiválasztani a legvonzóbbat. A háromféle testsúlyt (sovány, normális, kövér) négy-négy derék-csípőbőség aránnyal ábrázoló sziluettből mindenki a normál súlyú, 0,7 hányadosú rajzot választotta, azaz a homokóra alkatút. A szexuális túlfűtöttségre eddig csak egy hamburgi kutató, bizonyos Werner Habermehl talált bizonyítékot. Több száz német nő szexuális szokásait vizsgálva arra az eredményre jutott, a vörösök aktívabbak és több partnerük van, mint az átlagnak. Ugyanakkor a vörös hajúak kevésbé bírják a napot és egyes állítások szerint a fájdalomküszöbük is alacsonyabb. Egy kutatás kiderítette, nekik 20 százalékkal több érzéstelenítőt kell beadni fájdalmas beavatkozásnál. Egy másik tanulmány szerint a vörös hajú nők jobban reagálnak bizonyos fájdalomcsillapítókra. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva