Életmód

2009.05.19. 11:31

Egyre több férfi kötteti el magát

A recesszió hatására megnőtt a magán vazektómiát (az ondóvezeték művi úton történő elkötése) végeztető férfiak száma. A nagyvilág hírei.

BAMA

A gazdasági válság hatására egyre több férfi végeztet vazektómiát, hogy elkerülje a gyermekvállalással járó költségeket – derült ki egy friss felmérésből. „Az utóbbi hónapban megduplázódott azoknak a férfiaknak a száma, akik így akarják terméketlenné tenni magukat. – nyilatkozta dr. Venter, a Henderson Egészségügyi Központ szakembere.  – Régebben a férfiak tartottak ettől a beavatkozásól, ma már azonban fordult a kocka.

A válság nagyon rányomja a bélyegét a családtervezésre, de ami a legaggasztóbb, rengeteg olyan férfi is jelentkezik erre a műtétre, akinek még nincs gyereke. Ilyen helyzetben csak „alapos indok” után végezzük el a beavatkozást.” A vazektómia igen drasztikus beavatkozás, mely során elkötik vagy elvágják az ondóvezetéket. Utóbbi esetben a termékenység már később sem állítható helyre, de elkötés esetén is csak 50 százalék a valószínűsége, hogy a beteg újra képes lesz a gyermeknemzésre.

Sok kedvenc étel = leadott kilók

Teljesülhet az a vágyálom, hogy azt esszük, amit akarunk, mégis fogyunk – állítja egy elhízás-ellenes kezeléseket folytató ausztrál orvos. Dr. Blair-West mindezt egy új-zélandi diabétesz konferencián mondta el, rámutatva arra, hogy a hagyományos fogyókúra azért hatástalan, mert megvonják az emberektől azokat az ételeket, amelyekhez kötődik, és mivel az emberek rendszerint fellázadnak ez ellen, fogyókúrájuk túlzott evésbe fordul.
A doktor szerint a trükk az, hogy rendszeresen eszünk meghatározott mennyiséget azokból az ételekből, amelyekért sóvárgunk – egy kis adag sült krumplit, vagy akár egy kis adag fagylaltot is. „Ha szabad enni abból az ételből, amelyet nagyon kívánunk, ez az erős vágy megszűnik.”

A többség ellenzi a melegházasságot

Közvélemény-kutatási adatok szerint az amerikai állampolgárok több mint fele ellenzi a melegházasságot, derült ki a CNN ez év áprilisában, több mint 2000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. Az amerikai állampolgárok 54 százaléka ellenzi, 44 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát. A megkérdezettek körében azonban jelentős eltérés mutatható ki a korcsoportok között. A fiatalok, vagyis a 18 és 34 év közöttiek körében a legnagyobb a támogatók aránya. Esetükben a megkérdezettek 58 százaléka vélte úgy, hogy legalizálni kell a melegházasságot. Legalacsonyabb az egyetértők aránya a 65 év fölöttiek körében, itt csak a válaszadók 24 százaléka támogatná két férfi, vagy két nő egybekelését. Az ellenzők jelentős része, mintegy hatvan százaléka a legális házasságkötést nem, de az együttélést elfogadható opciónak tartja.
Bár nő a kérdés támogatottsága a magyarok többsége kitartóan ellenzi a homoszexuálisok házasságkötését – a válaszadók 65 százaléka voksolt erre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva