Életmód

2009.05.27. 12:11

Gyilkos foltok a bőrön

A káros UV-sugárzás olyan méreteket ölt, hogy lassan a napsugarak többet ártanak, mint használnak. A szakemberek szerint jövőre már minden ötvenedeik (!) embert érint a probléma. Nem szükséges még bunkerbe költöznöd, de komolyan kell venned a problémát.

Kiskegyed Online

Rossz hírünk van. A melanóma kifejezetten magas arányban fordul elő a fiatal nők körében. A huszonévesek között vezető haláloknak számít a daganatos megbetegedések közt. Ennek több oka is van. Egyrészt a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, másrészt mert általában kevesen veszik komolyan a figyelmeztetéseket, és nem törődnek az anyajegyeikkel. Pedig a melanoma, ha idejében felismerik az egyik leghatékonyabban és legkönnyebben gyógyítható daganatos betegség is egyben. Ehhez azonban az kell, hogy rendszeresen megmutasd magad egy bőrgyógyásznak, és óvd a bőröd a káros sugaraktól.

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Gyilkos foltok a bőrön
[/caption]

Akik jobban veszélyeztetettek

Azoknál, akiknek a családjában már előfordult bőrdaganat, nagyobb a genetikai öröklődés veszélye. Fokozottan veszélyeztetettek még a világos bőrűek és hajúak, akiknek az átlagosnál több anyajegy található a bőrükön. Ők rendszerint könnyebben le is égnek, s mint tudjuk, a bőr nem felejt. Megjegyez minden egyes leégést és szoláriumozást, amelyet életedben valaha átéltél. Ezek hatása az évek során szépen lassan összeadódik, és a vége egy csúnya elváltozás lehet.

A rosszindulatú daganatokat aszerint csoportosítják, hogy a bőr melyik rétegéből indulnak ki. Az alsó rétegből gyöngyházfényű csomók indulnak ki, ezek ritkán adnak áttéteket. A középső rétegből vörös színű, hámló foltok jelennek meg, ezek már a nyirokcsomókban és a belső szervekben is tovább terjedhetnek. A legveszélyesebb mégis a felső hámrétegen kialakuló melanoma. Ez elsősorban a túlzott napozásnak és szoláriumozásnak köszönhető. Ilyenkor az anyajegyek színe, formája, felszíne, mérete megváltozik, vagy új foltok jelennek meg a bőrön.

A szakértő szeme megmenthet


Lehet, hogy amit te jelentéktelennek látsz, az valójában nagyon is veszélyes. Vagy éppen amit te halálos daganatnak képzelsz, csak egy nagyobb méretű anyajegy. Ezt azonban csak a témában jártas szakember, onkodermatológus tudja megállapítani. Az onkológiában jártas bőrgyógyászok nagyobb tapasztalattal rendelkeznek a melanoma felismerése terén. Ha olyan elváltozást találnak a bőrödön, amit érdemes lenne levetetni, illetve te szeretnél megszabadulni egy szépségpöttyödtől, azt mindenképpen sebészi úton távolíttasd el. Így lehetőség nyílik az anyajegy szövettani vizsgálatára, és tudni fogod, hogy jó- vagy rosszindulatú sejtekből állt-e. A lézeres kiégetésnél ez a lehetőséged az anyajeggyel együtt köddé válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva