Életmód

2009.05.28. 16:23

Halált hoz a napsugár?

A káros UV-sugárzás lassan olyan méreteket ölt, hogy a napsugarak már többet ártanak, mint használnak. A szakemberek szerint jövőre minden ötvenedik (!) embert veszélyeztet a bőrrák. Ideje, hogy odafigyeljünk az anyajegyeinkre.

BAMA

- Az élet fintora, hogy az egyik legrosszabb indulatú rákfajta a melanóma, az emberi test legjobban vizsgálható területén, a kültakarón, a bőrön van. A bőrrákra különösen igaz, hogy szinte egyetlen gyógyítási módját a megelőzés jelenti - állítják a bőrgyógyászok.

A felhám alaprétegében helyezkednek el a barnás festéket, a melanint tartalmazó festékes anyajegyek. Folyamatosan ellenőrizni kell őket, s ha elkezdenek nőni - szaknyelven „kiszakad a szélük” - akkor van baj.
Általában a folyamatos irritációnak kitett bőrfelületen válnak veszélyessé. Az egészséges anyajegy formája szimmetrikus, körvonalai szabályosak, színe egységes, és a mérete állandó. Ha asszimetrikussá válik, szabálytalan lesz, a színe is megváltozik, vagy növekedni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mit tesz az orvos?

Amennyiben a bőrből műtétileg bármit eltávolít, szövettani vizsgálatra küldi, hogy kiderüljön: a kimetszett rész jó- vagy rosszindulatú sejteket tartalmaz-e, illetve nem maradt-e vissza osztódó daganatos sejt. Ezt kell tenni a festékes anyajegy eltávolításakor is, a pontos kórisme felállításához.

Az ér eredetű anyajegyek gyakran már a születéskor megjelennek. Az egy-két centiméter átmérőjű tűzfolt általában kékes-vörös, a bőr szintjében lévő, tágult erekkel átszőtt folt néhány év alatt magától is visszafejlődhet, azonban a nagyobb kiterjedésűek gyakran maradandó elváltozást jelentenek. Gyakori a tarkón kialakult „gólyacsípés” foltja is. Ez nem szívódik fel és nem is növekszik tovább, tehát szépséghibaként kezelhető. Az arcon vagy az orrnyergen megjelenő kisebb értágulatok általában örökletes elváltozások.

A főleg idősebb korban megjelenő hámeredetű szemölcsös daganatok jóindulatúak és  könnyen eltávolíthatók. Gyakori bőrelvátozás a kötőszöveti daganat, a vékony nyélen lógó, főleg a hónaljban és a nyak bőrén elszaporodó növedék, a fibróma.  Eltávolítása lézerrel a legegyszerűbb, és heg nélkül gyógyul.
A festékes anyajegyek egy része már  a születéskor is észrevehető, nagyobb részt azonban az évek múlásával jelenik meg, és a gombostűfejnyitől a tenyérnyi nagyságig nőhet. Főleg a pubertáskorban szaporodnak, és a terhesség idején is növekedésnek indulhatnak. Számuk fokozatosan szaporodik a felnőttkorig, amikor már akár húsz-negyven is lehet. A már születéskor is meglévő anyajegyek fokozott figyelmet igényelnek, mert azoknál gyakoribb a rosszindulatú elfajulás, mint a felnőttkorban megjelenőknél.
Az állandó irritációnak kitett, vagy az orvosi vizsgálat során nyugtalanítónak ítélt anyajegyeket érdemes eltávolíttatni, mert ezek előbb-utóbb rosszindulatúvá válhatnak.

A pigmentsejtes anyajegyek egy részéből alakulhat az ugyancsak rosszindulatú melanoma. A melanomát leggyakrabban a túlzásba vitt napozás, vagy szoláriumozás okozza, különösen a világos bőrűeknél. Gyakran az ép bőrben alakul ki, s előfordul, hogy pigmentet sem tartalmaz. Nőknél a lábszáron és az arcon, míg a férfiaknál inkább a háton, vállon jelenik meg, de természetesen a test bármely pontján kialakulhat. Kezdetben kissé szabálytalan szélűek, sötét vagy világos folt jelenik meg bennük, esetleg egy részük kiemelkedik a bőr felszínéből, időnként vérezhet, pörk alakul ki rajta és viszkethet is. A folytonosan növekvő, szabálytalan szélű anyajeggyel, annak szakszerű vizsgálatával nem szabad késlekedni. Az elhanyagolt, nem kellően gyógykezelt vagy rosszul kimetszett daganatból idővel áttét alakul ki a környező nyirokcsomókban, majd onnan a vérerek útján a tüdőben és a májban.

Mindez megelőzhető, ha rendszeresen megvizsgálod a bőrödet, az anyajegeidet, ha óvatosan napozol, szoláriumozol, és nem feledkezel meg a fényvédő krémek, testápolók használatáról. Érdemes évente anyajegyszűrésen megmutatni magad a szakorvosnak. Különösen akkor, ha több anyajegyed van, s azok az elmúlt időben változtak, vagy születésed óta megvannak. Ne feledd: szakorvosi és szövettani vizsgálat nélkül festékes anyajegyet nem szabad eltávolítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva