Életmód

2009.06.06. 16:49

5 perces krimi: Ölt a csomag

– Nekem rögtön gyanús volt az a csomag, biztos úr – mondta az özvegy Mrs. Morgan, és képmutatóan forgatta a szemét. – A feladó számomra ismeretlen, biztosan valami álnév, no és milyen szegényes papírba csomagolták! Nincs olyan ismerősöm, aki ilyesmit és így küldene nekem. Mi előkelő körökben mozgunk.

BAMA

Nem tudni pontosan, kire értette a „mi” kifejezést, hiszen egyedül élt egy fényűző kastélyban. A városban azt is tudták sokan, hogy ha törvényesen nem is, de szóban kitagadta a lányát, amiért az egy szegény senkiházihoz ment feleségül. Baker, a veje most majd magyarázkodhat! Különösen azok után, hogy az anyósa kijelentette a nyomozóknak: Baker küldte neki a bombát, bosszúból, amiért nem adja ki a felesége örökségét.
A csomagot a szomszéd városban adták fel, éppen azon a napon, amikor Bakert is oda szólította a hivatali munkája. A tűzszerészek egy olcsó, könnyen összeállítható, de hatásos robbanókészüléket szereltek szét a kastély udvarán.

Bakert letartóztatták. A szerencsétlen ember ártatlan volt, de ezt hiába hangoztatta. Csak egy jó ügyvéd hozhatta volna ki a fogdából, de arra nem tellett neki. Eltelt egy hét is, már kijelölték a tárgyalás napját. Morgan asszony naponta hívogatta telefonon a lányát és győzködte, térjen haza, hagyja el Bakert. A végrendeletet még nem változtatta meg – csábítgatta –, ha hazatér és vele marad, Baker a börtönben rohad el, Julie pedig gazdag férjet is talál magának. Ilyen háttérrel, mint a Morgan-vagyon? A fél világ a lábai előtt hever majd. Nem is érti – mondta többször Julie-nak –, hogy mit eszik azon az éhenkórászon.

De Julie szerette Bakert, és kis töprengés után rájött, mit kell tennie. Nem volt szívbajos nő, és mivel csöppet sem szerette az anyját – különösen ezek után –, hát elhatározta, nem fogja kímélni. Julie számára nem volt titok, hogy azt a bombát maga az anyja állította össze, régebben foglalkozott is efféle szerkezetekkel, csak úgy hobbiból.
Kutyaharapást szőrével, gondolta Julie, és a sógorához fordult. Baker öccse éppen úgy gyűlölte fivére anyósát, sőt most még jobban is, amióta az öregasszony börtönbe juttatta a bátyját.

A következő kedd délelőtt a postás jellegzetes kis fekete furgonja ismét bekanyarodott a kastély udvarára. Könyvméretű csomag érkezett Morgan asszony nevére. A postás elköszönt, az asszony pedig mindjárt ott, az előcsarnok asztalánál elvette a papírvágó kést az inastól. A pofaszakállas, csíkos mellényes férfi kis meghajlással indult a konyhába...

Morgan asszony semmit sem sejtett. Bombára végképp nem számított. Egyrészt azért, mert azt az elsőt tényleg ő küldte saját magának, hogy Bakert börtönbe juttassa, másrészt most a veje úgyis rács mögött ül, tehát az nem küldhet neki bosszúból semmiféle gyilkos szerkezetet... Körülbelül itt tartottak a gondolatai, felnyitotta a csomagot, amikor bekövetkezett a detonáció. A pofaszakállas inast rejtélyes erő taszította meg hátulról, szép ívben szállt a szalon szolgálatkészen felpattanó ajtaján át egyenesen a pamlagra. Morgan asszony nem volt ennyire szerencsés – az ő maradványait a halottkém és a bűnügyi helyszínelők szorgos és hosszadalmas munkával tudták csak többé-kevésbé összeilleszteni, akár egy morbid kirakós játékot.
A nyomozás megrekedt. A hatóság végül arra a belátásra jutott, hogy Mrs. Morgannek lehetett egy titkos ellensége, aki lám, kétszer is próbálkozott, míg sikerült elérnie a célját.

Bakert kiengedték. A környékbeliek nem csodálkoztak, hogy családjával együtt azonnal beköltözött a kastélyba és átvette a birtok irányítását. Még az öccsének is jutott egy egész emelet a szép épületben... Ők hárman soha többé nem beszéltek a gonosz anyósról, és ha a postás csengetett, inkább a szobájukban maradtak. Valahogy nem volt kedvük csomagot bontogatni saját kezűleg – ezt inkább rábízták a pofaszakállas inasra.

Nemere István

5 perces krimik minden mennyiségben >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva