Életmód

2009.06.17. 17:01

Ahol a nők az utcára sem mehetnek egyedül

A háborúk sorozatából eszmélő Afganisztánban az évszázados alávetettség, és a szigorú iszlám törvények miatt a lányok és asszonyok többnyire nem tanulhatnak, nyilvánosság előtt csak az egész testet fedő burkában mutatkozhatnak, és otthonukat is csak családi kísérettel hagyhatják el.

BAMA

2009-ben kiemelt téma ez, hiszen az amerikaiak a nőkre, a nők jogaiért folyó harcra helyezik a fő hangsúlyt Afganisztánban. De vajon mit tehet az ügyért egy magyar nő, aki kimondottan a nők és gyermekek helyzetével foglalkozik? A Pol-i Khumriban állomásozó magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) civil-katonai kapcsolatok munkáját segítő Vida Szűcs Hajnalka főtörzsőrmesternek nem ez az első missziója. Tudta mit vállal azzal, hogy miközben dolgozik, katonák vigyáznak az épségére. De vállalta, mert mindig is érdekelték a különböző segélyszervezetek munkái, mint a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt vagy a Buddhisták tevékenysége.

– Szeretem, amit csinálok – mondja Hajnalka. - Az ad erőt, hogy látom az emberek arcán a boldogságot, amikor tettem valamit értük. Tartományi újjáépítési csoportként működve főként épületek, intézmények, hidak helyreállításával, megépítésével foglalkozunk. A nők, gyermekek helyzetét minden féléves váltásban egy-egy megbízott kolléga segíti. Immár a hatodik féléves váltásban dolgozunk Afganisztánban és úgy látom, hogy az ország szépen fejlődik. Persze több évszázados szokásokat nem könnyű megváltoztatni. Eleinte csak egyetlen női szervezet volt, most már öt működik.

- Óriási a behoznivaló, hisz az írástudatlanság a nők körében döbbenetesen magas. Délelőtti, délutáni kurzusokon varró, hímző, horgoló tanfolyamra járhatnak, sokan összeállnak számítógépes tanfolyamra, vagy éppen megtanulnak pékségben dolgozni, csirkekeltető tanfolyamon vesznek részt. De jó volna, ha a tudást nem csak megszerznék, hanem meg is élnének belőle. Előfordult korábban, hogy néhányan varrógépet kaptak, de miután elvégezték a varrótanfolyamot, a férjük kijelentette, hogy nem engedik ki őket a lakásból, nem dolgozhatnak.

- Nehezen lehet erről meggyőzni a férfiakat.  De ők is látják, hogy alacsony az életszínvonal, és a nők munkájára óriási szükség van, hogy ne nélkülözzön a család. Nő egyébként csak nővel tárgyalhat, a burkát is csak nő előtt vehetik le. A fényképezés pedig tilos. Pedig arra szükség van, hiszen csak így lehet kiküszöbölni a visszaéléseket. Persze, érthető a tartózkodásuk, hiszen sok nőt megfenyegettek már „szabados viselkedése miatt”. A helybéli női szervezet nőnapi ünnepsége után sok nő nem tanulhatott tovább, mert az ünnepségen olyan fénykép készült róluk, amelyen burka nélkül voltak. A magyar katonák a jelenlétükkel próbálják demonstrálni, hogy megvédik ezeket az embereket.

Ez a nagy szigorúság tulajdonképpen egyfajta lázadás a szovjet megszállás ellen. Régebbi évtizedekből jó néhány olyan kép van, ahol a kabuli egyetemista lányok rövid szoknyában, fedetlen fővel járkálnak az utcán. Majd a szovjetek elleni harc során, a 80-as években válaszreakcióként az egész társadalom a szigorúbb, vallásilag merevebb irányba fordult. A tálibok később ezt a folyamatot még erőteljesebbé tették. Persze sok függ a népcsoportok, törzsek helyi szokásaitól is. Például a magyar PRT tartózkodási helyén, Baghlan tartományban a nők inkább kendőt hordanak, és nem kapják el a szemüket az idegenről. A főbb útvonalak mentén, és ahol más népcsoportok laknak még szinte kötelező a burka viselete.

Európai ésszel elképesztő látni azokat a körülményeket is, amelyek az árvaházakban, női iskolákban uralkodnak. Legrosszabb helyzetben az árvaházak és a női börtönök lakói vannak, de szörnyű intézmény az özvegyek háza is. Afganisztánban ugyanis ha meghal a férj, és nincs fiú, aki eltartja az özvegyet, akkor az akár éhen is halhat, mert nem dolgozat, nem tud miből megélni. Ilyenkor bevonulhat az özvegyek házába. Deh Sallahban például egy negyven főt befogadó ház működik, ahol az özvegyasszonyok a gyerekekkel élnek együtt. A helyi shura (idős, tekintélyes helyi képviselő) béreli számukra egy épületet.

Pedig elképesztően szép, minőségi horgolásokat, hímzéseket készítenek ezek az asszonyok. Hímzett ruháik bárhol a világon megállnák a helyüket, a kecskegida szőréből készült kendőik pedig különlegességnek számítanak, hiszen egyedül itt, Afganisztánban készítenek ilyet.

Bán János

Ajánljuk még:

- A nőnek legyen elég a pelenka?

Pedig elképesztően szép, minőségi horgolásokat, hímzéseket készítenek ezek az asszonyok. Hímzett ruháik bárhol a világon megállnák a helyüket, a kecskegida szőréből készült kendőik pedig különlegességnek számítanak, hiszen egyedül itt, Afganisztánban készítenek ilyet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva