Életmód

2009.06.19. 08:54

Férfisztárok, kis sminkkel

Hidratált bőr, halványan lakkozott körmök, tökéletesre tépkedett szemöldök. Ápolt megjelenés, nőies tulajdonságok, érzékeny lélek... Ő az új évezred férfiideálja, a metroszexuális. A típus szimbólum-alakja a mindig jól öltözött, kissé nárcisztikus David Beckham.

BAMA

Átalakultak a hagyományos férfi-nő szerepek. Nem egyszerűen közelítettek egymáshoz a típusok, hanem lassacskán össze is mosódnak. Vannak nők, akik a hagyományos szerepeket félretéve határozott, keménykezű, törtető, karrierista szinglik lettek. A férfiak egy része pedig elnőiesedett, rászokott a kozmetikusra, ránctalanító krémekre.

David Bowie, az androgün

Bowie a hetvenes években teremtette meg az androgün, vagyis kétnemű figurát. Botrányt okozott – és a jövőbe látott. Sminkelve és női ruhákban jelent meg a színpadon, miközben a jövőről, távoli bolygókról énekelt.

A metrosítlus

A metroszexuális életérzés hasonlatos a szingliéhez. A metroszexuális férfi nagyvárosban él (a kifejezés is a metropolisz szóból származik) – legtöbbször – egyedülálló, de folyamatosan keresi az igazit. Hogy aztán minden éjszaka megtaláljon egyet… Hajt a mennyiségre és a minőségre is. Napról napra, folyamatosan újjászületik - a fodrász és a szolárium között.

Ez a típus sokat keres – és sokat költ. Három dologra: kozmetikumokra, divatra és a kedvesre. Hódításaikban férfias ösztöneik hajtják, de női praktikákkal dolgoznak. Feminin és maszkulin tulajdonságaikat tökéletes harmóniában tartják. Talán ezért is hódítanak olyan könnyedén. Férfiasan reagálnak ha az kell, de érzékenyek és empatikusak úgy, ahogyan azt mi nők szeretjük.

Muszklis macsók vs érzékeny lelkek

Egy amerikai felmérés szerint jellemzően a reklámszakmában, a médiában vagy a művészetek terén dolgoznak. Egy másik statisztika szerint Európában már a 35 év alatti hímnemű felnőttek közel fele metroszexuálisnak mondható.

Persze ennyire azért nem egységes a kép. Különbséget kell tenni azok között, akik Beckhamhez hasonlóan valóban megengedhetik maguknak ezt az életformát, a hedonizmus és a nárcizmus csúcsát. És vannak a kevésbé szerencsések, akik csak ácsingóznak rá, és külsőségeikben próbálják utánozni a kiváltságosokat. Amit megtehetnek: szolárium, csípőnadrág, hajzselé és természetesen némi smink...

Képgalériánkban metroszexuális férfiak, és a sminkeltek >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva