Életmód

2009.06.21. 11:45

Málnaorgia - 6 recepttel

Nagyon törékeny, gyorsan megromlik, mégis… kevesen vannak, akik ne rajonganának ezért a mézédes, piros gyümölcsért. A legjobb frissen, mondjuk a reggeli müzlihez vagy csak úgy, uzsonnára egy kis tálkával, de süteményekbe is nagyon finom.

BAMA

Alacsony energiatartalmú, ráadásul sok C-, A- és B-vitamint tartalmaz, és rengeteg benne az antioxidáns, valamint a növényi rost. A népi gyógyászatban leveleit teának készítik, elsősorban ér és pórusösszehúzó, antibakterializáló hatása miatt.
A legtöbb háziasszony málnaszörp és a málnalekvár formában őrzi meg a málnaaromát a hideg hónapokra. Állagát és ízét mélyhűtve is megőrzi. Levesként, édességekbe, de még salátákban is kitűnő.

Málnás limonádé

Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál cukor, 10 dkg málna, jég, 2 kis gombóc citromfagylalt, 2 kis gombóc málnafagylalt, 1 gerezd citrom, 1 pohár citromos szódavíz

Elkészítés:
Egy hosszú pohár peremét először a citromlébe, majd a cukorba mártjuk. Váltakozva belerétegezzük a málnát és a fagylaltot. A tetejére citromfagylalt kerüljön. A pohár szélét a citromgerezddel díszítjük, felöntjük a citromos szódával, és szívószállal, kanállal kínáljuk.

Egyszerű hideg málnaleves

Hozzávalók:
25 dkg málna, 1 kis pohár málnás joghurt, 1,5 dl tejszín, 6 dl tej, méz, őrölt fahéj

Elkészítés:
A málna felét egy magas falú műanyag edénybe tesszük, ráöntjük a joghurtot és a tejszínt, majd botmixerrel összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, megkeverjük, és beletesszük az egészben maradt málnát. Mézzel és fahéjjal ízesítjük.

Kecskesajtos-málnás saláta

Hozzávalók:
1 fej jégsaláta, 10-15 dkg málna, 15 dkg kecskesajt; az öntethez: 10 dkg málna, fél citrom leve, 2 teáskanál dijoni mustár, fél teáskanál só, olívaolaj

Elkészítés:
A saláta leveleit megmossuk, leszárítjuk, és apró darabokra tépkedjük. A kecskesajtot apró kockákra tördeljük vagy vágjuk, és a megmosott málnaszemekkel együtt összeforgatjuk a salátalevelekkel. Az öntethez a citromlével meglocsolt málnaszemeket szűrön áttörjük, hozzákeverjük a mustárt, a sót és az olajat és a salátára öntjük. Könnyű nyári vacsora.

Kakaós-mascarponés málnatorta

Hozzávalók:
40 dkg málna, 50 dkg mascarpone sajt, 3 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 20 dkg háztartási keksz, 10 dkg margarin, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál porcukor; a tetejére fahéjas porcukor

Elkészítés:
A kekszet morzsásra törjük és összekeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a kakaóval és a porcukorral. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb kapcsos tortaformát, és az aljára nyomkodjuk a masszát (a kanál hátával a legkönnyebb), és a hűtőbe tesszük. A krémhez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd a hideg mascarponéval simára dolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A kekszalapra tesszük a mascarponés krém felét, óvatosan befedjük a málnával, amire újabb krémréteg következik. Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd a szélénél vizes késsel körbelazítjuk és óvatosan levesszük a forma oldalát. A sütemény tetejét megszórjuk a fahéjas porcukorral (aki nem szereti kakaóval hintse meg) és tálaljuk.

Hideg túrógombóc málnaöntettel

Hozzávalók:
40 dkg túró, 1 rúd vanília, 4 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db citrom reszelt héja, 8 dkg babpiskóta, 6 dkg darált dió; az öntethez: 10 dkg málna, 2 evőkanál méz

Elkészítés:
A túrót áttörjük, habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a vanília kikapart belsejét és a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a túrót, a durvára összetört babapiskótát és alaposan összedolgozzuk. Legalább 30 percre félretesszük pihenni. Az öntethez összetörjük a málnát és elkeverjük a mézzel. Tálaláskor a túrós masszából gombócokat formálunk, a dióban megforgatjuk, és a málnaöntettel tálaljuk.

Joghurttorta málnával és mentával

Hozzávalók:
3 pohár natúr joghurt, 2 dl tejszín, 40 dkg málna, 1 db lime, 1 csomag étkezési zselatin, 15 dkg cukor, ízlés szerint több vagy kevesebb, 8-10 szem eper, friss mentalevél

Elkészítés:
A cukrot rászórjuk a málnára, hagyjuk, hogy levet eresszen, majd összepürésítjük. Szűrő segítségével megszabadulunk a magoktól, majd a málnapürét egy kisebb edénybe tesszük. Lassú tűzön meglangyosítjuk, félre húzzuk, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zselatinport. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, majd amint felforrt, levesszük, és hagyjuk langyosra hűlni.
A joghurthoz hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, a lime lereszelt héját és levét, végül a zselatinos málnát. A málnás masszát hideg vízzel kiöblített kör alakú kuglófformába öntjük, végül olyan távolságra egymástól, amekkora szeleteket szeretnénk, beletesszük bele eperszemeket. Ezután hűtőbe tesszük, és 2-3 óra elteltével az eprek közepénél szeletelhetjük is a tortát. Tejszínhabbal és friss mentalevéllel kínáljuk.

Ajánljuk még:

- Gyümölcsdiéta a szépségért >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva