Életmód

2009.06.02. 10:42

Vastagabb agyszövetek = gyakoribb szex!

Az éhségérzetért és a szexuális késztetésért felelős agyi terület kézen fogva járnak: meghatározzák, hogy valaki milyen érzelmi attitüdökkel rendelkezik, azaz melegszívű, érzelmes ember-e. És hogy milyen hamar kívánja meg a szerelmi aktust. A nagyvilág hírei.

BAMA

„Az érzelmesebb emberek agyának bizonyos területein koncentráltabb agyszövetet találtunk – nyilatkozta a Graham Murray, a Cambridge Egyetem munkatársa. – Ezen területek felelősek az olyan alapvető szükségletek kielégítéséért, mint például az élelemszerzés és a szeretkezés.” A 41 férfit bevonó, agyszkennerrel lefolytatott kísérletből kiderült, hogy akiknek a szem fölött elhelyezkedő külső agyi részben és az agy központi területén több az agyszövetük, mint társaiknak, sokkal barátságosabbak, könnyebben ismerkednek, és fogékonyabbak a szexre. A korábbi kutatások már kimutatták, hogy az említett két terület játszik fontos szerepet abban, hogy az agy miként és milyen gyorsan állítja elő az adott élvezeti érzést – így az ízletes ételek iránti és a szexuális vágyat.

Zsírral kezelhető a gyermekkori epilepszia

Pontosabban zsírban gazdag étrenddel – derült ki az első olyan kutatásból, ami arra irányult, vajon étrendváltozással befolyásolható, gyógyítható-e a gyógyszernek ellenálló gyermek epilepszia. A kutatásban 145, 2-16 éves kor közötti olyan gyermekek vettek részt, akiknek naponta voltak rohamaik. A kórházban a magas zsír-, és alacsony szénhidráttartalmú (ketogén) étrend alkalmazásával több mint harmadánál csökkent a rohamok száma. „A ketogén étrend betartása komoly odafigyelést és akaraterőt kíván a családoktól, de ez a spártai erőfeszítés a rohamok csökkenése miatt mindenképpen megéri” – nyilatkozta az egyik, a kísérletben résztvevő gyermek édesanyja. A Great Ormond Street Hospital orvosai szerint a zsírban gazdag étrend nemcsak erőteljesen csökkentheti, hanem meg is előzheti a rohamokat a súlyos epilepsziában szenvedő gyermekeknél.

Rémálmok miatt depresszió?

Dr. Germain, a pittsburghi egyetem alváskutatója szerint az alvászavarok és a rémálmok nemcsak számos betegség mellékhatásai, hanem okozói is lehetnek. Igaz, hogy a stressz és a depresszió rossz hatással lehet az alvásra, de a fordított jelenségre is figyelni kell. „Az alvászavarok a szorongás, a depresszió és a kár a függőséget okozó szerek melegágya is lehet, ugyanis gyakran, amikor az emberek súlyos mértékben kezdenek el inni, az azzal áll kapcsolatban, hogy megpróbálnak elaludni” – nyilatkozta dr. Germain. Nézeteit komoly kutatásokkal igazolta: Irakból és Afganisztánból visszatérő veteránok részvételével végzett kisérleteket. Ha a rémálmok ciklusa nem törik meg, azok krónikussá és berögződötté válnak, és átnyúlva a nappali időszakba, romló koncentrációs képességet, lobbanékony természetet és rossz memóriát okoznak. Ha az orvosok képesek megállítani a rémálmokat és nyugodtabbá tenni az alvást, a poszttraumás stressz számos tünete eltűnik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva