Életmód

2009.06.23. 17:57

Veszélyes a szabadtéri szex!

Bármilyen hangulatos is a szabad ég alatti együttlét, néhány helyszín – így a strand homokja és a medence vize – egyaránt kikezdheti a párok által alkalmazott egyik legkézenfekvőbb védekezési módszert. A nagyvilág hírei.

BAMA

Talán nem is gondolnánk… de a masszív, igen megbízható óvszer is csődöt mondhat, ha számára nem megfelelő közeggel érintkezik. Igaz, hogy az óvszer sikosító anyaga alapvetően nem oldódik vizes környezetben, de aki vízben szeretne szerelmeskedni, vigyázzon a medencében. Tehát nem mindegy, hol lesz a szex szintere. A medencéket fertőtlenítő klór- és ózonkeverék kikezdheti a legjobb minőségű gumit is.

Ugyancsak problémát okozhat, hogy a meleg víz rugalmatlanná, könnyen szakadóvá teszi az óvszert.
Szintén veszélyes a közös használatú medencékben megtelepedő baktérium-falka, mely a húgyvezetéken a szervezetbe kerülve betegséget okoz. A tengerparti strand finom homokja sem eszményi színhely védekezés szempontjából, hiszen a föveny ugyancsak nagyon fertőzött.

Kálciummal a rák ellen?

Egy friss kutatás szerint, azoknál az idősebb nőknél és férfiaknál, akik növelték a kálciumbevitelüket, 15 %-kal kisebb volt az emésztőrendszer rákos megbetegedésének esélye. A kutatók minderre a kálciumfogyasztás jótékony hatásait vizsgálva jöttek rá, miután hét éven keresztül figyeltek fél millió idősebb férfit és nőt. Azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztottak tejtermékeket, jelentősen csökkent a vastag- és végbélben kialakuló daganatos megbetegedések koockázata. Főleg a nők esetében születtek kiemelkedően jó eredmények.
Egész életünkben, de főleg 50 éves kor után különösen ügyelni kell a szervezet napi kálcium szükségletének kielégítésére. A napi kálciumszükségletet sok tejtermék, spenót, bab és brokkoli fogyasztásával lehet fedezni.

Napsugár vs szellemi hanyatlás

A legújabb brit kutatások szerint D-vitaminnal védekezni lehet a megfázás és a demencia, azaz az idős kori szellemi hanyatlás ellen. (A D-vitamin termelését az emberi testet ért napsugárzás befolyásolja.) Azoknál, akiknek a vérében alacsonyabb a D-vitamin szint (kevesebbet napoztak), gyakrabban fáznak meg. Azonban az nem bizonyított, hogy a D-vitamin kisebb mennyisége miatt lesz-e a szervezet kevésbé ellenálló a betegséggel szemben, vagy a megfázás okozza a vitaminszint csökkenését.
A felmérés ugyancsak kimutatta, hogy a D-vitamin szedése – és nyáron a bőséges, de körültekintéssel végzett napozás igen jótékony hatással van az időskori szellemi hanyatlásra – sok esetben meg is előzhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva