Életmód

2009.07.15. 16:02

Anyajegy vagy melanoma?

Az UV sugarak tombolnak. Már szinte naponta elhangzik a figyelmeztetés: óvatosan a napozással. Talán már a gyerekek is tudják: a túlzásba vitt napozás elősegíti a melanoma kialakulását.

nana.hu

A sok ijesztő hír hallatán sokan már az egyszerű anyajegyükre is gyanakodva figyelnek. Igazuk van, mert jobb félni, mint megijedni.

A bőrelváltozások oka

A test különböző szöveteinek szerkezete már a születéskor kialakul. Azok a sejtes elosztásai többféle sejtféleségekből tevődnek össze. Egyes sejttársulások más-más csírasejtekből tevődnek össze. A bőrben ezek foltok formáiban jelenhetnek meg. Így közismert, hogy a felhám alaprétegében helyezkednek el a barnás festéket, a melanint tartalmazó festékes anyajegyek. Foltok képződhetnek a verejtékmirigyekből, a faggyúmirigyekből, de a bőrben az érfalak sejtjeiből is. Ránézésre nem mindig lehet pontosan megállapítani a sejtes összetételt, ezért szövettani vizsgálatuk határozza meg, hogy a kérdéses szövetminta jó vagy rosszindulatú sejteket tartalmaz-e, ha kimetszésre került, ép, szöveti környezetben történt-e, nem maradt-e a hámban osztódó szövetféleség. A festékes anyajegyek eltávolításánál és a pontos diagnózisál ezek az alapkövetelmények. 

A „gólyacsípés”  és társai

Az ér eredetű anyajegyek sokszor ijesztőek, már a szülés után megrémítik a szülőket. Az 1-2 cm átmérőjű tűzfolt általában kékes-vöröses színű, a bőr szintjében lévő tágult erekkel átszőtt folt. Gyakran néhány év alatt magától is visszafejlődhet. Ilyen a tarkón kialakult „gólyacsípés” foltja is. Ez a folt nem szívódik fel, és nem is növekszik tovább, csupán szépséghiba. Családi öröklődést mutatnak az orcákon és az orrnyergen megjelenő (általában veszélyterlen) kisebb értágulatok. A hámeredetű szemölcsös daganatok pedig inkább idősebb korban jelennek meg halmozottan. Ezek általában jóindulatúak és eltávolíthatók. Igen gyakoriak a kötőszöveti daganatok, a vékony nyélen lógó, főleg a hónaljban és a nyak bőrén elszaporodó növedékek, a fibrómák. Eltávolításuk egyszerű, és heg nélkül gyógyulnak. Bőrdaganat-féleségnek számít még a kötőszöveti elemekből álló heg, a vadhús vagy a keloid. Forrázás, égés, vágási sérülések után alakulnak ki ezek az érintésre is érzékeny hegek. Gyógykezelésük hosszadalmas.

Az anyajegyeket figyelni kell!

Sajnos igaz a hír, hogy a melanóma kifejezetten magas arányban fordul elő a fiatal nők körében. A huszonévesek között vezető haláloknak számít a daganatos megbetegedések közt. Ennek több oka is van. Egyrészt a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, másrészt mert általában kevesen veszik komolyan a figyelmeztetéseket, és nem törődnek az anyajegyeikkel.

Az anyajegyek általában már a születéskor is észrevehetőek. A gombostűfej nagyságútól akár tenyérnyi méretűig bármekkorák lehetnek. Közöttük olyan is van, amelyik nagyobb a többinél, sötét festéket tartalmaz és erős szőrszálak nőnek belőle.  Főleg a serdülőkorban szaporodnak számban és terjedelemben. Számuk fokozatosan nő a felnőttkorig, amikor akár 20-40,vagy akár még több is lehet a test különböző területén. Gyakran a terhesség idején is növekedésnek indulhatnak.

Sok embert nem is annyira a betegségtől való félelem, mint az esztétikai szempont vezeti el az orvoshoz. Mert zavarónak, csúnyának találja a bőrén megjelenő foltot, pöttyöt, kinövést. Ezeket érdemes a rendszeres „anyajegyszűrésen” bőrgyógyász szakorvossal megvizsgáltatni, és szükség esetén eltávolíttatni, mivel idővel ezek veszélyessé válhatnak.

Szűréssel a megelőzésért!

A pigmentsejtes anyajegyek egy részéből alakul ugyanis a rosszindulatú daganat, a melanoma. E foltok gondos szűrése, körültekintő eltávolítása és szövettani vizsgálata tehát rendkívül fontos. A melanomák kiváltásában szerepet játszhat a fehér bőr és a túlzott mennyiségű napfény hatása. Gyakran a látszólag ép bőrben alakul ki, s esetenként pigmentet sem tartalmaz. Nőknél a lábszáron és az arcon, míg a férfiaknál inkább a vállon jelenik meg.

A sötéten pigmentált anyajegyből is elindulhat átalakulással a melanoma. Kezdetben ezek a foltok kissé szabálytalan szélűek, különleges panaszokat nem okoznak, változatlan kinézetűek évek óta. Figyelni kell, ha felszínükön esetleg pörkök láthatók, és viszkethetnek is. Figyelmeztető jel, ha az egyenetlen színű anyajegyben kezd látszani egy rózsaszínű, gyorsan növekvő szaporulat.  A növekvő, szabálytalan szélű anyajeggyel, annak szakszerű vizsgálatával nem szabad késlekedni. Az elhanyagolt daganat hamarosan áttéteket képez a környező nyirokcsomókkal, majd onnan a vérerek útján a tüdőben és a májban is képződhetnek daganatos áttétek. Különösen a nagyobb festékes anyajegyek viselkedésére kell több gondot fordítani.

Mi a teendő?

Hogy anyajegy a felfedezett folt, vagy melanoma, azt csak a szakorvosok tudják eldönteni. Tehát szűrővizsgálaton évente mutasd meg szakorvosnak anyajegyeidet, nehogy egyet is elhanyagolj közülük. Festékes anyajegyet nem szabad bőrgyógyász szakorvosi és szövettani vizsgálat nélkül eltávolítani.

Ha szeretnéd az anyajegyeidet megvizsgáltatni, itt a megfelelő alkalom. Akciós „Anyajegy és melanoma szűrést” tart az Ecto Derma Polyklinika 2009. július 17-én pénteken 9.00-17.00 között (5.000 Ft/Fő) Bejelentkezés: 06 1 317 81 75 telefonszámon.
További információkat a melanóma nappal kapcsolatosan itt találsz: http://www.ectoderma.hu/uzenofal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva