Életmód

2009.08.15. 09:29

Büntetlen örömök

A hagyományos fagylalt majd’ minden összetevője tiltólistás lehet. A háziasszonyi találékonyság azonban ezen a téren is megmutatkozik: összeállításunkban igazi light fagylaltrecepteket talál!

BAMA

A hőmérő higanyszála még mindig fent van, ilyenkor sokan vágynak valamilyen házilag is elkészíthető, hűsítő, frissítő édességre.
Finom, lelkiismeret-furdalás nélkül ehető fagyikat kreálhatunk fagylaltgép nélkül is – ez esetben hűtés közben 10-20 percenként kell kavargatni a masszát. Talán nem lesz cukrászművészeti alkotás az elkészült jeges édesség (megjelenhetnek jégkristályok), de a gasztronómiai végeredmény magáért beszél majd.

Tejes alapfagyi „light”

Hozzávalók:
1 liter tej, 2-3 teáskanál édesítő, 4 tojássárgája, negyed vaníliarúd, 1 csapott kávéskanál vaníliás pudingpor

1 dl tejet a többi hozzávalóval simára keverünk. 9 dl tejet felforralunk, majd a tojásos tejre öntjük és tovább hevítjük. Többféleképpen ízesíthetjük (lásd lent). Ha kihűlt, átkeverjük, és fagyasztóba tesszük.

Ízesítések:
Puncs: 1 mokkáskanálnyi puncsaroma, mazsola
Csokoládé: kakaó
Dió: darált dió, pici rum
Kókuszos: kókuszreszelék
Kávé: instant vagy főzött kávé

Piros gyümölcsfagylalt

Hozzávalók:
20 dkg eper, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 evőkanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj

A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk, és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába töltjük és lefagyasztjuk.

Almás-citromos fagyi

Hozzávalók:
1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, édesítőszer

A félbevágott, meghámozott, magházuktól megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és ráöntjük a citromlevet valamint a lereszelt héjat. Hozzáadjuk az édesítőszert, és villával addig keverjük, míg pürés állagúvá válik. Műanyag tálban lefagyasztjuk, tálaláskor gombócokat szedünk belőle. Fagylaltos kehelyben almakockákkal díszítjük.

Málna-joghurt parfé

Hozzávalók:
1 liter natúr joghurt, 40 dkg málna, édesítő, pici likőr (elhagyható)

Vízbe mártunk és kifacsarunk egy konyharuhát, egy tésztaszűrőt kibélelünk vele. Ebbe tesszük a jól elkevert joghurtokat, és 1 órát hagyjuk csepegni.  A málna felét édesítővel összeturmixoljuk, esetleg a likőrrel is. Belerakjuk a lecsepegett joghurtot és a maradék málnát. Elkeverjük, műanyag poharakban fagyasztjuk.

Túróparfé

Hozzávalók:
25 dkg sovány túró, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, édesítő, citromhéj

A tejszínt habbá verjük, a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd óvatosan összekeverjük.  Fóliával bélelt kerek formába öntjük és kifagyasztjuk. Kiborítva úgy szeleteljük, mint a tortát. Díszíthetjük gyümölccsel vagy kevés olvasztott étcsokoládéval.

Ajánljuk még:

- Variációk mascarpónéra >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva