Életmód

2009.08.20. 14:00

Egynapos méregtelenítés – gyümölccsel vagy zöldséggel

Szeretne testileg-lelkileg megtisztulni, de nincs elég erő a hosszú diétákhoz és a többnapos méregtelenítő kúrához? Próbálja ki az egy napos változatát! Ha beválik, hetente beiktathatja, és teljesen formába hozhatja magát, testileg és szellemileg.

Nana.hu

A gyümölcs- vagy zöldségnap kevés előkészületet igényel, bármikor neki lehet látni, és mivel a drasztikusabb diétáknál lényegesen kevésbé terheli meg a szervezetet, megvonási tünetek sem jelentkeznek.

Mi a lényege?

A nap folyamán egy fajta gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztani – annyit, amennyit csak akar az ember. Felfrissít és új erőt ad – úgy méregtelenít, hogy közben a szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat. Lelassul az emésztés. Így  a szervezet megpihenhet és regenerálódhat.

Hogyan hat?

Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatása valósággal kiseprűzi a szervezetben felszaporodott mérgeket. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget, magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását.

A heti egyszeri zöldség- vagy gyümölcsnap ugyanolyan tisztítóhatással bír, mint egy egyszeri szigorú böjt.
Úgy a legjobb, ha minden alkalommal más-más zöldséget illetve gyümölcsöt választasz.

A gyümölcs- és zöldségkúrák egyetlen megkötése, hogy csak vizet szabad inni (nagy mennyiségben). Tea vagy kávé semmiképpen ne szerepeljen az aznapi menüben, mert ez elronthatja a kúra jótékony hatását. Hasonló okokból tilos dohányozni vagy szeszesitalt fogyasztani a kúra ideje alatt.

Készüljön fel rá!

Ha először próbálod a kúrát, célszerű egyúttal testi-lelki ellazulással és regenerálódással egybekötni.
Legjobb, kiválasztani egy napot (célszerű a szombatot) egy-két nappal előtte. Ne reggel döntse el, hogy aznap csak almán él! Ha egy ilyen egynapos kúra könnyebb is mint egy hosszabb böjt, nagy segítség, ha nem hétköznap vág bele.
Egy héttel a kúra előtt hagyja abba az élvezeti szerek, a kávé, a tea, a cukor és az alkohol fogyasztását. Egyen minél több friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget.

A kúra napján

Ha tehei, ne kelljen túl korán, fontos, hogy kipihenten induljon a reggel. Reggeli előtt igyon meg egy nagy pohár vizet (tehet bele egy citromkarikát) – ezzel telítődik a has és a gyomorsavtartalma is csökken.
A reggelit (a kockákra vágott gyümölcs vagy zöldségdarabokat) lassan, jól megrágva fogyassza el és kétóránként készítsen magának kisebb fogásokat.

Bőséges folyadék

Az étkezések között igyon sok vizet, esetleg gyógy- vagy gyümölcsteát (koffeinmenteset), mindenféle ízesítő nélkül. Ha bolti gyümölcslé mellett dönt, olyan legyen, amelyik kevés adalékanyagot (és hozzáadott cukrot) tartalmaz. Bár a kúra csak egy napos, előfordulhat fáradtság (ez természetes állapot), esetleg fejfájás (a koffeinhiány miatt).
Az utolsó étkezés után egy órával készítsen  kellemesen meleg fürdőt, és pihenjen benne 20 percig, majd bújjon ágyba egy olvasnivalóval.

A kúra másnapján

Próbáljon meg ellenállni a kísértésnek: ne hatalmas villásreggelivel pótolja be az előző nap elmaradt kalóriákat. Lassan szokjon vissza a többi ételféleséghez, és legalább néhány napig még tartózkodjon a kávétól, teától és az alkoholtól.

Milyen gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszon?

Kerülje a citrusféléket (ezek túl savasak), valamint a magas keményítőtartalmú banánt és az avokádót. Ehelyett a következőkből válogasson:

Görögdinnye: Kihajtja a vizet a szervezetből; enyhíti a gyomorfekélyes panaszokat, és csökkenti a magas vérnyomást.
Ananász: Bromelain nevű enzimje gyomorsavképződést indít el, amely a fehérjék lebontását végzi.
Alma: Magas rostanyag tartalma miatt kiválóan alkalmas méregtelenítéshez; a pektin pedig megakadályozza, hogy a fehérjék bomlani kezdjenek a bélcsatornában.
Szőlő: Kitűnően tisztítja a bőrt (különösen az otelló), a májat, a beleket és a vesét. Magas természetes cukortartalma egész napi energiaszükségletedet fedezi.

Spenót: az egyik legjobb tisztító hatású zöldségféle. Megszünteti a székrekedést, segít regenerálni az emésztőtraktus nyálkahártyáját.
Sárgarépa: Elősegíti az emésztést, tisztítja a bőrt és javítja a látást. Magas béta-karotin tartalmánál fogva kitűnő antioxidáns.
Uborka: Természetes vízhajtó, a húgysav kihajtásával enyhíti a reumás panaszokat. Gyors méregtelenítő hatású.
Káposzta: Fokozza a bélgáz-termelést, mivel lebontja a bélben rothadó anyagokat.
Zeller: Erősen lúgos kémhatása révén nagyszerű méregtelenítő. Kihajtja a szövetekben felhalmozódott salakanyagokat, ugyanakkor m káliumtartalma megfelelő egyensúlyban tartja a szervezet vízháztartását.

Ajánljuk még:

Védekezz a napszúrás ellen >>>

Házipatika - Szelíd gyógymódok >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva