Életmód

2009.09.22. 16:17

Meddőség és stressz együtt jár

A meddő férfiak nagyobb érzelmi és társadalmi stressznek vannak kitéve, valamint kevésbé jól működik a házasságuk, mint termékeny társaiknak. A nagyvilág hírei

BAMA

A Dr. Smith vezette kutatócsoport a férfiak által kitöltött kérdőívek és személyes elbeszélgetések alapján vonta le ezt a következtetést. A felmérésnél figyelembe vették a férfiak házasságának jellemzőit, rákérdeztek a szexuális életük részleteire, valamint a családi háttér szerepét is elemezték. A megkérdezett meddő férfiak 25 százaléka feszült kapcsolatokról számolt be, 15 százalékuk komoly problémákat említett a házassága terén.

A vizsgálat eredményei rámutatnak a meddő párok házasságának instabilitására, valamint a terméketlen férfiakat érintő pszichoszociális stresszre. A kezelés sem egyszerű, hiszen már maga a meddőség kivizsgálása is potenciális stresszforrás a férfiak számára, ezért mindenképpen figyelemmel kell lenni a rájuk nehezedő nyomásra is.

Otthon is kiszűrhető lesz a légzéskimaradás

Ausztrál tudósok új eljárást fejlesztettek ki az obstruktív alvási apnoé (egy specifikusan alváshoz kötött betegség, mely során alvásóránként legalább 5 alkalommal légzéskimaradás lép fel) felderítésére. Lényege, hogy a horkolás (mely a betegség egyik legkorábbi jele) frekvenciájának, hangmagasságának és egyéb jellemzőinek elemzésével még a legkorábbi stádiumában is kiszűrhető. Használata egyszerű, akár otthoni alvás közben is megoldható lesz a szűrés.
A készülék rögzíti a beteg horkolását, és így diagnosztizálható az obstruktív alvási apnoé. A módszer nagy előrelépést jelent, hiszen a betegséget eddig csak úgy tudták diagnosztizálni, hogyha a beteg egy éjszakát egy alváscentrumban töltött el, ahol folyamatosan a rákapcsolt gépek ellenőrizték légzésének folyamatosságát.

Két új fehérje legyőzheti a bőrrákot

A bőr alapjánál olyan őssejteket tartalmazó sejtsor van, melyek képesek a bőr felsőbb rétegeiben speciális sejtekké fejlődni. Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium) tudósai most felfedeztek két fehérjét, amelyek ezeknek az őssejteknek az érését szabályozzák. Ezek az őssejtek szaporodásukkal vagy további őssejteket, vagy a bőr specializált sejtjeit képesek létrehozni. „Egérkísérletek során kiderült, hogy az ezektől a fehérjéktől megfosztott génmódosított egyeddel fényes, feszes bőrén keresztül a testükön belüli víz elpárolgott, és az állatok a vízhiány miatt nem sokkal születésük után elpusztultak.” – mondta a kutatás vezetője. „Ezzel szemben az új fehérjék egyetlen működő génje elegendő volt ahhoz, hogy a bőr szabályosan fejlődjön. A tudósok szerint mindkét fehérje a bőr őssejtjeinek szabályozásában, ezáltal a rosszindulatú sejtburjánzások megakadályozásában játszik szerepet. De az sem kizárt, hogy a sebgyógyulásban és más folyamatokban is eltérő feladatokat látnak el.

Meglepő tudományos eredmények >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva