Életmód

2009.10.12. 10:19

55 millió egy üveg borért?!

vízen kívül nincs más ital, melyről annyit beszéltek volna, mint a borról. Legendák és mítoszok övezik útját, írók és költők százait ihlette már meg a dionüszoszi nedű. Most minden idők legjobb és legdrágább palackjait mutatjuk be.

BAMA

Jó bornak nem kell cégér – ahogy ezeknek a méregdrága fajtáknak sem. „A kékszőlők hercege”, a burgundi Pinot Noir; a kaliforniai Cabernet Sauvignon, vagy a listavezető negyed milliárd dolláros champagne olyan különlegességek, melyek megérik a több millió forintos áldozatot.

A csillagászati összegekbe kerülő italok legtöbbször aukciókon cserélnek gazdát. Ilyenkor szenvedélyes gyűjtők licitálnak határokat nem ismerve egy-egy kitűnő fajtára. A boldog tulajdonosok kilétét többnyire homály fedi, akárcsak régebbi gazdáik nevét. Akad azonban pár kivétel…

Minden idők egyik legdrágább bora, a Chateau Lafite az USA harmadik elnökének, Thomas Jefferson-nak egyik kedvenc itala volt – a palackot kézjegyével is ellátta, ezért is ér ma ennyit. A listavezető Champagne II. Miklós orosz cár nevéhez fűződik - a kitűnő nedűt szállító hajót széttorpedózták 1917-ben, a zsákmányt pedig örökre elveszettnek hitték.1998-ban azonban 2000 palackot találtak a finn partoknál, így a világ legdrágább bora megmenekült.

Képgalériánkban a világ legdrágább borai és a hozzájuk kapcsolodó történetek >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva