Életmód

2009.10.14. 09:40

A hormonkezelés növeli a mellrák kockázatát

A változókorra kapott hormonszint-visszaállító terápia jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A nagyvilág hírei.

BAMA

Francia tudósok legújabb kutatásai szerint a menopauzára kapott hormonterápia megnöveli a mellrák megjelenésének esélyét, akkor is, ha csak rövid ideig alkalmazzák. Kutatásuk alapjául egy francia tanulmányt vettek, ami során 53 310, menopauzán átesett nőnél 1726 elterjedt mellrákot diagnosztizáltak 1992 és 2005 között.

Megvizsgálták a hormonhasználatot, a hormonok típusait, a kezelés kezdetét és időtartamát, valamint összehasonlították a használók és nem használók adatait is. Nem mindegy, mikor kezdik el a nők a terápiát - állapították meg, ugyanis, azoknál, akik a menopauza kezdetét megelőző három évben kaptak 2 évig vagy annál rövidebb ideig hormonkezelést, 54 százalékkal magasabb a kockázat a mellrák kialakulására, míg azoknál a nőknél, akik a menopauza kezdete után három évvel kezdték meg a hormonszint-visszaállító terápiát, nem növelte a mellrák kialakulásának esélyét.

Hosszú gyűrűsujj = jó sofőr

Német kutatók szerint minél hosszabb egy férfi gyűrűsujja, annál jobb sofőr. (A gyűrűs ujj akkor minősül hosszúnak, ha rövidebb nála a mutatóujj.) A tudósok 77 olyan férfit vizsgálata közben jöttek rá a felfedezésre (átlagéletkoruk 38 év), akik rendszeresen vezetnek autót. Összevetették bal kezük gyűrűs és mutató ujjainak hosszát, majd előkeresték vezetési szabálytalankodásaik nyilvántartását öt évre visszamenőleg.
A két ujj egymáshoz viszonyított hossza és a magatartásformák, valamint az egészség között már korábban is összefüggést találtak a kutatók. A fiúknál a hosszabb gyűrűsujj egyébként jó képességeket jelez a matematika terén, míg gyengébbeket az irodalmi, illetve verbalitást érintő feladatok megoldásában.

Remény a hasnyálmirigyrák legyőzésére

A hasnyálmirigyrák eddig keményen ellenállt minden kezelési eljárásnak, most azonban a kutatók felfedeztek egy olyan enzimet, amely lehetővé teszi a kemoterápiával történő gyógyítását. A TAK-1 termelődését gátló szert hasnyálmirigyrákos egereken tesztelték: rákellenes gyógyszerekkel keverve elegendő volt 70-szer alacsonyabb mennyiséget alkalmazniuk a rákos sejtek elpusztításához, mint korábban. Az egerek esetében még a daganat méretét is tudták mérsékelni, így jelentősen megnövelték az állatok túlélési esélyeit. A TAK-1-nek köszönhetően csak nagyon alacsony mennyiségben kellett azokat a mérgező kemoterápiás gyógyszereket alkalmazniuk, melyek eddig magukban hatástalannak bizonyultak.

- Hírek, tudományosan >>>


 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva