Életmód

2009.10.03. 16:42

Alváshiány = betegség

Az alvás hiánya több, később jelentkező következménnyel jár, mint azt eddig gondolták, ugyanis elősegíti az agyban a proteinek képződését, amelyek az alzheimer kór kiváltói lehetnek. A nagyvilág hírei.

BAMA

Washingtoni kutatók egereken végzett kísérleteik során figyelték meg, hogy a napokig ébren tartott állatoknál megnőtt az alzheimer kockázata. Ahhoz, hogy a tudósok nyomon tudják követni az eljárást, az egereket három héten át mesterségesen altatták úgy, hogy az állatok álmát állandóan megzavarták, csak négy órán át hagyták őket nyugton naponta. Az alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét ritmus a Beta-Amyloid-fehérjék növekedéséhez vezetett az egerek agyában. Ezek az „Abeta”-nak is nevezett proteinek pedig kulcsszerepet játszanak az alzheimer kialakulásában.

Az alvási zavarokat nem csak az akut következményei miatt kell kezelni, hanem a lehetséges későbbi agyi károsodás miatt is. Minél idősebb az ember, annál magasabb a kockázata az alzheimer-kór kialakulásának, ezen felül az alvási ciklus is egyre inkább megváltozik a kor előrehaladtával.

Az online szexelők fele házas

"Kik kedvelik az online szex tartalmakat?" – erre keresték a választ ausztrál kutatók, akik egy felmérés keretében 1325 embert kérdeztek meg. Az eredmények szerint a tipikus online szex kedvelő átlagosan 41 éves, magasan iskolázott, és az erotikus chatek helyett az erotikus tartalmú képek nézegetését részesíti előnyben. A megkérdezett online szex fogyasztók 55 százaléka házas vagy tartós párkapcsolatban él. Az erotikus chat szobák látogatóinak kétharmad bevallotta: volt már olyan eset, hogy az internetes flörtölést a valós életben is folytatva találkozott a virtuális partnerrel. A válaszadók az erotikus tartalmú oldalakat elsősorban azért látogatják, hogy elfojtott szexuális érdeklődésüket biztonságos körülmények próbálhassák ki. Néhányuknál ez komoly függőséget is kiválthat, volt olyan válaszadó, aki napi 10 órát tölt ilyen típusú tartalmak nézegetésével.

Vörösbort a joghurtba?

Ha magát a bort nem is, de melléktermékét a joghurtoktól kezdve a csokoládén át egészen az arcmaszkokig hasznosítani lehet. Maga az ötlet is a borhoz kötődik. Poharazgatás közben jött a gondolat: jó volna a borkészítés melléktermékeiből egy olyan összetevő anyagot gyártani, amely sokat megőriz a bor természetes, egészséges összetevőiből. Még a korábbi szárítási eljárások révén a tápanyagok egy része elveszett, vagy mesterséges állományjavító és tartósítószereket kellett hozzáadni ahhoz, hogy megfelelően kezelhető port kapjanak, a feltalálóknak ki kellett dolgozniuk egy új, kíméletesebb eljárást. Így született meg az a por, amely tartalmazza azokat a borban lévő fehérjéket, B-vitaminokat, polifenolokat és ásványi anyagokat, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és a trombózis megelőzésében, és nem utolsó sorban, arckrémbe keverve a ránctalanításban játszanak szerepet.

- Furcsa hírek a tudomány világából >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva