Életmód

2009.10.16. 18:25

Ártalmas az akupunktúra?

Egy nemrég végzett ausztrál kutatás szerint az akupunktúrás kezelések során nem stimulálják, hanem elpusztítják az idegeket. A nagyvilág hírei.

BAMA

Mindezt Morry Silberstein, az ausztráliai Curtin University of Technology egyetemi tanára nyilatkozta, aki elektromos áramköröket használt az idegrendszer modellezésére. A professzor szerint nincs kielégítő tudományos magyarázat az akupunktúra hatásáról.
Az emberek régóta hisznek benne, hogy a bőr tűkkel való szurkálása stimulálja az idegeket, valójában azonban szétválasztja és elpusztítja őket – nyilatkozta Dr. Silberstein – Ez tehát olyan, mintha szétroncsolnánk és elzsibbasztanánk az idegeket, hogy a fájdalomérzet elmúljon.

Az akupunktúrás tűk bőrbe szúrása szétszakítja az úgynevezett C rostos idegek elágazási pontjait, amelyek dolga, hogy továbbítsák az érzékelési információkat a Merkel-sejtek segítségével. Tudományos értelemben ez a magyarázata az akupunktúra fájdalomcsillapító hatásának."
Dr. Silberstein szerint az akupunktúra jobb megértésével a módszert a nyugati orvostudományban is hatékonyabban lehetne alkalmazni.

Tilos a tévézés

Ha megszavazzák a legújabb törvénytervezetet, az ausztrál gyerekek két éves korukig nem nézhetnek televíziót, és a két és öt év közötti gyerekek is maximum egy órát tévézhetnének naponta. Mindezt a legújabb kutatásokra alapozták a honatyák, a műsorok ugyanis károsan befolyásolják a tévét néző kicsik nyelvi és koncentrációs képességeit. „A televízió elveszi az időt az aktív játékoktól és a szociális érintkezéstől, ami nagyon fontos a nyelvi képességek fejlődésének szempontjából.” – nyilatkozta a gyerekek tévézési szokásait és fejlődését vizsgáló kutatócsoport vezetője.

A gyorséttermi koszt megváltoztatja a géneket

A túl sok gyorséttermi étel fogyasztása drasztikus változásokat okozhat az izmok zsírégető-képességét meghatározó gén működésében. Juleen Zierath, a svéd kutatócsoport vezetőjen szerint ezek a megváltozott sejtek annyira eltelnek az el nem égetett zsírral, hogy „cukorbetegek” lesznek, így nem képesek többé fogadni az inzulin jeleit, amely a cukor felvételét eredményezné a véráramból. A kutatásból kiderült, hogy az étrend képes tartósan megváltoztatni a géneket. Már a kutatás megkezdése előtt is ismertek voltak ilyesféle DNS-változások 2-es típusú diabeteszes betegek izomsejtjeiben, most azonban egészséges izomsejtek esetében is elő tudták idézni ugyanezeket az elváltozásokat úgy, hogy a gyorsételekben gyakran előforduló zsírsavval, palmitinsavval táplálták. „A palmitinsav lényegében kikapcsolja a gént” – mondta Zierath, aki úgy véli, hogy a zsíros ételek fogyasztása is minden bizonnyal kiváltja ugyanezt a hatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva