Életmód

2009.10.31. 17:34

Érzelmi labilitás egyenlő a fokozott szexuális vággyal?

A férfiak nagy része képes testi és lelki szinten is befolyásolni a gerjedelmét, míg sokak számára ez elképzelhetetlen. A nagyvilág hírei.

BAMA

A Brit-Kolumbiai Egyetem kutatói egy tanulmányban mutattak rá, hogy az utóbbira van reális magyarázat. Kutatásuk során a résztvevőknek véletlenszerű sorrendben 8 vicces és 8 erotikus tartalmú jelenetet vetítettek le. A jeleneteket követően a tesztalanyokkal kiértékelték, mennyire kerültek az egyes jelenetek hatása alá, és az esetlegesen kialakult erekció mértékét is megmérték.

Kiderült, hogy nagy százalékuk képes volt befolyásolni szexuális gerjedelme testi jeleit, ugyanakkor a könnyen izgalomba hozható férfiak nem tudtak uralkodni a testük adta reakciókon. Ezek a tesztalanyok érzelmileg igen labilisak, míg az erotikus ingerekkel szemben „ellenállók” más tartalmú ingerekkel szemben is megingathatatlannak bizonyultak.

Botox-szal az allergia ellen

Már korábbi kutatási eredmények szerint is feltételezték, hogy a hölgyek ránckisimítására használt botox injekció képes kezelni az allergiás felsőlégúti nyálkahártya elváltozását. Egy friss tanulmány most mindezt megerősítette: a Botox-szal átitatott, orrba helyezhető tampon segítségével ugyanolyan hatás érhető el.
A kutatók a beteg orrlyukaihoz 30 percig tampont helyeztek, melyet a felhelyezést követően Botox-szal itattak át. A betegek ezután 12 héten keresztül naplót vezettek a tüneteikről (a használt zsebkendők mennyiségéről a napi tüsszentések számáról), a közérzetükről, és osztályozták az orrdugulásuk súlyosságát. A Botox-kezelést kapó betegek minden szempontból jobb eredményeket értek el.

Az epilepszia a skizofrénia melegágya?

Legalábbis az amerikai kutatók szerint, akik mindezt állatkísérletes megfigyeléseikre alapozva állítják. A kísérlet során az agyfejlődés kritikus időszakaiban epilepsziaellenes gyógyszerrel kezelt tesztállatok skizofrénia-szerű tüneteket produkáltak.
A gyermekkori epilepszia az embereknél is növeli a skizofrénia kialakulásának esélyét, de azt még nem lehet pontosan tudni, hogy ezért maga a betegség, vagy inkább az arra adott gyógyszerek felelősek-e. „Néhány antiepileptikum, például a fenobarbitál, korai életkorban az agysejtek halálát okozza olyan agyterületeken, melyek a skizofrénia kialakulásában is részt vesznek” – magyarázza a kutatás vezetője. „Mivel a fenobarbitált nemcsak epilepsziában, hanem például migrénben, hangulatzavarokban szenvedőknél, és ideg eredetű fájdalmak esetén is széleskörűen alkalmazzák, fontos, hogy mindenki tisztában legyen a gyógyszer ilyen jellegű mellékhatásaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva