Életmód

2009.10.08. 15:07

Programajánló október 9-11-ig

Országos programok péntek délutántól vasárnap estig egyedülállóknak, pároknak, családoknak és baráti társaságoknak…

BAMA

Egyedül

Mozi: Pippa Lee négy élete
bemutató: október 9.
Pippa Lee (Robin Wright Penn) élete fenékig tejfel. A férje nagyszerű és elismert kiadó (Alan Arkin), igaz, 30 évvel idősebb nála. Pippa követi férjét egy új életbe – egy connecticuti nyugalmazott közösség berkeibe –, és ezzel eddigi idilli élete egy szempillantás alatt felborul. Ez az új élethelyzet ismét önismereti utazásra kényszeríti, mely során társra talál egy új, különös és lelkes barát (Keanu Reeves) személyében. Pippa ezúttal szembenéz illékony múltjával és a biztosnak tűnő jelenben bujkáló titkokkal is, hogy megtalálja az igazi énjét, amely mindig is ott motoszkált benne.

Kiállítás: World Press Photo 09
Budapest, Millenáris Fogadó – szeptember 24-október 25.
A hírekhez kapcsolódó képanyag még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli, ennyire könnyen hozzáférhető, s ennyire mindenütt jelenlevő. A dokumentarista fotográfia él, virul, s mindannyiunkba új életet lehel ezzel a kiállítással, amely beutazza majd a földet. A kiállítás 196 képbe sűrítve eleveníti fel az elmúlt évet – a hozzájuk tartozó részletes történetekkel.

Kettesben

Tánc: Keszthelyi Táncpanoráma
Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház – október 8-10.
A Keszthelyi Táncpanoráma alkalmából idén hetedik alkalommal látja vendégül Keszthely, a Balaton Fővárosa a hazai táncművészet kiemelkedő együtteseit. A rendezvény három napján különböző táncművészeti ágak, különböző műfajok mutatkoznak be.
Péntek este a Honvéd Táncszínház Tánczmester című darabját követően táncházon vehetnek részt az érdeklődők. A záró napon az ExperiDance társulata az Ezeregyév című produkciójának felújított változatával lép színpadra.

Hangverseny: Rodrigo
Budapest, Nádor Terem (Ajtósi Dürer sor 39.) – október 10. 19 óra
A fogyatékossággal élők társadalmi integrációját és szerepvállalását segítő Összhang Alapítvány hangversennyel emlékezik a vak Joaquín Rodrigo, a huszadik század egyik közismert spanyol zeneszerzője halálának 10. évfordulójára. Spanyol muzsika csendül fel a Nádor Teremben, hogy újra bizonyítsa, lehet és kell is a fogyatékossággal élő emberekre számítani.
A koncerten fellép: Csáki András, számos nemzetközi gitárverseny győztese, Markovics Erika, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Flamich Maria, a spanyol és katalán muzsika elkötelezett tolmácsolója, angol nyelvtanár, Klézli János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Rónaszéki Tamás, a Budapesti Vonósok alapító tagja, zongorán közreműködik Boross Szilvia, a Járdányi Pál Zeneiskola tanára.

Musical: Made in Hungária
Győri Nemzeti Színház – október 11. 15 óra
A hatvanas évek elején ki-, majd visszadisszidál egy tipikusan angyalföldi család: Fenyőék. A fiatal Mikibe (darabunkban Ricky) eddigre mélyen beleívódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantines és mindenek előtt a rock and roll. A kinti élmények, és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására elhatározza: zenekart alapít. Cipős dobozból, éjjeli szekrényből erősítőt eszkábálnak, s már nem is kell más, csak néhány jó haver, hogy a Szent István parkban, a Fémmunkás próbatermében, a Tisza utcai utcabálon feldübörögjön a Viva Rock and roll. És létrejött a Hungária… (Színpadra lép maga Fenyő Miklós is – hogy miként, legyen az az est meglepetése!)

Barátokkal

Fesztivál: Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál
Budapest, Budai Vár – október 8-11.
A pálinka kedvelői már megszokhatták, hogy a májusi Budapesti Pálinkafesztivált októberben az igazi jó magyar kolbászokkal kiegészült Pálinka- és Kolbászfesztivál követi. Idén sem lesz ez másképp.
Mindenkit szeretettel várnak a Budai Várnegyed Savoya Teraszán a magyar kínálat legjobb pálinkáival és kolbászaival. A rendezvény egyedi attrakciója, hogy 20 pálinkafőző és 10 különböző kolbászkészítő mester vesz részt rajta, és kínálja hazánk kiváló hungarikumait; a kolbászt és a pálinkát. A gasztronómiai ínyencségek mellé hazánk zenei kultúráját prezentáló fellépők is gazdagítják a programot.

Fesztivál: Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál
Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Központ – október 9-10.
Nagykanizsán immár 35 év óta rendezik meg a nemzetközi jazzfesztivált október 9. és 10. között a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A jazz hazai kiválóságai mellett (Harcsa Veronika Quartet, Molnár Dixieland Band, Borbély-Gayer Quartet, Bolla Gábor Quartet, K.L.B. Trió, Whiteful Jazz Quartet) fellép a Lajkó Félix Duó, valamint Gary Willis (USA) & Loop Doctors is.

Tánc: Salsa és más latin táncok estje
Szeged, Millenniumi Kávéház – október 10. 22 óra
Az októberi Őszi Kulturális Fesztivál színpompás egyetemi seregszemle keretében a programot böngészve bizonyosodhatunk meg arról, hogy az egyetem falain belül a méltán elismert oktató-kutató munka mellett pezsgő kulturális élet zajlik. Zene, film, tánc, színház, képzőművészet várja az érdeklődőket. A szombat esti táncprogram minden bizonnyal nem csak a salsa és a latin táncok szerelmeseit varázsolja el.

Családdal

Workshop: A szemét nem vész el, csak átalakul
Budapest, Vam Design Center – október 10. 10-18 óráig
A környezetvédelemre, illetve a környezettudatos életmódra nevelés kapcsán az iskolás korú gyerekeket megcélozva játékos foglalkozásokat tartanak, melynek során pillepalackokból készítenek térbútorokat. A projekttel ösztönözni kívánják a környezettudatos gondolkodást, és ennek érdekében hozzájárulnak a lakossági aktivitáshoz. Hulladékból ékszerek, használati- és dísztárgyak készítése, a DNS Group alkotócsoport vezetésével. Alapanyagként petpalackot és ásványi kőzettörmeléket használnak, amely úgy formálható akár az agyag, könnyen kezelhető, gyorsan megszilárdul, és tetszés szerint színezhető, festhető. A workshopon való részvétel a kiállítás belépőjével ingyenes!

Fesztivál: Nemzetközi Tojásfesztivál
Siófok, Fő tér – október 9-11.
A Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál a tojás világnapjához időben és törekvéseiben kötött rendezvény, és mindemellett a Balaton térség legnagyobb szabású utószezoni rendezvénye.
Tojásudvar
ral, élő baromfiudvarral, szakmai programokkal, kiállításokkal, tojásételekkel, népművészeti és kézműves vásárral, gyerekműsorokkal, néptánc és moderntánc bemutatókkal, koncertekkel várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Fesztivál: Hercegnőbál
Budapest, Csillaghegyi Közösségi Ház – október 11. 11 óra
Bálozz, érkezz a legszebb ruhádban, legkedvesebb mesehősöd jelmezében! Látogasd meg Hamupipőke játszóházát, teríts asztalt Hófehérke törpéinek, kösd meg Csipkerózsika meseszép virágcsokrát, igyál egy teát, Belle teaházában. A kézműves műhelyben készíts ruhádhoz illő nyakláncot, legyezőt varázspálcát, kis kesztyűt. Továbbá hercegnői smink és -körömfestés, hercegnő bál, éneklés a színpadon, tombola, és ajándék a hercegnőktől vár rád.

Fesztivál: Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál
Őriszentpéter, Teleház – október 10-11.
Az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál célja az Őrség társadalmi és művészeti értékeinek bemutatása. Gyermek- és felnőtt programokkal várják a látogatókat. A népi játékok és művészeti bemutatók forgatagában megismerkedhetnek a tök helyi kultuszával, a humoros vetélkedőkön pedig minden korosztály megmérettetheti magát. A fergeteges előadások és tökcsodateremtmények megtekintése közben a vendégek tökből készült ételspecialitásokat kóstolhatnak meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva