Életmód

2009.11.05. 14:20

Miért mentsük meg a Slágert és a Danubiust?!

Több millióan tüntetnek a közösségi oldalakon, de petíciókban és mozgalmakkal is a Sláger és a Danubius rádió megszűnése ellen. A döntést - amely szerint a rádiók frekvenciáin pár hét múlva a Klassz rádió és a Neo lesz hallható - az ORTT elnöke is jogsértőnek ítéli. Az alkotmányjogászok szerint azonban minden hiába, népszavazással sem lehet megmenteni Boros, Bochkor vagy Sebestyén Balázs munkahelyét.

BAMA

November 18-án megszűnik a Sláger Rádió és a Danubius rádió műsorszolgáltatási jogosultsága. Az ORTT által kiírt pályázatokat azonban egyiküknek sem sikerült megnyernie, ezért hamarosan mindkét hullámhosszon másik rádió lesz hallható. A Sláger helyén a Neo FM, a Danubius helyén pedig a Klassz rádió sugározhat a hónap közepétől. A hallgatók azonban nem nyugszanak bele az ORTT döntésébe: petíciókkal, mozgalmakkal, közösségi oldalakon való tiltakozással igyekszenek elérni, hogy kedvenc rádióik ne tűnjenek el a süllyesztőben.

A két országos rádiófrekvenciát hét évre új cégek kapják meg, bár a Danubius és a Slágert működtető társasácégek is indultak a pályázaton. A Danubius frekvenciáját az Advenio nevű cég kapta, a Slágerét az FM1 nevű konzorcium.

Az ORTT elnöke nem volt hajlandó részt venni a szavazáson!

Az ORTT hat tagból áll: egy-egy Fideszes, KDNP-s és SZDSZ-es, két MSZP-s küldött és az elnök, Majtényi László. A tagok közül ketten - Majtényi és az SZDSZ által delegált tag, Tímár János - nem volt hajlandó részt venni a szavazásban, mert szerintük jogsértő, politikai döntés született: "Én a rádiópályázatot a magyar demokrácia próbájának is gondoltam, tudtam, hogy más országokkal szemben nálunk születhet ilyen döntés, mégis hittem abban, hogy meg is lehet akadályozni" –mondta az elnök az Origónak. Majtényi a pályáztatás módját több ponton is bírálta, s miután leszavazták a szerinte irreális üzleti tervet benyújtó indulók kizárásáról szóló indítványát , távozott az ülésről.

Timár János szintén a jogszerűtlenséggel indokolta, hogy nem szavazott a pályázatokról. "Olyan pályázók nyertek, akiket már csak formai okokból is ki kellett volna zárni" - mondta az SZDSZ által delegált tag, aki szerint a nyertes pályázatok tartalmilag és alakilag sem feleltek meg az elvárásoknak, mindezek felett a testület azonban szemet hunyt. Hozzátette, a szerdai ülés az általa, illetve Majtényi László által benyújtott, kizárásokat indítványozó javaslatokkal kezdődött, de ezeket a többi pártdelegált lesöpörte, majd megszavazta a két nyertest.
Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, mert szerinte a Fidesz és az MSZP háttér megállapodása révén született meg a döntés. Kóka közleménye szerint a két párt felosztotta egymás között a két frekvenciát, hogy "az egyiket a bal-, a másikat pedig a jobboldali párt által támogatott pályázók szerezhessék meg"- írja az origo.hu.

Megmenthetjük a Slágert és a Danubiust?

Sebestyén Balázs a Blikknek bevallotta: nagyon jól esik neki a hallgatók kitartása: „Továbbra sem nyilatkozhatok a részletekről, de nagyon megható, ahogy a hallgatók reagálnak, követem én is a közösségi portálokon, az interneten az összefogást; a kérdés már csak az, hogy lehet-e bármi eredménye."

A Bumeráng műsorvezetői azonban tartanak attól, hogy irányíthatatlanná válik a mozgalom, viszont érthetőnek találják az emberek reakcióját: „ Bocsival egy véleményen vagyunk; bár jólesik, hogy ennyien szeretnek, de erőszakot semmiképpen sem akarunk. A média 9/11-e történt meg Magyarországon: terrorcselekmény a demokrácia és a sajtószabadság ellen - mondta Voga a Blikknek.

Per vagy semmi

Kolláth György alkotmányjogász szerint felesleges mindenféle petíció vagy mozgalom, csakis a per segíthet:
„ Népi mozgalom, aláírásgyűjtés lehetséges, de eredménytelen lesz. Sőt a két rádió megmentésére népszavazást sem lehet kiírni. Ezt az Országos Választási Bizottság azonnal elutasítaná, ugyanis a frekvenciakiosztás tekintetében az Országgyűlésnek nincs hatásköre. Mint közigazgatási szerv, az ORTT az illetékes, amely meghozta a döntést„ – mondja a jogász, aki szerint csakis peres úton lehet elérni, hogy a rádiók megmaradjanak: „ Nem elég indok, hogy nem tetszik a döntés, de jogszabály-értelmezési vagy súlyos eljárási hibára eredménnyel lehet hivatkozni. Mint ismeretes, az ORTT „pénz beszél, kutya ugat" indokkal hozta meg döntését: az Advenio nyerte a Danubius Rádió frekvenciájáért folyó versenyt, a Sláger helyén az FM1 konzorcium sugározhatja adását ezentúl. A Sláger bíróságon támadja meg a médiahatóság döntését.”

Andrea a csúcson, Gábor válságban?

Várkonyi többször beszélt arról, hogy a legjobb rádiósnak a párját, Gábort tartja. Máté Krisztináék kirúgása után Gábor sem is titkolta, mennyire büszke lett, amikor kiderült, hogy hétköznap esténként Andrea vezeti a Tényeket! Mindketten úgy gondolták, ennél feljebb már nem lehet jutni a televíziós ranglétrán. Arról nem beszélve, hogy végre a hétvégéket együtt töltheti a család, végre megengedhetik maguknak, hogy családi programokat szervezzenek, mert Andinak nem kell rohannia a Tények stúdiójába.

A nagy öröm azonban nem tartott sokáig: alig vezette egy hétig Andrea a hírműsort, amikor kiderült, hogy a Sláger Rádió elveszítette a frekvencia háborút, és november 18 után nem működhet tovább az adó… Ezt maguk az érintett műsorvezetők hitték el a legkevésbé, és a bejelentést dermedt csend fogadta. Bocsi aznap este nem Andrea vállán sírta el bánatát, hanem felhívta Vogát, és meghívta magához kollégáját, harcos társát. Másnap hajnalban lelkileg kicsit megerősödve együtt mentek rádiózni.

Ajánljuk még:

- Kirúgott képernyősök - képgalériával >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva