Életmód

2009.11.27. 15:53

Párizs vásárlási lázban

Csillogó, vibráló, ezer arca van. Megunhatatlan. A világ fővárosában évente huszonkilenc millió idegen fordul meg.

BAMA

Amikor október 21-én délelőtt, persze esőben, az Operánál leszálltam a repülőtéri buszról, megdöbbentett a hömpölygő tömeg. A boulevard des Capucines-on minden második járókelő bőröndöt húzott maga után, az esernyőmmel ügyeskednem kellett, hogy elférjek, a rue Saint Honorén pedig meg-megállva tudtam csak a járdán „előzni”. Az elegáns szálloda forgóajtaján még alig léptem be, már elvették a csomagomat (úgy látszik, itt nem trendi bőröndöt végighúzni a márványpadlós hallon), a marketingmenedzser kellemes tartózkodást kívánt, a szobámban gyümölcs és francia aprósütemények vártak. A csábítás elkezdődött.

Vörösbor ebédidőben

A hivatalos programig volt még egy kis időm, beugrottam hát a sarki bisztróba, meglesni a franciákat ebédidőben. Fölültem a bárszékre, rendeltem egy teát és egy kecskesajtos bagettet Micheltől. A pincérfiú nevét onnan tudom, hogy így szólították a vendégek, akik nyilván naponta jönnek, hogy bekapjanak pár falatot. Mellettem valami kuszkuszosat evett egy negyvenes pasi, mellé pohár vörös bort kortyolt, és a Le Monde-ot böngészte. Az espresso után még egy creme brulée-t, egy karamellás krémet is eltüntetett, hiába – ezek a franciák tudnak élni…

A Champs Elysées sarkán, a Grand Palais előtt sorok kígyóztak: a várakozók a világ legnagyobb nemzetközi kortárs művészeti kiállításra szerettek volna bejutni. Minket Véronique, a párizsi idegenforgalmi hivatal sajtósa persze soron kívül becsempészett a FIAC-ra, amelyen 21 ország 194 galériája állít ki (köztük első ízben magyar is). A fenséges kristálypalotában, amit az 1900-as világkiállításra építettek, ilyenkor megfordul mindenki, aki Párizsban számít. A legtöbben csak nézegetni, és „látva lenni” jönnek, de sokan vásárolnak is. Az idei FIAC-on már 200 euróért is lehetett szerezni egy kortárs rajzot, de például Picasso Pipázó muskétásáért több mint 14 millió dollárt (kb. 2,5 milliárd forint) kellett leszurkolni.

Tizianótól Picassóig

A Louvre-ban szeptemberben megnyitott Tiziano, Tintoretto, Veronese kiállítás csodálatos festményei viszont egészen biztosan kincset érnek, de persze nem is eladók. A XVI. század legnagyobb velencei festőinek kilencven alkotását a világ minden tájáról kölcsönözték erre a nagyszabású, január első napjaiig tartó kiállításra. A tablók a Velencei Köztársaság gazdagságát, a patrícius családok fényűző életmódját, az akkori berendezést, a pompás öltözködést és ékszereket kézzelfogható közelségbe hozzák.

A művészetek rajongóinak Párizs hosszú évekre elegendő látnivalót nyújt. Február 7-éig látogatható Németalföld aranykora címmel a Pinacotheque-ben (place de la Madeleine) az a kiállítás, amelyen Rembrandt és Vermeer legszebb festményeit csodálhatják meg. Január 17-ig a Montparnasse-on lévő Luxemburg múzeumban Louis Comfort Tiffany színpompás üvegeit, vázáit, lámpáit nézhetik meg, a kortárs művek szerelmesei pedig a Pompidou Központban Picasso, Matisse, Braque és más zsenik alkotásait tanulmányozhatják.

Kortárs művészeket látogattunk meg egy régi squatból galériává és műtermekké alakított házban, a rue de Rivolin is. A történet 1999-ig nyúlik vissza, ekkor foglalták el a művészek az elhagyott épületet, egy volt szállodát Párizs 1. kerületében. Beköltöztek, és dolgozni kezdtek. Az évek során több millió látogatójuk volt a világ minden részéből. És persze kegyetlen harc kezdődött az épület tulajdonlásáért, ami Párizsnak ebben a részében sok millió eurót jelent. Idén szeptemberben két év felújítás után az 59Rivoli galéria újra megnyitotta kapuit. A műhelyekben festők, grafikusok, textilesek, fotósok alkotnak, és fogadják a látogatókat, vásárlókat.

Párizs a művészetek mellett a szabásművészet, az haute couture fellegvára is, innen irányítják a világdivatot már vagy száz éve. Ez alkalommal bepillanthattam egy haute couture szalonba: Mario Lefranc-nal – aki korábban Karl Lagerfelddel dolgozott – és alkotótársával, Beatrice Ferrand-nal találkoztunk. Ketten vezetik a Lefranc Ferrand divatházat, az elegáns, nőies, hordható divat elkötelezettjei. A kis szalonban megtapintottam egy ezüsttel festett kasmírpulcsit, valami légiesen finom anyagból készült, és egy gyönyörűen, a vállnál buggyosan szabott kabátot. Titokban megnéztem az árcédulát – 1680 euróba került. Beatrice elmondta, gyakran állítanak össze egész gardróbot üzletasszonyoknak például egy hivatalos út előtt. Az áraik ebben a kategóriában mérsékeltnek számítanak, a Lanvinnél körülbelül negyven százalékkal olcsóbbak.

Diornál, fotelből

Ami az árakat illeti, volt alkalmam hüledezni, amikor a Lafayette áruház nemrég megnyitott 3000 négyzetméteres, csillogó-villogó cipőszentélyében bolyongtunk. Az itt kapható lábbelik egy részét nem is nevezném cipőnek, műalkotások ezek a javából, bőrből, bársonyból, ezüsttel, arannyal, gyönggyel, Swarovski kristállyal díszítve. A trend az elöl magasan záródó, bokához szorosan tapadó fazon, és télen is, igen, egyértelműen a szandál. Divat a csizma is, különösen a térd fölött érő, muskétás modellek. A legdrágább darab, amit láttam, egy fém tűsarkú, krokodilbőrből, 4000 euróért. Valóban gyönyörű!

A luxust legközelebbről az avenue Montaigne-en lehet tetten érni, itt sorakoznak ugyanis a legnagyobb divatházak vezető üzletei. A Diornál az új karácsonyi katalógus után érdeklődöm, sajnos még nem készült el, de a kisasszony a bejáratnál javasolja, nézzek körül, ez a világ legszebb Dior üzlete. És valóban, nemcsak ruhák és cipők, hanem ékszerek, szőrmék, táskák és porcelánok is kelletik magukat, finoman, elegánsan, méregdrágán. Ötven körüli magas férfi filigrán, 34-es méretű, szőke felesége próbál. A férfi fotelból, hátradőlve nézi, ásványvízzel, kávéval kínálják, hogy ne unja magát halálra. A nő forog, bűvöl, mosolyog, véleményét kéri – no meg a hitelkártyáját, ami tuti a férfi tárcájában lapul. Dior cipői is gyönyörűek, és viszonylag nem is drágák – már 4-500 euróért is láttam modelleket.

Chanelhez is betérek, itt éppen magas, modellalkatú japán lány próbál egy smaragdzöld, bézs paszpólos Chanel kosztümöt. Istenien áll rajta – hiába, tudott valamit a nőkről a „Kisasszony”, Coco Chanel. Akit persze már vagy húsz éve a leghíresebb német, Karl Lagerfeld képvisel, legalább akkora sikerrel.

Akinek ennyi gazdagság megfekszi a gyomrát, annak találták ki a Marais negyedben az utóbbi néhány évben kialakult butiknegyedet. Itt ugyanis egyedi francia tervezők darabjai kaphatók megfizethető áron, és persze betették lábukat a multik is, a legismertebb márkáknak van már boltja ebben a trendi kerületben. Nemcsak ruha, cipő, táska kapható, de egyre több egzotikus (afrikai, ázsiai) bolt és lakberendezési üzlet nyílt a környéken. A Home autour du Monde-ban a világ minden részéből származó, kreatív lakberendezési kiegészítőket, kisbútorokat árulnak. Ragaszkodnak a természetes anyagokhoz és az egyszerűséghez. Megakad a szemem egy sámlin, öreg, szúette fából, 300 euróért. Illik a koncepcióba.

Kiárusítás-ünnep

Január 6-án, szerdán kezdődik a nagy Soldes, amelyen a téli készleteket árusítják ki akár 70 százalékos árengedménnyel! Az eseményre Vásárló Könyvet (Shopping Book 2010) adnak ki francia és angol nyelven, minden párizsi turistairodában ingyen kapható lesz, illetve letölthető ai internetről. A könyvben 7 tematikus vásárlási útvonal szerepel, a klasszikus, a trendi, a kreatív, a sikkes és a világdivat szerelmeseinek, az üzletek címével, nyitvatartási idejével, egyéb hasznos információkkal. Információk: www.shoppingbyparis.com



- Képgaléria az ünnepi Párizsról a nana.hu oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva