Életmód

2009.11.13. 16:46

Programajánló november 13-15-ig

Programok péntek délutántól vasárnap estig egyedülállóknak, pároknak, családoknak és baráti társaságoknak…

NANA.HU

Egyedül

Kiállítás: Király Ferenc szobrászművész kiállítása

Szombathelyi Képtár – november 5-től december 12-ig

Király Ferenc a Muravidék meghatározó kortárs szobrászművésze. Ő vezeti a 2. világháború utáni képzett muravidéki szobrászok első nemzedékét. Művei között megtalálható a portréplasztika, a kis- és nagyméretű gömbplasztika, a reliefek és mozaikok, a kültéri szobrok és a monumentális műemlékplasztika. Kőben, fában, bronzban, terrakottában fejezi ki "történeteit".

A 60-as évek végéig hagyományos, realisztikus bronzszobrokat mintázott, majd fokozatosan gömbölydeddé egyszerűsítette naturális formáit. A 90-es években is főképp fával dolgozik, az organikus formák mellé társul, majd azt fokozatosan fölváltja egy szakrális jellegű, totemisztikus-samanisztikus jelképrendszer.

Kettesben

Kiállítás: Múzeumok Őszi Éjszakája

Országszerte – november 14.

Első alkalommal rendezi meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium szombaton a Múzeumok Őszi Éjszakáját, mely a nyári eseményhez hasonló rendszerben működik majd: egy jeggyel lehet belépni a résztvevő múzeumok mindegyikébe, hangulatában alapvetően más lesz. Budapesten 31, vidéken 47 múzeum várja az érdeklődőket meghosszabbított nyitvatartással, programokkal ezen az estén. A rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának záróeseménye.

Fesztivál: Siófoki Márton-napi Pálinkafesztivál

Siófok, Fő tér – november 13-15-ig

A közmondás úgy tartja, „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik". A fesztiválon lehetősége lesz mindenkinek egy felejthetetlen libavacsora elfogyasztására, ami után az állat mellcsontjának szemrevételezését követően bárki könnyen megjósolhatja milyen lesz a tél. Ha a mellcsont fehér, kemény, havas tél várható. Ha szürkés, akkor latyakos, enyhe télre kell számítani.

Márton-napi lúdkülönlegességek, különleges gyümölcs párlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit november közepén a Fő téren.

Koncert: Haydn és a XX-XXI. század zenéje
Budapest, VAM Design Center – november 13-15-ig

A Haydn év befejezéséhez közeledve 3 napos koncertsorozat lesz a WAM Design Centerben "Haydn és a XX-XXI.század zenéje" címmel. A koncertek előtti beszélgetések segítik megérteni, hogyan hat Haydn életműve a kortárs szerzőkre, mi köti össze a mával. A koncertsorozat arra keresi a választ, hogy milyen kölcsönhatás lehet a nagy bécsi mester és a mai kor zenei nyelvezete, gondolkodásmódja között. Az összeállítás legfőbb célja hogy műveit többek között Ligeti, Kurtág, Bartók, Veress, Britten, Sosztakovics, Janacek vagy Alban Berg zenéje mellett új megvilágításban ,"más füllel" próbáljuk felfedezni mintegy tükröt tartva a két korszak közé. A koncertsorozat vendégei között olyan neves művészek vannak, mint Christoph Richter.

Barátokkal

Fesztivál: Márton-napi vigasságok
Pannonhalma, több helyszínen – november 9-15-ig
Pannonhalma Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Művelődési Ház 2009. november 9-15. között rendezi meg Pannonhalmán harmadik alkalommal a Márton napi vigasságok kulturális fesztivál, mely több évtizede várja az érdeklődőket.

A libás vigasságolkra kézműveseket is meghívtak, hogy ezzel is népszerűsítsék a népi hagyományokon alapuló mesterségeket, termékeket.

Kiállítás: CSI: az interaktív kiállítás

Budapest, Millenáris Fogadó – november 7-től 2010. január 31-ig.
A kiállítás valamennyi érzékszervre ható élményt nyújt a bűnügyi helyszínelés világában. Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival, technológiáival. A kiállításon a látogatók egy „valódi” tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttműködhetnek a népszerű tévésorozatban szereplő kedvenc karaktereikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel. A kiállításon a sorozat szereplőivel korábban nem látott kisfilmeken találkozhatnak a rajongók.

Koncert: Csík Zenekar
Veszprém, Expresszó Klubmozi és Kávézó november 13. 21 óra
A Csík Zenekar immáron 20 éve elismert közreműködője Magyarország népzenei életének. Számos sikeres koncert, táncház és zenei kiadvány tette egyre népszerűbbé nemcsak együttesüket, hanem a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt. 2000. évi nyári olimpiai játékok kulturális rendezvényein több más neves előadóművésszel együtt képviselték hazánkat és a magyar népzenét. A zenekar koncertműsorában elsősorban magyarországi és erdélyi magyar népdalok illetve táncmuzsikák hallhatók, de román táncdallamok is szerepelnek.

Családdal

Mozi: Don Quijote szamarancsa

bemutató: november 12.

Egy igazi kaland-vígjáték, amelyben a szamár meséli Don Quijote igaz történetét. Don Quijote nem volt őrült, a valóságban egy szenvedélyes, intelligens, lelkes ember volt.

A szamár (aki paripa szeretne lenni), Don Quijote, az ő hű paripája (aki pedig elégedetlen jelenlegi sorsával) kalandjait követhetjük nyomon. S Don Quijote párbaját az Éj Hercegével, hogy elnyerje Dulcinea kezét, akiről kiderül, ki is ő valójában.

Fesztivál: Márton-napi vigasságok
Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum – november 14. 10 órától

Ízelítő a programból: mesemondó verseny, kézműves játszóház (fafaragás, gyertyamártás, termésképek, csuhé baba és csutkababa készítése), ügyességi sorversenyek (zsákba futás, gólyalábon járás, gesztenyeszedés, kötélhúzás), tollfosztás, Vajda József Népdalkör (Gellénháza), táncház, őszi finomságok (libaételek, kukorica tarkedli, új borok, pálinkák, meleg tea, gesztenye, tök és almasütés).

Színház: Ludas Matyi
Kaposvár, Együd Árpád Művelődési Központ - Nagyterem, 2009. november 14. 14 óra

A szegény - és ugyanakkor végtelenül lusta - Matyi megígéri a gazdag, gonosz Döbrögi uraságnak, - aki el akarta rabolni a libáját, valamint huszonötöt veretett a legényre-, hogy háromszorosan fizeti fizeti vissza a rajta esett sérelmet. Állja is a szavát, s miközben az elégtételre készül, világot járt, művelt, okos ember lesz belőle.
Állandó segítőtársa a kissé butuska Rozi liba, a világ egyetlen beszélő libája. Ám ahhoz, hogy háromszor verhesse el Döbrögit, ahogy elhatározta, Matyinak a vásározó falubelieket is maga mellé kell állítania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva