Életmód

2009.11.23. 19:31

Túlélni a fogzást

Sok baba és anyukája éjszakáit keseríti meg, amikor kibújnak az első tejfogacskák. A sok sírás mellett a fogzás legtöbbször a szervezetet is legyengíti, ezért könnyebben megbetegszik a csecsemő. Mit tehetsz, hogy a lehető legjobban vészeljétek át ezt az időszakot?

NANA.HU

A fogzás nem egyformán viseli meg a babákat, sőt egyazon babánál is különböző lehet a fájdalom mértéke egy-egy új fog kibújásakor.

Általában bőséges nyálzás előzi meg, és a sok nyál és a fájdalom miatt a kicsi étvágya is visszaesik. A széklet lazábbá válik, és az átlagosnál kicsit gyakoribb is lesz, ezért sokszor a popsi kipirosodása az első észrevehető jele annak, hogy „átszakadt” a baba ínye, kibújt a foga, és csak másnap tűnik fel, hogy a pici harapása fájdalmasabb (főleg szoptatásnál) lett.



Az esetek nagy részében először az alsó első metszőfogacskák törnek felszínre. A fogzás tünetei a következők lehetnek: nyálbőség, nyálfolyás, felduzzadt, érzékeny, enyhén kipirosodott íny, ingerlékenység és erős rágási kényszer, az étel elutasítása, alvási ritmusváltás, piros pelenkakiütés, enyhe hőemelkedés.

Hogyan segíthetsz neki?

„Emesét nagyon megviselte a fogzás. Sokáig is tartott nála, és fájdalmasabb is volt, mint más babának (az anyukákkal való beszélgetésekből tudom). Mielőtt kibújt volna az első két foga majd’ egy hétig éjszakáztunk, mert sokszor felébredt és sírt. Egyik barátnőm tanácsára ilyenkor nem itattam teával vagy vízzel, inkább órákig ültem az ágya mellett és simogattam, ha nagyon szenvedett, felvettem és dajkáltam. Nálunk a zselé vált be, amitől kicsit elzsibbadt és fájdalom mentesebb lett az ínye. Szerencsére, miután megjelent a két kis fogacskája, ismét csendesebbek lettek az éjszakák.” – meséli Emese édesanyja, Andi.

Nem túl szerencsés az éjszakai itatás

A szakemberek szerint sem szerencsés a baba éjszakai itatása – annak ellenére, hogy teáztatással hamarabb meg lehet nyugtatni a fogzó csecsemőt –, mégis jobban jár az édesanya, és természetesen a baba is, ha nem kezdenek el teázni. A cukros tea azonnal megkezdi az éppen csak kibújó fogak rongálását, ráadásul függőséget is okozhat a babánál, utána mind a teáról, mind az éjszakai ivásról nagyon nehéz lesz leszoktatni.

Ha a simogatás nem elég…

Hiába nyugtatgatod, babusgatod, mégis nagyon szenved a babád a fájdalomtól? Enyhébb tüneteknél segíthet a jól lehűtött, folyadékos rágóka, vagy ha már ehet a baba tejterméket, hideg joghurt vagy kefir.

A finom ínymasszázs is segíthet (alapos kézmosás után finoman dörzsölgesd az ujjaddal a duzzadt ínyt).

Emellett még lehetséges megoldás a ma már szinte minden gyógyszertárban és gyógynövényboltban kapható növényi eredetű gyulladáscsökkentő ecsetelő vagy zselé, amely enyhe fájdalomcsillapító anyagot tartalmaz. Csodát azonban ettől sem szabad várni.

Ugyancsak segíthet a babának a fogzáskor a homeopátiás golyócska – többféle létezik, és a baba alkatától függően válik be egyik vagy másik.
A leggyakoribb hiba, amibe az anyukák beleesnek, hogy este, lefekvés előtt adják a babának. Ahhoz, hogy hasson, legalább a délután folyamán egyszer, de lehetőleg nap közben többször is kapja a kicsi a szert. A legideálisabb adagolás a fog áttöréséig a napi 3 x 1 golyócska műanyag kanálban, vízben feloldva.

A kritikus napokban segítség lehet egy-egy fájdalmat is csillapító lázkúp – vagy már nagyobbacska, hat hónap körüli baba esetében a Cataflam csepp. Természetesen ezek eseti megoldások, nem szabad több napok keresztül alkalmazni, mert mint minden más gyógyszernek, ezeknek is van mellékhatása.

„Az első lányomnál szinte észrevétlenül bújtak ki a tejfogacskák, a többi anyuka irigykedve nézte, hogy mi nem járkálunk pelussal, nem kell törölgetnem a száját, arcát. Az éjszakák is viszonylag nyugodtan teltek, fájdalomcsillapítót sem kellett adnom neki. – meséli Böbe. – A kisebbik lányomnál aztán előjöttek azok a kísérő tünetek, amik ilyenkor szoktak. Őt sokkal jobban megviselte a fogzás, de szerencsére a homeopátiás golyócskák segítettek.” Kíméletes és igazán hasznos gyógymód. Mindenképpen megéri kipróbálni.

Nem a fogzástól lázas

Az utóbbi időben sok mindent a fogzás számlájára írnak – az erős hasmenést és a lázat is. Pedig lázat biztos nem kaphat a fogzástól a baba. Ha fogzás közben lázas, arra mindig akad más magyarázat, betegség. Legfeljebb enyhe hőemelkedést szabad ilyen esetben elfogadni, a fogacskák megjelenésének a számlájára írni.

A fogzás veszélyei

A legnagyobb probléma az, hogy a száj környéki meleg, nedves bőrfelületen könnyen megtelepednek a gombák, ezért valahogyan „orvosolni” kell a szakadatlan nyáladzás következményeit!

* Ilyenkor a lehető leggyakrabban, finoman, nem dörzsölve töröld meg a baba száját és arcát. Puhán itasd fel a nedvességet, majd valamilyen – patikában kapható – lanolinos, zsíros krémmel vékonyan kend be az érintett területet.
* Fontos, hogy a csordogáló nyálat is felfogd valahogyan. Sok anyuka esküszik a régi bevált módszerre: köss a baba nyakába finom textilpelenkát, így nem lesz nedves a ruhácskája (és mellkasa).
* Ha cumizik a kicsi, fogzáskor szerencsés lenne, ha elvennéd tőle, mert a gombás megbetegedéseknek kimondottan kedvez.

A kibújt fogacskák kezelése

Amint a fogak kibújtak, a család fellélegezhet, de jöhet a következő fontos feladat, a tisztán tartásuk. Az első évben különösen fontos, hogy csak a baba életkorának megfelelő, finom sörtéjű fogkefét használjatok. Ilyenkor fogkrémre nincs szükség, elég vízzel végezni a tisztogatást.

Próbáld meg leszoktatni a kicsit a cumisüvegből való esti ivásról – hacsak nem víz van benne. Jó megoldás, ha szépen átszoktatod a pohárból ivásra – így a folyadék, amiben a fogakra ártalmas anyagok is lehetnek, kevesebb ideig van a szájüregben. Érdemes próbálkozni, mert ebben a korban már a legtöbb csöppség ügyesen tudja fogni a műanyag poharat.

Másfél éves korában már önállóan is gyakorolhatja a fogmosást. Eleinte segíts neki, ha nem elég ügyes, de hamarosan rá fog érezni a dolog nyitjára. Előfordulhat, hogy a kicsinek nem ízlik a fogkrém (bár, ma már olyan ízesítésűeket kapni, amit inkább el kell dugni előlük, nehogy fogmosás gyanánt megegyék), ebben az esetben válassz másikat.


„A rendszeres látogatás a fogorvosnál nem csak a nagyobb gyerekeknél fontos – mondja dr. Balogh Zita. – „Fogorvosként és anyukaként is nagyon fontosnak tartom, hogy már a három-négyéveseket is fél-egy évente fogorvoshoz vigyék a szülők. A gyermekek megismerkednek és hozzászoknak a rendelés menetéhez, a légkörhöz, összebarátkoznak leendő kezelőorvosukkal, hozzászoknak ahhoz, hogy bátran kinyissák a szájukat, így, amikor már szükséges a beavatkozás, nem lesz sírás, könyörgés és rossz élmény. Arról nem is beszélve, hogy a sok édesség és a nem megfelelő fogmosás miatt egyre több ovisnak kell betömni a tejfogát.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva