Életmód

2009.12.21. 16:47

A legjobb karácsonyi mákos és diós sütemények

Visszaszámlálás indul: már csak négy nap és Karácsony – ami a bejgli mellett szinte minden otthonban elképzelhetetlen mákos és diós édességek nélkül.

NANA.HU

Mákos és diós ételek, édességek viszonylag gyakran kerülnek a családok asztalára, karácsonykor azonban szinte kötelező felvonultatni néhány belőlük készült desszert remeket – a mákszemek a bőséget szimbolizálják, a dió meg amellett, hogy finom, igen egészséges.

A mák jól harmonizál az almával, a meggyel, barackkal, a vaníliával, fahéjjal, citromhéjjal, mézzel, mazsolával, a dióhoz illik az alma, a meggy, a barack, a vanília és a mazsola. Kevés rum vagy rumaroma pedig mindkét esetben csak dobhat a dolgon.

Fahéjas, citromos mákosguba sütve

Hozzávalók:
10 kifli, kb. 1 l tej, 5 tojás, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj

Elkészítés:
A kifliket felkarikázzuk. A tejet egy tálba öntjük, hozzáadjuk az 5 tojást, az 5 dkg cukrot 1 vaníliás cukrot, és jól összekeverjük.
A mákot a 20 dkg cukorral, a fahéjjal, a mazsolával és a citromhéjjal összekeverjük. Egy jénait kivajazunk.
A kifli felét a tojásos tejbe forgatjuk, majd a jénai aljára rakjuk. Megszórjuk a mák felével, majd ismét áztatott kifli következik, végül megint mák. A tetejére vajdarabkákat szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg szép piros lesz a széle (kb. 15-20 perc).




Francia mákos

Hozzávalók:
a piskótához: 2 tojás, 4 dl cukor, 4 dl liszt,4 dl tej, 4 dl darált mák, 2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor; a mézes tésztához: 35 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 3 evőkanál olvasztott méz, esetleg kevés tejföl; a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg sütőmargarin , 25 dkg porcukor


Elkészítés:
A piskóta hozzávalóit robotgéppel jól összedolgozzuk, és egy sütőpapírral kibélelt nagy gáztepsiben 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A mézes lapokhoz a hozzávalókat összedolgozzuk, a tésztát 2 lapban, a nagy tepsi hátán 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt megsütjük. (Frissen kemény, de a krém másnapra megpuhítja.)
A krémhez a vaníliás pudingport a tejben cukor nélkül megfőzünk. Amíg hűl, a margarint a porcukorral kikeverjük, végül apránként a kihűlt pudinghoz adjuk.

Összeállítjuk a süteményt: alulra egy mézes lap kerül, rá a krém fele, rá a mákos piskóta, majd a krém maradéka, és végül a másik mézes lap.
Ha kész, célszerű a tetejére pár órára (vagy egy éjszakára) nehezéket tenni (pld. vízzel teli edényt, hogy a felső lap is rendesen megpuhuljon. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Joghurtos mákkocka áfonyhabbal

Hozzávalók:
20 dkg mák, 60 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 tojás, 2 dl olaj, 4 dl joghurt, 40 dkg méz, áfonya, tejszín


Elkészítés:
A mákot megdaráljuk, hozzákeverjük a lisztet, az egész tojást, az olajat, a joghurtot és a mézet. A jól kikevert tésztát egy olajjal vékonyan kikent, lisztezett sütőtepsibe töltjük és 180-200 fokos (előmelegített) sütőben megsütjük.
A süteményt kockákra vágjuk, tányérra helyezzük, és kemény tejszínhabbal elkevert áfonyával tálaljuk.


Diós csokoládétorta

Hozzávalók:
a tésztához: 5 tojás sárgája, 8 tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 5 dkg kristálycukor, 4 evőkanál kakaó, 10 dkg mazsola,15 dkg darált dió; a krémhez: 3 tojás sárgája, 25 dkg sütőmargarin, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál rum, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A tésztához az 5 tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a kakaót is. A 8 tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk a cukros-kakaós masszához. Végül belekeverjük a mazsolát és a darált diót. Közepes nagyságú, kivajazott, liszttel megszórt tortaformába öntjük és előmelegített sütőben úgy sütjük meg, mint bármelyik másik piskótát (180 fokon). Ha megsült, 1 percig a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk, így nem esik össze.

A krémhez a tojások sárgáját jó habosra keverjük a margarinnal, a cukorral, a kakaóval és a rummal. A kihűlt tortát kétfelé vágjuk, a krémmel megtöltjük, majd kívülről is megkenjük vele a tortát. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.


Diós grízes szelet

Hozzávalók:
a tésztához: 5 tojás, 10 evőkanál víz, 15 dkg cukor,20 dkg liszt, 10 dkg darált dió; a krémhez: 5 dl tej, 5 púpozott evőkanál gríz, 20 dkg cukor,25 dkg vaj,10 dkg dió; a tetejére: csokimáz

Elkészítés:
A tésztához a cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és a felvert tojásfehérje felét, beleforgatjuk a lisztet és a diót, végül a megmaradt fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tejjel megfőzzük a grízt, kihűlésig kevergetjük, majd hozzáadjuk a cukorral kikevert vajat és a diót.
A krémet rákenjük a tésztalapra, végül a tetejére csokimázat kenünk, és hűtőbe tesszük. 1 óra hűtés után már fogyasztható.


Diós krémes

Hozzávalók:
5 tojás, 30 dkg porcukor, 12 dkg darált dió, 16 dkg liszt, 1 csomag sütőpor; a krémhez: 16 dkg darált dió, 8 evőkanál tej, 16 dkg vaj, 25 dkg cukor; a mázhoz: 15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaópor, 4 dkg vaj

Elkészítés:
Az 5 tojássárgáját, a porcukorral és 10 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a sütőport, és az öt tojás keményre vert fehérjéjét.
Kb. 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a darált diót a tejjel felfőzünk. A vajat a cukorral kikeverünk, és hozzáadjuk a dióhoz.

A sült tészta tetejét rummal vagy rumaromával meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. A mázhoz a cukrot 0,5 dl vízzel, és a kakaóporral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a vajat. Amikor kihűlt a krém tetejére kenjük. (A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen dermed meg.) Szeletelni másnap lehet.

További ízletes karácsonyi csemegék a MINDMEGETTE oldalain >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva