Életmód

2009.12.16. 16:37

Egyedül az ünnepek alatt

Rémisztően hangzik, pedig az egyedül töltött karácsony igazi élmény is lehet. Akár önszántadból, akár kényszerűségből töltöd egyedül az ünnepeket, elmondjuk, hogyan élvezheted igazán. Elvégre minden csak nézőpont kérdése.

NANA.HU

Hiszed, vagy sem, akadnak, akik luxusként élik meg, hogy egyedül tölthetik a karácsonyt. Nyilván nem a népes családtól menekül ilyenkor az ember, hanem olyan élethelyzete adódik, amiben jobb ezt a megoldást választani. Sokan jobban szeretik békésen, igazi pihenéssel, bájos filmekkel tölteni az ünnepeket, mint eleget tenni az olyan kínos meghívásoknak, amiknek kissé sajnálat-szaguk van, vagy épp több benne a kiborító elem, mint az ünnepi.

Nem. A magány és az egyedüllét között hatalmas a különbség. Egyedül tölteni egy ünnepi estét pedig végképp nem egyenlő a magánnyal.

Andi és a pezsgő


„Én már el sem mondom a kollégáimnak, hogy egyedül leszek Szenteste” – mondja Andi, az 51 éves könyvelő. „Elegem van abból, hogy valami tragikus áldozatként tekintenek rám, és mindenki meg akar hívni ebédre, hogy ’felvidítsanak’. Nem értik meg, hogy a saját döntésemből kifolyólag vagyok ilyenkor egyedül, és már belefáradtam, hogy mindig el kelljen magyaráznom.”

Andi elvált, fia pedig spanyol barátnője szüleinél tölti az ünnepeket. Pár éve Andi is csatlakozott hozzájuk, de nem érezte különösebben jól magát, hiszen nem nagyon beszél idegen nyelvet. Következő évben szépen kitakarított, feldíszítette az aprócska fáját, körbetelefonálta a barátnőit, majd elfogyasztotta az étteremből rendelt fantasztikus egyszemélyes menüt, kinyitott egy üveg pezsgőt, és tévézett egész este. Ez annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött: amíg unokái nem lesznek, vagy a fiának nincs rá kifejezetten szüksége, ő bizony egyedül szeretne karácsonyozni. Elvégre még Újév előtt mindig összejön a kis család, így senki sem marad ki semmiből.

Amikor nincs más

Természetesen vannak olyanok is, akik a család szétszakadása, vagy más balszerencse miatt kényszerből maradnak ilyenkor is egyedül – ez különösen az idősekre igaz. Nekik nagy szükségük van a beszélgetésekre, a bátorításra, a kedvességre ebben az időszakban. Mivel az idős embereknek ritkán van lehetőségük arra, hogy ilyenkor elutazzanak valahova, és inkább az üdüléssel legyenek elfoglalva, fontos, hogy számíthassanak valakire a környezetükben. Ha tudod, hogy akár a szomszédod, akár az a zsémbes bácsi az utcában egyedül karácsonyozik, látogasd meg. Ha csak egy tál bejglit viszel neki, már nagy örömet okozol vele. És ne kedvetlenedj el, ha visszautasítással találkozol: aki idős és magányos, az nem éppen jókedvű. Ám attól még megszépíted az ünnepét.

Karácsony anyával


Sok édesanya kénytelen egyedül megbirkózni a karácsony fizikai és lelki megpróbáltatásaival. A kihívás: csodaszép ünnepet varázsolni a gyerkőcöknek, miközben ott a társ hiánya, az előző kapcsolat kudarca. Ilyenkor tényleg az a megoldás, hogy a gyerekekre koncentrálunk. Ha eléggé igyekszünk velük örülni, nem marad idő azon keseregni, miért is kell ezt egyedül végigcsinálni. Érdemes a család többi tagjával szövetkezni: a férfi rokonok nyugodtan segíthetnek cipelni a fát – és befaragni a talpba. Ha az egész napot családi jövés-menéssé szervezzük, sokkal könnyedebb, örömtelibb lesz az ünnep, ráadásul mindenki örül majd, hogy kivehette részét az ünnepetekből. Hadd süsse a nagyi a bejglit, hadd díszítsék a gyerkőcök keresztapuval a fát, egyből nem lesz akkora az a hiányérzet.

Igazi luxus


Akinek olyan helyzet adódik az életében, hogy igazán kiborítja a karácsony, engedje meg magának azt a luxust, hogy egyszerűen elutazik. Lehetőleg külföldre, de mindenképpen valami olyan helyre, ahol ki tud szakadni az itteni emlékekből. Aki magát a karácsonyt nem bírja, menjen oda, ahol nyár van. Nem kell ehhez milliós útra befizetni, csak valamivel az egyenlítő alá kell utazni – akár egy last minute repülőjeggyel.

De hazánkban vagy a környéken is szép számmal akadnak olyan szállodák, panziók, ahol a wellness részleg kényeztetését élvezhetjük. Hát még, ha valami havas tájra utazunk! Ráadásul karácsony környékén csupa hasonlóan gondolkodó – esetleg hasonló cipőben járó – emberrel találkozhatunk, és akár minden este bulizhatunk, vagy bekuckózhatunk, ahogy kedvünk tartja.

Persze ehhez nem kell feltétlenül elutazni. Ahogy Andi példája is mutatja, otthon, huncutul elbújva a kötelező külsőségek elől is érezhetjük magunkat ünnepi hangulatban. Egy illatos fürdő, a vacsora, amit nem mi főztünk, egy dobozkával a legfinomabb fagyiból, pár pohárkával egy igazán mennyei borból, egy puha pizsi, néhány jó cédé és pár rég vágyott film: van, aki örülne, ha megtehetné…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva