Életmód

2009.12.07. 10:09

Fogyókúrázhat-e a gyerek?

A duci gyermek ugyanolyan, mint a többi, csak az evés tölt be sokkal fontosabb szerepet az életében, mint kellene. Ez pedig a szülő felelőssége, hiszen az evéshez való viszonyunkat gyerekkorunkban a szüleink alakítják.

Kiskegyed Online

Mivel Magyarországon a felnőtt lakosság körében is magas a túlsúlyosak száma, a helyzet elég aggasztó a gyermekekre levetítve. A kövér fiatalok hetven százalékának elhízottak a szülei is. Esetükben akár a génekre is foghatnánk a dolgot, de a gének csak az elhízás lehetőségét hordozzák, annak rizikófaktorát növelik.

Csakis az életmódon múlik, mit hozunk ki a saját fizikumunkból vagy a gyermekünkéből. Vagyis előfordul, hogy valaki hízékonyabb az átlagnál, de olyan nincs, hogy valaki a szükségleteinek megfelelő mennyiségű kalória bevitel mellett hízik el.



Örök szabály: elhízni sokkal könnyebb, mint lefogyni.

Ezen a ponton pedig egy normál súlyú szülő ugyanúgy elbukhat, mint egy elhízott. Mert lehet, hogy valakinél saját gyermekkori alapozása erős, így nem kell a kilókkal harcolnia. Ám fontos, hogy szem előtt tartsuk: manapság sokkal több alacsony tápértékű, magas kalória- és szénhidrát tartalmú, tulajdonképpen haszontalan élelmiszer és ital sorakozik a boltok polcain, mint húsz éve.

Miért lesz kövér a gyerek?

A duciság hátterében azonban sok minden más is lehet. A szülők válása, mely a gyereket megviseli, ezért az a magába tömködött ételekkel vigasztalja magát. A gyengédség hiánya – a jóllakottság és a szeretet érzése ugyanis összefügg. Vagy az, hogy nincs idő a reggeli elkészítésére, ezért a szülő pénzt ad gyerekének, hogy vegyen magának valamit. A srác pedig édességet, cukros üdítőt vásárol. Mégis, az elhízás hátterében leggyakrabban a mozgáshiány áll.

Sok gyerek életében a számítógép és a tévézés minden kalandot, sportot helyettesít. Ezek az izgalmak pedig chipsek, kekszek és más rágcsálnivalók felé vezetik a kezét.

De oka lehet a plusz kilók felszedésének a szülői parancs: „edd meg, ami a tányérodon van!” Ha állandóan többet kell magába tömnie, mint amennyit kíván, egyre többet fog enni. De az is gyakran vezet nassoláshoz, ha a szülő többet vár el a gyerekétől, mint amire az képes. A gyerek fél, hogy a szüleinek csalódást okoz, az egyetlen kiutat az evésben látja, mert amikor jóllakik, boldogabbnak érzi magát.

Tőlem örökölte

A hétesztendős Zsófi nyugodtan és szinte mozdulatlanul nézi végig a gyerekzsúron vetített rajzfilmet. Ölébe húzza a pattogatott kukoricával teli tálat, és míg a többiek rohangálnak, ő alig mozdul.

– Nem szeret mozogni – sóhajt a túlsúlyos kislány anyukája. – Sajnos az én hízásra hajlamos génjeimet örökölte – mondja. – Meg hát igazság szerint a családunkban mindenki szereti a hasát. Csak míg a férjem és a fiam bármennyit esznek is, soha nem híznak meg, addig Zsófi és én a levegőtől is kövérebbek leszünk.
Kisiskolásként kezdett el hízni. Őszintén szólva még örültem is neki. Ma már azonban próbálom visszafogni, de nem nagyon sikerül. Ha fogyókúrásan főzök, a fiúk morognak, külön magunknak meg nincs időm vacsorát készíteni.
Nehéz vele, mert gyerek még, nem érdekli, hogy néz ki. Azt mondja, ő ilyen ducin érzi jól magát, s nem hajlandó lemondani a nassolásról. Talán néhány év múlva, ha elkezd menstruálni, magától is lefogy. Addig meg minek kínozzam? Ráér még fogyókúrázni.

Tilos a cukrozott üdítő

Sok szülő gondolkodik hasonlóan. Igaz, a 14 év alatti gyereket nem kell és nem is szabad fogyókúrával gyötörni! Lehet azonban a szokásain változtatni. Valószínűleg kevesen gondolnak arra, hogy napi két deci cukros üdítő elfogyasztása egyetlen év alatt akár öt kiló súlytöbbletet is okozhat. Az általános iskolás korú gyerekek több mint 40 százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukrozott üdítőt, s ez nagyban hozzájárul az elhízáshoz.

Egy felmérés szerint a gyerekek kedvenc üdítője a kóla és az egészségesnek gondolt cukrozott tea.
A mai ember egyébként sokszor a szomjúságot is éhségként érzékeli, az alacsony folyadékbevitel többlet evéshez vezet. Így ha a gyermeket rászoktatjuk a rendszeres vízivásra, étvágya is jobban szabályozott lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva