Életmód

2009.12.25. 08:12

Karácsony retro: az 50-es évektől az agykutatásig - 1. rész

Az emlékezetes karácsonyok csodálatos ünnepként maradnak meg bennünk. És talán nem is tudjuk már, hogy milyenek voltak valójában azok az évek. Összeállításunkban az emlékezetes évtizedek.

BAMA

50-es évek: Egy a jelszónk, a béke

A divatsláger: a műszálas ruha. Az évtized álomesküvőjén Reza Pahlavi perzsa sah feleségül veszi Soraya hercegnőt. Amerikában elindul a színes tévéadás, Magyarországon még hosszú esztendők telnek majd el az első fekete-fehér kísérleti közvetítésig. Budapesten felavatják Sztálin 18 méteres magasságba nyúló bronzszobrát. Az utcákon feltűnnek az új életstílust reklámozó plakátok, amelyeken a háttérben sparhelt előtt izzadt homlokát törölgető színtelen asszonyság, míg elöl csinos ruhában, kék-fehér pettyes fejkendőben a modern dolgozó nő látható, kosárkájában konzervesüvegekkel libben jókedvűen. A plakát szövege szerint nem érdemes befőzni, hiszen a konzervbőségben minden kapható.

Az amerikai fiatalok abroncsszoknyában járnak, és zenegépet hallgatnak, a magyar ifjúság az Úttörő Áruházban konfekciótermékekért áll sorba. Megjelenik Hemingway Öreg halász és a tenger című kisregénye. Budapesten bemutatják az Állami áruház című filmet. Évente tizenkilencmillió ember vált mozijegyet, amely átlagosan négy forintba kerül. Divatba jön a Szabad Nép-félóra, a házibuli, a Bambi és az ötórai tea. Bevezetik a gyermektelenségi adót. A tehetős rétegek oldalkocsis motorkerékpárral mennek sátorozni.

A kor lakásdivatja: nagy mintás függöny, apró mintás tapéta, egyenes vonalú bútor és kerámia. Állandósul az áruhiány. A préselt bőrből készült bakancsok törik az emberek lábát. A viharkabát és a lóden az egyenviselet. 1955-ben 2220 magán-személyautó van az országban.
Autóbalesetben meghal James Dean, az ifjúság bálványa, a mozivásznon feltűnik a színművészeti főiskolás Törőcsik Mari, bemutatják Chaplin Rivaldafényét, egy amerikai tévécsatornán fellép Elvis Presley, a show-t 54 millió ember nézi. Az énekest Magyarországon az ifjúságra veszélyes szexőrültnek kiáltják ki.

A szovjetek felküldik Lajka kutyát a világűrbe, a kutyus hat nap után elpusztul. Európában futótűzként terjed a hulahopp-karikázás és a rock and roll. Bill Haley koncertjein székek röpködnek. Nálunk Vámosi János a sztár. A templomok ajtaja előtt aktivisták leskelődnek, s a rajtakapott párttagokat, ha megkeresztelik gyermeküket, kizárják a pártból. Az antiklerikális ideológia jó eredményeket ér el, egyetlen területen nincs kellő ateista előrehaladás, a családok többségében a karácsonyi ajándékokat továbbra is a Jézuska hozza.

Hatvanas évek: A fehér ing és nyakkendő még kötelező volt

1960. augusztusban először lép színpadra egy Beatles nevű együttes. Bemutatják Federico Fellini Az édes élet című filmjét. Ez az évtized lesz a magyar filmművészet aranykora. Az évtized elején az NDK kormánya felépíti a berlini falat, Magyarország pedig az első lakótelepet. A József Attila lakótelep házgyári lakásainak átlagos alapterülete 46 négyzetméter. A házibulik új táncőrülete a twist, de a világvevő rádiókon már „bejön” a Luxemburg adó, s nálunk is egyre többen ismerik a Beatlest és a Rolling Stonest. Hatvanháromban az Ifjúsági Parkban még kötelező a fehér ing és nyakkendő, de már fellép az Illés, az Omega, a Metro meg a Scampolo.

Hitchcock leforgatja a Madarakat, Jancsó Miklós a Szegénylegényeket. Egy Trabant típusú gépkocsi 44, az álomautónak számító Skoda ára 61 ezer, egy fiatal értelmiségi kezdő fizetése 1200 forint. A pápa nemet mond az antibébi-tablettára. Az évtized közepén a műanyag szatyrok elöntik a nyugati áruházakat. Nálunk is megjelenik a miniszoknya és a nejloning. Száz háztartásra 48 darab mosógép, 23 darab porszívó, 19 hűtőszekrény jut. 1965-ben 304 ezer telefon-előfizető van. Egy új vonalra átlagosan tizenkét évet kell várni.

Lebontják a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházat. 1966-ban a sanzonbizottság engedélyezi, hogy az Illés-zenekar Még fáj minden csók című dala részt vehessen a táncdalfesztiválon. Egy évvel később Barnard professzor elvégzi az első szívátültetést. Hazánkban életbe lép az új gazdasági mechanizmus. A ’68-as slágerlistán az első kilenc helyen az Illés, az Omega, a Hungária és a Metro zenekar osztozik. Az évtized végén kilép az ember a Holdra. Félmillió fiatal zarándokol el a woodstocki fesztiválra. Folyamatosan emelkedik hazánkban a tévé-előfizetők száma. A Robin Hood, A Tenkes kapitánya, a Belfegor, az Orion űrhajó, a Ki mit tud? és a táncdalfesztivál vetítésekor egy egész ország ül az képernyők előtt.

A hetvenes évek: Jó lenne nagyon egy kégli

A hetvenes évek, csakúgy, mint az előző évtized, jelzésértékű kulturális eseménnyel indul, irodalmi Nobel-díjat kap Szolzsenyicin. Itthon bemutatják az ötvenes évek megrendfítő krónikáját, Makk Károly Szerelem című filmjét. Csillogó fekete lemezekről a Kéglidal szól. Miskolcon megrendezik az első magyar popfesztivált. Szovjetunióbeli száműzetésében meghal Rákosi Mátyás. Az amerikaiak sétálgatnak a Holdon, és egy magyar, Gábor Dénes a térhatású kép készítéséért Nobel-díjat kap. Budapest lakóinak száma meghaladja a kétmilliót, a főváros útjain százezer autó gurul. A televízónak kétmillió előfizetője van, elindul a kettes csatorna. Az antibébiket, az Infecundint és a Bisecurint a fiatal nőknek csak 11 százaléka használja. Mint később kiderül, szerencsére. Meghal Picasso, Joséphine Baker és Latinovits Zoltán. Nixon belebukik a Watergate-botrányba. Nálunk május elsején továbbra is pártunk és kormányunk vezetői integetnek a tribünről. Az ünneplő munkásság kőbányai sört iszik, virslit eszik és lufikat ereget a magasba. Évente kilencvenezer lakás épül, megszületik Rubik Ernő bűvös kockája, és megjelenik az első szamizdat folyóirat. A Száll a kakukk fészkére című film öt Oscar-díjat kap.

1976 szilveszterén átadják a metró Deák tér és Nagyvárad tér közötti szakaszát. A mozikban több mint egymillió néző kíváncsi a Kenguru című filmre, de az Árvácska is nézőrekordot ér el. Presser Gábor Erkel-, Koncz Zsuzsa Liszt-díjat kap. Az Egy őrült naplóját Darvas Ivánnal több mint százezer ember nézi meg a Pesti Színházban. Az évtized végén megszületik az első lombikbébi. Egy dollárért 20,33 forintot kap a turista. A magyaroknak megengedik, hogy Európán kívülre utazzanak, s ehhez kiválthatnak 4500 forintért valutát. Ez az időszak a rockzene második aranykora, a Piramis, a P. Mobil és a Beatrice pályájának csúcsa.

- Folytatjuk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva