Életmód

2009.12.26. 08:16

Karácsony retro: az 50-es évektől az agykutatásig - 2. rész

Az emlékezetes karácsonyok csodálatos ünnepként maradnak meg bennünk. És talán nem is tudjuk már, hogy milyenek voltak valójában azok az évek. Összeállításunkban a népszerű évtizedekre emlékezünk.

BAMA

A nyolcvanas évek: John Lennontól búcsúzik a világ

Az évtized elején Cseh Tamás a csúcson, a magyar gazdaság viszont mélyponton. Négy és fél millió ember dolgozik munkaidő után a második gazdaságban. Az MSZMP tagjainak száma eléri a 812 ezret. Ez 10 évvel később határozottan kínos lesz. Meghal Jean-Paul Sartre, Hitchcock és Pilinszky János. A Hajógyári-szigeten megtartott első rockfesztiválon a kultúrpolitika által nemkívánatosnak minősített zenekarok lépnek fel: a P. Mobil, a Hobo Blues Band, a Beatrice. Itt nyilvánítja először a nemzet csótányának magát Nagy Feró.
Merénylet áldozata lesz John Lennon. ’81-ben, évek óta először, újra zsűri bírálja el a magyar játékfilmtermést. Fődíjat nem adnak ki, de rendezői díjat kap Bódy Gábor a Psyché című filmjéért. Budapesten él az ország lakóinak közel húsz százaléka. Száz emberre 884 kiadott könyv jut, a napilapok példányszáma: 862 millió, a folyóiratoké 512 millió. S bár a könyv még mindig olcsó, az emberek 2 milliárd 37 millió forintért vásárolnak könyvet. Hét és fél millió hanglemez fogy el, évente 220 játékfilmet mutatnak be, öt és fél millió színházjegyet adnak el.

’81 júliusában Károly brit trónörökös feleségül veszi Lady Dianát. A mozikba kerül az Oscar-díjas magyar film, a Mephisto. Budapesten megjelennek az első magántaxik. Nyolcvankettőben izolálják a HIV-vírust. A Dallas, az E. T. és Jane Fonda aerobikja megérkezik Európába. Már 712 ezer nő szed fogamzásgátló tablettát Magyarországon. Az átlagfizetés 1983-ban 2400 forint. A Városligetben bemutatják az István, a királyt. A ’84-es év karácsonyi piacának slágere a személyi számítógép, bár akkor még csak kevesen tudták, hogy mire is jó valójában. Egy évvel később a fővárosban átadják a Skála Metró áruházat. Megnyitja kapuit a felújított Operaház.

Az évtized közepén jelentős áremelkedések történnek. A tej 28, a sajt 40, az energia 18 százalékkal drágul. Nem így a bérek. A magyar gazdaság a szakadék felé sodródik. ’85-ben évtizedek után először újra szépségkirálynőt választanak, Molnár Csilla öngyilkossága azonban beárnyékolja az eseményt. A metró egyforintos viteldíját ebben az évben két forintra emelik. Ismét működik a budavári sikló. 1986-ban felrobban a csernobili atomerőmű. Magyarországra érkezik Mihail Gorbacsov, az SZKP főtitkára, és azt mondja, hogy változtatni kell a dolgokon. Ettől kezdve egészen 2002 őszéig, Kertész Imre irodalmi Nobel-díjáig kizárólag politikai esemény lesz a napilapok vezető címlapsztorija.

Kilencvenes évek: Ledőlt a fal

Magyarországon ismét megjelennek Márai Sándor regényei. Amerikai kutatók bejelentik, hogy génterápiával létrehoztak három olyan sertést, amelyek emberi hemoglobint állítanak elő. Még 10 év telik el ezután, mire sikerül összeállítani a majdnem teljes emberi géntérképet. ’91 elején a magyar kormány először 15, majd 5,8 százalékkal leértékeli a forintot. Ebben az évben 36 százalékos az infláció, és közel negyvenszázalékos a munkanélküliség.
Szeptemberben az Alpokban megtalálják Ötzit, az 5300 éves, kitűnő állapotban megmaradt, 158 centi magas férfimúmiát. A budapesti Kamaraszínházban újra fellép az egykor népszerű színésznő, Perczel Zita. A következő évben Budatétényben megnyílik az egykori szocreál szobrok szabadtéri múzeuma. Ebben az évben hal meg Vas István és Karinthy Ferenc.

Sevillában megnyílik a világkiállítás, Barcelonában az olimpia. ’93-ban a sakkzseni Polgár Judit a világranglista első helyezettje lesz. Dúl a médiaháború. Az úgynevezett KGST-piacokon a félalvilág hamisított vodkát és a legkülönfélébb, adózatlan, a köznyelv megfogalmazása szerint a kamionról leesett márkás árukat kínál negyedáron. Az országot elárasztják a filléres, rossz minőségű ázsiai kacatok, minden sarkon kínai vendéglő, minden másodikon McDonald’s nyílik. A Közértből Meinl, a Meinlből, Smart lesz. Az illatszerboltokból Drogerie Markt, az édességüzletekből Hemingway, a Röltexekből Kleider Bauer, a bizományiból second hand, a mozikból multiplex, az áruházakból pláza. Ledőlt a fal.

A kétezres évek: Az agykutatás, a genetika és informatika évszázada

És eljött az új évezred is. Nem omlottak össze a számítógépes rendszerek, nem következett be a világvége, nem találták fel a rák, az AIDS, az Alzheimer-kór, a sclerosis multiplex, az allergia, a nátha ellenszerét. Nem született meg a klónozott ember, nem jött el a Megváltó, se az Antikrisztus, nem melegedett fel a Föld, nem öntöttek ki a tengerek, nem szűntek meg a háborúk, az éhínségek. Az emberek éppen úgy születnek, örülnek, félnek, szeretnek, élnek és halnak, mint az előző évezredben. Legalábbis mostanáig....

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva