Életmód

2009.12.20. 09:29

Készüljetek közösen!

Édes izgalom költözik ilyenkor a lelkedbe, már csak néhány nap és itt a karácsony. Érdemes a készülődésbe bevonni a családot – olyan feladatot adva a gyerekeknek, amivel ők is hatékonyan részt vállalhatnak az ünnepi előkészületekből.

NANA.HU

Az ünnepek közeledtével – ha eddig még nem tetted volna – ösztönösen elkezded csinosítgatni az otthonodat. A legjobb, legmeghittebb, ha társakat is találsz ehhez a „munkához” – ha megosztod a pároddal és a gyerekeddel az ünnepvárás varázsát. Készítsetek közösen karácsonyi díszeket az asztalra, az ablakra, a karácsonyfára. Alapanyagul válogathattok a természet kínálta kincsekből, az elkészítendő alkotásoknak csak a fantáziátok szabhat határt. Még jobban megy a munka és az ünnepre hangolódás, ha közben beszélgettek, kakaót (a gyerek) és bort kortyolgattok.

Megint megszerettem a karácsonyt

„Amíg gyerek voltam imádtam a karácsonyt. Plafonig ért a fa, egész délután az angyalkák mozgolódását néztem a szoba ajtó tejüvegén át… Sok ajándék a fa alatt, finom vacsora és sütikék… Aztán, amikor felnőtt lettem, egy kicsit elment a kedvem az egésztől. Az utolsó napig dolgoztam én is, a férjem is, valahogy nem volt időnk lelkileg felkészülni az ünneppel.

Akkor változott meg minden, amikor megszületett a kisfiunk. Most már „van értelme” hetekkel előtte készülődni, díszítgetni. Nálunk a Jézuska díszíti a fát, de a lakás karácsonyi ruhába öltöztetésében mindenki segít, beleértve Ádámkát is.” – meséli Anna, aki újból szívből várja a karácsonyt.

Elő a fényképalbumot!

Tovább emeli az ünnepi készülődés meghitt hangulatát, ha leültök egy-egy bögre teára és nassolni valóra, hogy felelevenítsétek a régebbi karácsonyok emlékét. Vegyétek elő az előző ünnepek képeit, videóit és éljétek át újra a szép perceket. Még hangulatosabb lesz az emlékezés, ha néhány illatos gyertya vagy mécses melege mellett teszitek mindezt.

Az adventi készülődések hangulata, emlékei egész életükre meghatározzák majd a gyerekek karácsonyhoz fűződő viszonyát. Nagyon jó alkalom ez arra, hogy az ajándékozás önzetlen örömét, az ünnepekre való ráhangolódást megismertessük velük, nem is beszélve az ilyenkor egyre fokozódó izgalomról.

Számunkra fontos a közös készülődés

„Szerencsés voltam gyerekként, hogy olyan családban nőttem fel, ahol tudtunk és szerettünk ünnepelni. Ezeknek a régi-régi karácsonyoknak a hangulatát igyekszem megőrizni és továbbvinni, mindig új és új színekkel, ízekkel kiegészíteni. Az ünnep és a pénztárcánk persze változik, ahogyan a család is. Amit mindenképpen megőriztem, az az, hogy a gyerekekkel együtt díszítjük a fát és ünnepbe öltöztetjük a szívünket. Tudom, hogy sok családban az angyalka díszíti, de mi ehhez tartjuk magunkat.”
– mondja Klári, a négy éves Tomi és nyolc éves Kitti anyukája.

Szentestére készülődve

Próbáld meg egész nap bevonni a gyermekedet a karácsonyi készülődésbe, hogy érezze, nem csak az ajándékokról szól ez a nap. Engedd (kérd meg), hogy segítsen pogácsát szaggatni, zöldséget pucolni, halat panírozni, szalvétát hajtogatni, teríteni. Süssetek együtt mézes kalácsot vagy habkarikát, amit a kicsi maga tehet fel a karácsonyfára.

Nem kellett beavatnunk

„Sárikám tavaly, nyolc évesen lepett meg azzal a kijelentésével, hogy nem akar elmenni a nagyiékkal sétálni, miközben mi titokban feldíszítjük a fát. Sejtettem, hogy lassan eljön az ideje, hogy felrántsuk a leplet a karácsonyozásról, de ettől függetlenül igen meglepett – meséli Kriszta, Sári édesanyja. – Így aztán már tavaly is vele készültünk, díszítettük a fát, és mondhatom, sokkal meghittebb volt a hangulat így, hogy nem kellett már rébuszokban beszélnünk előtte.

Az élmény ereje

Nagyon fontos, hogy a gyermek pici korától kezdve csodás élményként élje meg a karácsonyt és az előkészületeket. Ezek az élmények beépülnek a tudatalattijába, és egész élete folyamán elkísérik.
Éppen ezért a családi harmónia sokkal fontosabb, mint a tökéletes kivitelezés – az sem baj, ha kicsit féloldalas a karácsonyfa, és ha nem készül el minden fogás időben. A lényeg: hogy a család együtt legyen és szeretetben, békességben figyeljen egymásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva