Életmód

2009.12.14. 17:33

Nem akar fürdeni a gyerekem!

Bizonyára el sem tudod képzelni, hogy ne zuhanyozz, vagy fürödj minden nap, és ezt a jó szokást a napirend természetes részeként adod tovább a gyerekednek is. Mégis eljöhet olyan időszak, amikor ő megmakacsolja magát, és látszólag ok nélkül „utál’” fürdeni…

NANA.HU

„Kata az őrületbe tud kergetni „új szokásával”: néhány hete találta ki, hogy nem szeret fürdeni, és ehhez tartja is magát. Nem tudom, mi válthatta ki belőle, és hogyan lett az én vízimádó lányomból egy kis hárpia, akárhányszor csak szóba kerül a fürdés. Sem a kádban pancsolás, sem a gyors tusolás nem tetszik neki, sír és kiabál. Így az esti fürdés mostanában a legkevésbé kedvelt napi feladat. Van, amikor megesik rajta a szívem, és kihagyjuk a fürdést, de hosszú távon ez nem fog menni, fürdeni minden nap kell.” – kesereg a négy éves kislány anyukája.

Kiss Erika gyermekpszichológus maga is két gyermek édesanyja: „Fontos, hogy az esti fürdés ne erőszakból történjen, hanem kellemes élményként élje meg a gyermek. Ugyanígy nem vezet célra a többnapos nem fürdés sem. Ha a gyermek a tiltakozása előtt vízimádó volt, mindenképpen valamilyen fürdéssel kapcsolatos okra vezethető vissza az ellenkezése. Ez lehet egy kisebb forrázás (nem látható), vagy éppen túl hideg víz miatti kellemetlen élmény, vagy a testén lévő karmolás, horzsolás reagál kellemetlen, csípő érzéssel a víz hatására.
Az is lehet, hogy a közösségben, ahova jár (bölcsi, ovi vagy iskola) történt valami, ami miatt szégyenlőssé vált, azért nem szeret levetkőzni és a kádba ülni.”

Rémálom a fürdetés

„Valami történt Andrissal, mert néhány napja utál fürdeni. Ha bele akarom rakni a fürdőkádba, úgy kapaszkodik belém, mint egy kis majmóca. Ha sikerül beraknom a kádba, üvölt és menekül kifelé. Előtte pedig azért kellett imádkoznom, hogy végre jöjjön ki. Az a baj, hogy már én is ideges vagyok, ha eljön a fürdésidő – ami igencsak rövidre sikerül mostanában, egy-két perc alatt letudja”. – panaszkodik Timi, az ötéves Andris édesanyja.

Hogyan veheted rá, hogy megint imádja a vizet?

Bármennyire is kilátástalannak látszik a helyzet, létezik néhány módszer, aminek a segítségével ismét megkedveltetheted gyermekeddel a fürdést, felfedezheti általa annak kellemes oldalát.

* Ha nincsen horzsolás, felfázás, és egyéb testi eredetű oka a fürdés elutasításának, nagy segítség lehet a testvérrel vagy az azonos nemű szülővel való közös fürdés.

* Sok gyermek a szemébe csurgó víztől vagy hajmosásnál a sampontól fél, ezért jó megoldás, ha jól hátradőlve, lassú mozdulatokkal mosod meg a haját.

* Egy-egy kedvenc vízbe tehető játék is ösztönző hatású lehet a gyermek vízbecsalogatására.

* Esti mese helyett bábozz neki és kérd meg, hogy legyen ő az egyik kislány (vagy kisfiú) „magyar hangja”. Gyermekhangon beszélj arról, mennyire szeretsz fürdeni, és mi az, ami esetleg kellemetlen lehet közben, majd kérdezd meg tőle (szintén baba hangon), hogy ő is szeret-e fürdeni, majd ha azt válaszolja, hogy nem, kérdezz rá, miért. A bábbabának hamarabb elmondja majd, mi a problémája.

* Sok olyan fürdéshez való játék létezik, ami meghozza a gyerekek kedvét a fürdéshez. A színes, illatos, pezsgő fürdőtablettáktól kezdve az óriási habokon át a csempére „ragasztható” állatfarmig ma már nagyon sok mindent bevethetsz, hogy a fürdés ne egy kötelező, szükséges napirendi pont, hanem egy mókás, ellazító játék legyen.

Mi a jó a babáknak?

Az egyik nézet szerint a csecsemőknek minden este fürdeniük kell
, a másik vonal pedig azt a javaslatot tartja követendőnek, mely szerint bőven elegendő, ha hetente egyszer mosdatjuk meg őket.
Mindkét nézet ellen és mellett találhatunk logikus érveket, de hogy kinek, melyik változat lesz a végleges, az sokszor csak megszokás kérdése, hiszen a szülők döntik el, hogyan alakítják a kicsi napi rutinját: milyen állandó vagy változó elemeket építenek bele.

Az első naptól…

Nagyon fontos, hogy az első fürdetéstől kezdve ügyelj arra, nehogy valami kellemetlen, rossz élmény érje a kicsit pancsolás közben, mert akkor biztosan nem lesz egyszerű dolgod visszaszoktatni a vízimádatra a későbbiekben.
Ma már nemcsak hagyományos alakú és méretű, hanem érdekes, vödörformájú babakádak is kaphatók. Ez a forma ideális az újszülött fürdetéséhez, mert a benne való tartózkodás felidézi a méhben töltött idő kellemes érzéseit.

Jól készítsd elő a fürdőszobát!

A „baleset mentesítéshez” hozzájárulhat, ha megteszel bizonyos óvintézkedéseket, például csúszásgátlót kerül a (kis)kádba, megfelelően választod meg a víz hőmérsékletét (nem feltétlenül a neked kellemes vízben érzi a baba jól magát), hogy nehogy „megcsípje” (leforrázza) vagy fázzon.

A kisbabán nem lehet látni, ha fázik, csak sírással tudja jelezni, hogy valami nincs rendben. Ezért neked kell gondoskodni róla, hogy a helyiség, ahol fürdeted kellően fel legyen fűtve, és a víz hőmérséklete is ideális legyen lehetőleg 36-37 fokos.
Az is nagyon fontos, hogy mindent előkészíts (tiszta ruha, törölköző, popsitörlőkendő, pelenka, hintőpor, popsikenőcs, cumi, játék, habfürdő, sampon, stb.), nehogy meztelenül kelljen várnia, amíg valamit keresgélsz.

Hogy a baba megszeresse a fürdést…

Mindig óvatosan, megtámasztva a testét engedd be a kádba. Lehetőleg arccal előre kerüljön a vízbe, mert az sokkal természetesebb a csecsemők számára, mint a háton fekvés.

* Fontos, hogy a picur biztonságban érezze magát: ha az egyik karoddal megtartod a testét, a hirtelen átfordulást is elkerülheted.

* Használj a fürdéshez szivacsot (minden fürdetés után alaposan mosd ki), és egy törölközőn töröld át vele a gyermeket, majd egy üres lavórban. Amikor a kicsi már megbarátkozott a lavórral, rakj bele egy kevés vizet, majd fokozatosan többet, végül fokozatosan próbáld meg visszaszoktatni a kádba.

* Próbáld meg játékossá, vidámmá tenni a fürdetést, hogy elvond a kicsi figyelmét a félelmeiről. Használj ehhez sok színes játékot és akár szappanbuborékot is fújhatsz (ügyelve, hogy ne menjen a szemébe).

Akár fürdésről vagy bármi másról legyen szó, sose kényszerítsd a gyermekedet, hogy olyasmit tegyen, amitől fél. Bátorítsd, biztasd, biztosítsd a szeretetedről és meglátjuk, hogy előbb utóbb elmúlnak a félelmei, hiszen bízni fog bennünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva